Τα ζυμαρικά αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, γι’ αυτό και είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά. Ακολουθούν ορισμένα μικρά μυστικά για τέλεια ζυμαρικά.
Στο βράσιμο, χρησιμοποιούμε για κάθε 100 γραμμάρια ζυμαρικών 1 λίτρο νερού και μισή κουταλιά αλάτι. Το αλάτι, το προσθέτουμε πριν ρίξουμε τα ζυμαρικά, αλλά και αφού έχει βράσει το νερό.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά μόνον όταν το νερό έχει κοχλάσει, κατόπιν όμως χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν ξεσκέπαστα. Ανακατεύουμε συχνά, πάντα με ξύλινη ή πλαστική κουτάλα/πιρούνα. Ο χρόνος βρασμού συνήθως αναγράφεται πάνω στο πακέτο και υπολογίζεται από τη στιγμή που ρίξουμε τα ζυμαρικά στο νερό που κοχλάζει. Τα ζυμαρικά είναι έτοιμα όταν τα πιέζετε με το πιρούνι και η αντίστασή τους είναι μικρή.
Προσοχή: Αν σκοπεύετε να τα βάλετε στο φούρνο, πρέπει να προσέξετε να μην τα παραβράσετε -μειώστε λίγο το χρόνο βρασμού.
Μόλις βράσουν, στραγγίξτε τα αμέσως και
α) αν πρόκειται να σερβιριστούν ζεστά μην τα ξεπλύνετε,
β) ξεπλύντε τα με κρύο αν πρόκειται να μπουν στο φούρνο.
Κατόπιν, βάλτε στην κατσαρόλα ή στο ταψί λίγο βούτυρο, μαργαρίνη ή ελαιόλαδο, προσθέστε τα ζυμαρικά, αφήστε τα για μερικά δευτερόλεπτα σε δυνατή φωτιά και στο τέλος αναποδογυρίστε τα με το καπάκι κλειστό μια δυο φορές.
Διαβάστε επίσης
10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ζυμαρικά