Ο πάγος μπορεί να αναδείξει ένα απόσταγμα ή ένα κοκτέιλ, αλλά και να το καταστρέψει με ανεπιθύμητες οσμές και ουσίες. Το Zeitgeist σας εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντικός.
Η φράση «on the rocks» μπορεί να είναι πλέον βαρετά κλασική, όμως η σημασία του πάγου στο ποτήρι είναι διαχρονική. Κύλινδροι, κύβοι, τέλειες σφαίρες ή τρίμμα, artisanal από φιλτραρισμένο νερό, ο πάγος έχει διαφορετικά σχήματα, υφές, ποιότητες αλλά και διαφορετικές χρήσεις.
Ο πάγος στο bartending λειτουργεί κάπως σαν τη φωτιά σε μια κουζίνα. Ανάλογα με το πόσο αργά η γρήγορα, περισσότερο ή λιγότερο θέλουμε να νερώσουμε και να παγώσουμε ένα κοκτέιλ ή ένα απόσταγμα διαφοροποιούμε και τον τύπο που θα χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα εκλεπτυσμένο απόσταγμα που θέλουμε απλώς να παγώσει ελαφρά, χωρίς να νερώσει πολύ γρήγορα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, ιδανικά σε σχήμα κολώνας. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλους κύβους πάγου, διότι λιώνουν πιο αργά και δεν νερώνουν το ποτό περισσότερο από όσο πρέπει. Κύβους θα χρησιμοποιήσετε και στο Negroni, αλλά και στα easy cocktails όπως το τζιν τόνικ για παράδειγμα.
Προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα. Οσο πιο ποιοτικό είναι το απόσταγμα που καταναλώνεται σκέτο, π.χ. ένα παλαιωμένο ρούμι 30 ετών ή ένα malt ουίσκι, τόσο λιγότερα παγάκια χρειάζεται. Αν προσθέσουμε περισσότερα θα τους ρίξουμε τη θερμοκρασία και δεν θα επιτρέψουμε στα αρώματα να αναδειχθούν. Ο κανόνας εδώ λέει ποτέ πάνω από 4 και ποτέ κάτω από 2. Αρα οι διαθέσιμες επιλογές είναι 2,3,4 παγάκια, αν θέλουμε να διατηρηθεί η γεύση του ποτού αναλλοίωτη.
Σε ενα εξωτικό κοκτέιλ (π.χ. tiki) που περιέχει περισσότερο αλκοόλ και κάποιες φορές σιρόπια, χυμούς και φρούτα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μπόλικο τριμμένο πάγο για περισσότερο νέρωμα και πιο πολύ πάγωμα. Ωστόσο, αυτός ο πάγος δεν πρέπει να περιέχει χλώριο και άλατα, αλλά να είναι 100% καθαρός.
Υπάρχουν επίσης οι ειδικές πέτρες παγώματος ποτών που αποθηκεύονται στην κατάψυξη και μπορούν να προστεθούν (2 ή 3 κομμάτια) μέσα στο ποτό πριν σερβιριστεί μειώνοντας ελαφρώς τη θερμοκρασία του χωρίς καμία άλλη λειτουργία. Αυτές οι πέτρες είναι ιδανικές για το ουίσκι, εξού και η ονομασία τους «whiskey stones».