fbpx
Wednesday, March 29, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Τεκίλα, η εκρηκτική ψυχή του Μεξικού

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
July 6, 2021
in Wine & Spirits
Τεκίλα, η εκρηκτική ψυχή του Μεξικού
1
SHARES
55
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το εθνικό ποτό του Μεξικού μεταφράζεται σε «ηφαίστειο», παράγεται από τη γαλάζια αγαύη (ένα είδος κάκτου) και έχει μυστικά απόλαυσης που πρέπει να γνωρίζετε.  

Ως ποτό με ονομασία προέλευσης, η τεκίλα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να παράγεται μόνο μέσα στα εδάφη του Μεξικού και πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% συμπυκνωμένα σάκχαρα γαλάζιας αγαύης, που καλλιεργούνται σε συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο, κυκλοφορούν και premium τεκίλες από 100% αγαύη. Οι μεγαλύτερες ποσότητες τεκίλας βγαίνουν από την περιοχή γύρω από την ομώνυμη πόλη (Τέκιλα), που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Γουαδαλαχάρα και στα υψίπεδα (Λος Άλτος), στη μεξικανική πολιτεία Χαλίσκο.

 Παραγωγή & απόσταξη 

Η διαδικασία ξεκινάει όταν το φυτό της γαλάζιας αγαύης έχει εμφανίσει σημάδια ωριμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται στην ηλικία των 8 με 12 ετών και έχει μεγαλώσει αρκετά η καρδιά του κάκτου, που πρωταγωνιστεί στην απόσταξή της. Τότε, ακολουθεί η συγκομιδή, η οποία γίνεται χειρωνακτικά. Η αγαύη κόβεται από τη ρίζα και καθαρίζεται από τα φύλλα μέχρι να αποκαλυφθεί η καρδιά της. Κατόπιν, η καρδιά κόβεται σε τέταρτα και το σκληρό μέρος που την ενώνει με τη ρίζα αφαιρείται ώστε να μην επηρεάσουν το τελικό προϊόν τα πικρά στοιχεία που περιέχει. Στη συνέχεια, τα καθαρά κομμάτια βράζονται επί 24 ώρες και μετά οι βρασμένες καρδιές ψύχονται για δύο ημέρες ώστε να αναπτύξουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στη γεύση. Ακολουθεί η απόσταξη και τέλος, πιθανόν, η παραμονή της στα βαρέλια.

 Είδη & κατηγορίες 

Η φρέσκια τεκίλα εμφιαλώνεται και διατίθεται αμέσως, υπάρχουν όμως και premium τεκίλες, που μπορεί να ωριμάζουν για αρκετά χρόνια μέσα στα βαρέλια. Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες τεκίλας. Αυτές από 100% αγαύη και οι λεγόμενες mixto (ή mixed), που περιέχουν τουλάχιστον 51% αγαύη. Το υπόλοιπο 49% μπορεί να καλύπτεται από σάκχαρα καλαμποκιού ή ζαχαροκάλαμου που έχουν προστεθεί στο μείγμα πριν τη ζύμωση. Όποια τεκίλα δεν αναγράφει ότι προέρχεται από 100% αγαύη ανήκει στην άλλη κατηγορία. Από εκεί και πέρα υπάρχει κατηγοριοποίηση ανάλογα με το αν έχει παλαιώσει ή όχι το απόσταγμα σε δρύινα βαρέλια. Η Λευκή (Blanco, Silver) είναι η πιο αυθεντική έκφραση της φρέσκιας τεκίλας, καθώς δεν παλαιώνει. Ίσως παραμείνει απλώς για λίγες ημέρες σε βαρέλια ή δεξαμενές, πριν εμφιαλωθεί. Η Παλαιωμένη (Reposado για δύο μήνες έως ένα χρόνο, Anejo για έως τρία χρόνια, Extra Anejo για πάνω από τρία χρόνια) έχει χρυσό χρώμα, που οφείλεται στην ωρίμανσή της μέσα σε βαρέλια. Εδώ τα αρώματα και οι γεύσεις είναι πιο μεστές και πολύπλοκες. Στις λιγότερο παλαιωμένες τεκίλες μερικές φορές προστίθεται χρώμα καραμέλας, οπότε προσοχή στη σήμανση.

 Μυστικά απόλαυσης 

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε μία τεκίλα από 100% αγαύη είναι σκέτη, ενώ οι υπόλοιπες είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται στις αναμείξεις και σε κοκτέιλ όπως η Μαργαρίτα, που είναι και το πλέον διάσημο κοκτέιλ με βάση την τεκίλα (κουαντρό και λάιμ). Αρκετά δημοφιλή είναι, όμως, η Παλόμα (με ροζ γκρέιπφρουτ και λάιμ) και το Tequila Sunrise (με πορτοκάλι και γρεναδίνη).

