fbpx
Sunday, July 13, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Τεκίλα, η εκρηκτική ψυχή του Μεξικού

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
July 6, 2021
in Wine & Spirits
Τεκίλα, η εκρηκτική ψυχή του Μεξικού
1
SHARES
79
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το εθνικό ποτό του Μεξικού μεταφράζεται σε «ηφαίστειο», παράγεται από τη γαλάζια αγαύη (ένα είδος κάκτου) και έχει μυστικά απόλαυσης που πρέπει να γνωρίζετε.  

Ως ποτό με ονομασία προέλευσης, η τεκίλα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να παράγεται μόνο μέσα στα εδάφη του Μεξικού και πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% συμπυκνωμένα σάκχαρα γαλάζιας αγαύης, που καλλιεργούνται σε συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο, κυκλοφορούν και premium τεκίλες από 100% αγαύη. Οι μεγαλύτερες ποσότητες τεκίλας βγαίνουν από την περιοχή γύρω από την ομώνυμη πόλη (Τέκιλα), που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Γουαδαλαχάρα και στα υψίπεδα (Λος Άλτος), στη μεξικανική πολιτεία Χαλίσκο.

 Παραγωγή & απόσταξη 

Η διαδικασία ξεκινάει όταν το φυτό της γαλάζιας αγαύης έχει εμφανίσει σημάδια ωριμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται στην ηλικία των 8 με 12 ετών και έχει μεγαλώσει αρκετά η καρδιά του κάκτου, που πρωταγωνιστεί στην απόσταξή της. Τότε, ακολουθεί η συγκομιδή, η οποία γίνεται χειρωνακτικά. Η αγαύη κόβεται από τη ρίζα και καθαρίζεται από τα φύλλα μέχρι να αποκαλυφθεί η καρδιά της. Κατόπιν, η καρδιά κόβεται σε τέταρτα και το σκληρό μέρος που την ενώνει με τη ρίζα αφαιρείται ώστε να μην επηρεάσουν το τελικό προϊόν τα πικρά στοιχεία που περιέχει. Στη συνέχεια, τα καθαρά κομμάτια βράζονται επί 24 ώρες και μετά οι βρασμένες καρδιές ψύχονται για δύο ημέρες ώστε να αναπτύξουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στη γεύση. Ακολουθεί η απόσταξη και τέλος, πιθανόν, η παραμονή της στα βαρέλια.

 Είδη & κατηγορίες 

Η φρέσκια τεκίλα εμφιαλώνεται και διατίθεται αμέσως, υπάρχουν όμως και premium τεκίλες, που μπορεί να ωριμάζουν για αρκετά χρόνια μέσα στα βαρέλια. Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες τεκίλας. Αυτές από 100% αγαύη και οι λεγόμενες mixto (ή mixed), που περιέχουν τουλάχιστον 51% αγαύη. Το υπόλοιπο 49% μπορεί να καλύπτεται από σάκχαρα καλαμποκιού ή ζαχαροκάλαμου που έχουν προστεθεί στο μείγμα πριν τη ζύμωση. Όποια τεκίλα δεν αναγράφει ότι προέρχεται από 100% αγαύη ανήκει στην άλλη κατηγορία. Από εκεί και πέρα υπάρχει κατηγοριοποίηση ανάλογα με το αν έχει παλαιώσει ή όχι το απόσταγμα σε δρύινα βαρέλια. Η Λευκή (Blanco, Silver) είναι η πιο αυθεντική έκφραση της φρέσκιας τεκίλας, καθώς δεν παλαιώνει. Ίσως παραμείνει απλώς για λίγες ημέρες σε βαρέλια ή δεξαμενές, πριν εμφιαλωθεί. Η Παλαιωμένη (Reposado για δύο μήνες έως ένα χρόνο, Anejo για έως τρία χρόνια, Extra Anejo για πάνω από τρία χρόνια) έχει χρυσό χρώμα, που οφείλεται στην ωρίμανσή της μέσα σε βαρέλια. Εδώ τα αρώματα και οι γεύσεις είναι πιο μεστές και πολύπλοκες. Στις λιγότερο παλαιωμένες τεκίλες μερικές φορές προστίθεται χρώμα καραμέλας, οπότε προσοχή στη σήμανση.

