Δεν είναι μόνο μια δημοφιλή επιλογή ροφήματος με απαλό άρωμα και ωραία γεύση. Έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία, που έχουν αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες.
Παρακάτω, θα βρείτε τους 5 πιο ωφέλιμους λόγους για να εντάξετε στην καθημερινότητά σας, ένα τσάι χαμομηλιού. Σημειωτέον, «χαμομήλι» είναι η κοινή ονομασία για πολλά ποώδη φυτά που ανήκουν στην οικογένεια «Αστεροειδή» και η οποία περιλαμβάνει περί τα 70 είδη.
Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
Το χαμομήλι περιέχει απιγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που μπορεί να προάγουν την υπνηλία και να μειώσουν την αϋπνία ή τη χρόνια αδυναμία ύπνου. Σε μια μελέτη, γυναίκες μετά τον τοκετό που έπιναν τσάι χαμομηλιού για δύο εβδομάδες ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έπινε. Είχαν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία συχνά συνδέονται με προβλήματα ύπνου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 270 mg εκχυλίσματος χαμομηλιού δύο φορές την ημέρα για 28 ημέρες είχαν σπανιότερα νυχτερινή αφύπνιση και κοιμόντουσαν 15 λεπτά γρηγορότερα από εκείνους που δεν κατανάλωναν το εκχύλισμα.
Βελτιώνει την πέψη
Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το χαμομήλι μπορεί να είναι ενισχυτικό της πέψης, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο ορισμένων γαστρεντερικών παθήσεων. Μερικές μελέτες σε ποντίκια έχουν βρει ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού έχει τη δυνατότητα να προστατεύει από τη διάρροια, πράγμα που αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μια άλλη μελέτη σε αρουραίους βρήκε ότι το χαμομήλι είναι χρήσιμο στην πρόληψη του έλκους του στομάχου, καθώς μπορεί να μειώσει την οξύτητα στο στομάχι και να αναστείλει την ανάπτυξη βακτηρίων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του έλκους. Από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρείται επίσης ως παραδοσιακό βότανο για τη θεραπεία πολλών πεπτικών παθήσεων, τη ναυτία και τα αέρια.
Προστατεύει από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο τσάι χαμομηλιού έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου. Σε μελέτες σε in vitro, η απιγενίνη έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, ειδικά εκείνα του μαστού, του πεπτικού συστήματος, του δέρματος, του προστάτη και της μήτρας. Επιπλέον, μια μελέτη 537 ατόμων παρατήρησε ότι όσοι έπιναν τσάι χαμομηλιού 2-6 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς από εκείνους που δεν έπιναν.
Διαβάστε επίσης
Γλυκόριζα: ένα ελιξίριο υγείας και ευεξίας
Γιατί η γνώση του Γλυκαιμικού Δείκτη μπορεί να σου σώσει τη ζωή
Το μπαχαρικό που αντιμετωπίζει την κατάθλιψη
5 tips για καλύτερη μνήμη και γερό μυαλό
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να αποτρέψουν τη βλάβη στα κύτταρα του παγκρέατος, η οποία συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα. Η υγεία του παγκρέατος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς παράγει ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αφαίρεση του σακχάρου από το αίμα. Σε μια μελέτη 64 διαβητικών ατόμων, εκείνοι που κατανάλωναν τσάι χαμομηλιού καθημερινά με τα γεύματα για οκτώ εβδομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνους που κατανάλωναν απλώς νερό.
Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς
Το τσάι χαμομηλιού είναι άφθονο σε φλαβόνες, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών. Οι φλαβόνες έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία είναι σημαντικοί δείκτες του κινδύνου καρδιακής νόσου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν τσάι χαμομηλιού μετά τα γεύματα είχαν αξιοσημείωτη βελτίωση στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και «κακής» χοληστερόλης LDL, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μόνο νερό.
Ακολουθήστε το zeitgeist.gr για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα θέματα και να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. Ένα like στο banner που βλέπετε κάτω αρκεί!