Tags: ΑλκοολούχαSliderΚοκτέιλΜεξικό
Previous Post

Διάσημοι συγγραφείς και ζωγράφοι που λάτρευαν τις γάτες

Next Post

Γυναίκες που κάνουν τη διαφορά

Next Post
Γυναίκες που κάνουν τη διαφορά

Γυναίκες που κάνουν τη διαφορά

Δεν μαθαίνει μόνο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κινέζικα…

Δεν μαθαίνει μόνο ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κινέζικα…

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Ημέρα της Γης 2022: Planet B δεν υπάρχει!

Ημέρα της Γης 2022: Planet B δεν υπάρχει!

by Zeitgeist Team
April 21, 2022
0

Λόγω της ημέρας (22 Απριλίου) παρουσιάζουμε ορισμένες φωτογραφίες που, αποδεικνύουν, καταρχάς, ότι η Γη δεν είναι επίπεδη, κατά δεύτερο μας...

Amorous Project: Νέα άφιξη στην Κηφισιά

Amorous Project: Νέα άφιξη στην Κηφισιά

by Zeitgeist Team
November 29, 2021
0

Ωδή στη Νεοϋορκέζικη κουζίνα με burgers, pizza, pasta και επιλεγμένες ετικέτες κρασιών σε έναν ζεστό και καλαίσθητο all day χώρο...

Πώς να κάνετε οικονομία στο νοικοκυριό σας

Πώς να κάνετε οικονομία στο νοικοκυριό σας

by Zeitgeist Team
November 21, 2022
0

Λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής, την ακρίβεια, ήτοι συμβουλές και μυστικά για τη λαϊκή, το σούπερ μάρκετ, το νοικοκυριό...

Mojito: Αναζητώντας την αλήθεια πίσω από το διάσημο κοκτέιλ

Mojito: Αναζητώντας την αλήθεια πίσω από το διάσημο κοκτέιλ

by Αθηνά Φερεντίνου
August 23, 2022
0

Πατρίδα του είναι η Κούβα, αλλά οι ιστορίες για την επινόησή του δημοφιλούς κοκτέιλ πολλές. Αυτές είναι οι τρεις πιο...

Το μεγαλύτερο καλειδοσκόπιο του κόσμου βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία

Το μεγαλύτερο καλειδοσκόπιο του κόσμου βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία

by Παντελής Περιβολάρης
February 15, 2022
0

Η αρχιτεκτονική ομάδα Stufish κατασκεύασε το μεγαλύτερο καλειδοσκόπιο στον κόσμο, δημιουργώντας την απόλυτα καθηλωτική εμπειρία.  

Ανδαλουσία: Τα αραβουργήματα του πάθους

Ανδαλουσία: Τα αραβουργήματα του πάθους

by Παντελής Περιβολάρης
July 13, 2021
0

Υπέροχες παραλίες, ψηλές οροσειρές, εύφορες πεδιάδες και ο ποταμός Γουαδαλκιβίρ που τις διατρέχει. Αλλά ο ισπανικός νότος δεν είναι μόνο...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Πώς είναι να είσαι 17 ετών;

Εύη Νεοφώτιστου

Όσα μαθαίνουμε στο γυμναστήριο για την ψυχική μας υγεία

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Το τίμημα της εξυπνάδας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

by Βανέσα Αποστολίδου
October 19, 2022
0

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
July 27, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ecodialogues: Διάλογοι για τη φύση και το κλίμα

Ecodialogues: Διάλογοι για τη φύση και το κλίμα

March 29, 2023
Ο εκλεπτυσμένος κυνισμός ενός ασυνήθιστου καλλιτέχνη  

Ο εκλεπτυσμένος κυνισμός ενός ασυνήθιστου καλλιτέχνη  

March 29, 2023
Η Alicja Kozlowska κεντάει brands, πλέκει εγκώμια και εξυφαίνει συμβολισμούς   

Η Alicja Kozlowska κεντάει brands, πλέκει εγκώμια και εξυφαίνει συμβολισμούς   

March 29, 2023
Γκουστάβο Πογέτ: «Εδώ δεν έχω έρθει για ρηλάξ»

Γκουστάβο Πογέτ: «Εδώ δεν έχω έρθει για ρηλάξ»

March 27, 2023
Αυτό το brand είναι συνώνυμο με το ποιοτικό και μοντέρνο ανδρικό κοστούμι

Αυτό το brand είναι συνώνυμο με το ποιοτικό και μοντέρνο ανδρικό κοστούμι

March 27, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp