Το εθνικό ποτό του Μεξικού μεταφράζεται σε «ηφαίστειο», παράγεται από τη γαλάζια αγαύη (ένα είδος κάκτου) και έχει μυστικά απόλαυσης που πρέπει να γνωρίζετε.
Ως ποτό με ονομασία προέλευσης, η τεκίλα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να παράγεται μόνο μέσα στα εδάφη του Μεξικού και πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% συμπυκνωμένα σάκχαρα γαλάζιας αγαύης, που καλλιεργούνται σε συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο, κυκλοφορούν και premium τεκίλες από 100% αγαύη. Οι μεγαλύτερες ποσότητες τεκίλας βγαίνουν από την περιοχή γύρω από την ομώνυμη πόλη (Τέκιλα), που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Γουαδαλαχάρα και στα υψίπεδα (Λος Άλτος), στη μεξικανική πολιτεία Χαλίσκο.
Παραγωγή & απόσταξηΗ διαδικασία ξεκινάει όταν το φυτό της γαλάζιας αγαύης έχει εμφανίσει σημάδια ωριμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται στην ηλικία των 8 με 12 ετών και έχει μεγαλώσει αρκετά η καρδιά του κάκτου, που πρωταγωνιστεί στην απόσταξή της. Τότε, ακολουθεί η συγκομιδή, η οποία γίνεται χειρωνακτικά. Η αγαύη κόβεται από τη ρίζα και καθαρίζεται από τα φύλλα μέχρι να αποκαλυφθεί η καρδιά της. Κατόπιν, η καρδιά κόβεται σε τέταρτα και το σκληρό μέρος που την ενώνει με τη ρίζα αφαιρείται ώστε να μην επηρεάσουν το τελικό προϊόν τα πικρά στοιχεία που περιέχει. Στη συνέχεια, τα καθαρά κομμάτια βράζονται επί 24 ώρες και μετά οι βρασμένες καρδιές ψύχονται για δύο ημέρες ώστε να αναπτύξουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στη γεύση. Ακολουθεί η απόσταξη και τέλος, πιθανόν, η παραμονή της στα βαρέλια.
Είδη & κατηγορίεςΗ φρέσκια τεκίλα εμφιαλώνεται και διατίθεται αμέσως, υπάρχουν όμως και premium τεκίλες, που μπορεί να ωριμάζουν για αρκετά χρόνια μέσα στα βαρέλια. Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες τεκίλας. Αυτές από 100% αγαύη και οι λεγόμενες mixto (ή mixed), που περιέχουν τουλάχιστον 51% αγαύη. Το υπόλοιπο 49% μπορεί να καλύπτεται από σάκχαρα καλαμποκιού ή ζαχαροκάλαμου που έχουν προστεθεί στο μείγμα πριν τη ζύμωση. Όποια τεκίλα δεν αναγράφει ότι προέρχεται από 100% αγαύη ανήκει στην άλλη κατηγορία. Από εκεί και πέρα υπάρχει κατηγοριοποίηση ανάλογα με το αν έχει παλαιώσει ή όχι το απόσταγμα σε δρύινα βαρέλια. Η Λευκή (Blanco, Silver) είναι η πιο αυθεντική έκφραση της φρέσκιας τεκίλας, καθώς δεν παλαιώνει. Ίσως παραμείνει απλώς για λίγες ημέρες σε βαρέλια ή δεξαμενές, πριν εμφιαλωθεί. Η Παλαιωμένη (Reposado για δύο μήνες έως ένα χρόνο, Anejo για έως τρία χρόνια, Extra Anejo για πάνω από τρία χρόνια) έχει χρυσό χρώμα, που οφείλεται στην ωρίμανσή της μέσα σε βαρέλια. Εδώ τα αρώματα και οι γεύσεις είναι πιο μεστές και πολύπλοκες. Στις λιγότερο παλαιωμένες τεκίλες μερικές φορές προστίθεται χρώμα καραμέλας, οπότε προσοχή στη σήμανση.
Μυστικά απόλαυσηςΟ καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε μία τεκίλα από 100% αγαύη είναι σκέτη, ενώ οι υπόλοιπες είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται στις αναμείξεις και σε κοκτέιλ όπως η Μαργαρίτα, που είναι και το πλέον διάσημο κοκτέιλ με βάση την τεκίλα (κουαντρό και λάιμ). Αρκετά δημοφιλή είναι, όμως, η Παλόμα (με ροζ γκρέιπφρουτ και λάιμ) και το Tequila Sunrise (με πορτοκάλι και γρεναδίνη).