 Μυστικά απόλαυσης 

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε μία τεκίλα από 100% αγαύη είναι σκέτη, ενώ οι υπόλοιπες είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται στις αναμείξεις και σε κοκτέιλ όπως η Μαργαρίτα, που είναι και το πλέον διάσημο κοκτέιλ με βάση την τεκίλα (κουαντρό και λάιμ). Αρκετά δημοφιλή είναι, όμως, η Παλόμα (με ροζ γκρέιπφρουτ και λάιμ) και το Tequila Sunrise (με πορτοκάλι και γρεναδίνη).

Tags: ΑλκοολούχαSliderΚοκτέιλΜεξικό
Previous Post

Τι λέει για το χαρακτήρα σας το είδος μουσικής που προτιμάτε

Next Post

Γυναίκες που κάνουν τη διαφορά

Next Post
Γυναίκες που κάνουν τη διαφορά

Γυναίκες που κάνουν τη διαφορά

Δεν μαθαίνει μόνο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κινέζικα…

Δεν μαθαίνει μόνο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κινέζικα…

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Οι μεγάλες των τερματοφυλάκων σχολές

Οι μεγάλες των τερματοφυλάκων σχολές

by Άλκης Φιτσόπουλος
May 16, 2023
0

Επάνω στο ναρκοπέδιο που ορίζεται από τις γραμμές της μεγάλης περιοχής, οι φύλακες της εστίας προσπαθούν να κρατήσουν τα δίχτυα...

Τα βάθη (και τα ύψη) του χρόνου

Τα βάθη (και τα ύψη) του χρόνου

by Zeitgeist Team
February 1, 2022
0

Καταδυτικό, ορειβατικό, ριψοκίνδυνο, το νέο Aquaracer Professional 200 της Tag Heuer είναι το απόλυτο ρολόι περιπέτειας.  

Οι θρυλικοί Alphaville στην Αθήνα!

Οι θρυλικοί Alphaville στην Αθήνα!

by Zeitgeist Team
February 6, 2025
0

Ένα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα των 80s και ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό έρχεται το Σάββατο 15 Μαρτίου στο...

Η ελληνική διατροφή ως θεραπεία

Η ελληνική διατροφή ως θεραπεία

by Θανάσης Αντωνίου
April 9, 2024
0

Το «The Greek Diet Cure: Eat and live like a Greek» είναι ένα βιβλίο - οδηγός στο μονοπάτι της ευεξίας,...

Κώστας Γκοτζαμάνης (1957 – 2022)

Κώστας Γκοτζαμάνης (1957 – 2022)

by Zeitgeist Team
January 21, 2022
0

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο ικανούς και πιο επιδραστικούς ψυχιάτρους των μοντέρνων καιρών.    

Τα βιβλία της νέας χρονιάς 2025

Τα βιβλία της νέας χρονιάς 2025

by Zeitgeist Team
December 30, 2024
0

Δέκα πολύ προσεκτικές επιλογές για το νέο έτος, δέκα προσεγμένες εκδόσεις που υπόσχονται ενδιαφέροντα αναγνώσματα και που σας προτείνουμε να...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μετάλλια για 8 κρασιά της Santo Wines στα Decanter World Wine Awards 2025

Μετάλλια για 8 κρασιά της Santo Wines στα Decanter World Wine Awards 2025

July 11, 2025
Ο μελαγχολικός εργάτης

Ο μελαγχολικός εργάτης

July 11, 2025
Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

July 8, 2025
Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

July 7, 2025
Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

July 3, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp