fbpx
Wednesday, May 21, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ζυμαρικά

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
January 27, 2022
in Food
10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ζυμαρικά
3
SHARES
343
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πού χρησιμοποιούμε Λιγκουίνι και πού Φουσίλι; Πώς θα τα πετύχουμε αλ ντέντε; Ποια είναι η ιδιαίτερη πατρίδα τους και πολλά άλλα χρήσιμα και απολαυστικά.


Τα ζυμαρικά είναι έρωτας! Δημοφιλή, κοινής αποδοχής, casual αλλά και gourmet, για κάθε περίσταση αλλά και κάθε ηλικία, τα ζυμαρικά είναι η βάση της διατροφής μεγάλου μέρους του πλανήτη, αλλά και αγαπημένη συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους.

1. Η ιταλική τους καταγωγή δεν αμφισβητείται. Η πρώτη γραπτή αναφορά για αυτά μας έρχεται από το 1154 και τη Σικελία, ωστόσο μαγειρικά σκεύη και σχετικά εργαλεία για ζυμαρικά έχουμε από προηγούμενους αιώνες πάλι από την ίδια χώρα.

2. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι κατά βάση το σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι και ορισμένες φορές και κάποια άλευρα από άλλα δημητριακά. Χρησιμοποιούνται επίσης, ανάλογα με το είδος, αυγά, σπανάκι, καρότο, μελάνι σουπιάς, πατάτα, μπαχαρικά κ.ά. Τα ασιατικά Νουντλς για παράδειγμα γίνονται από σιτάρι και ρύζι.

3. Το μέγεθος είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο ξεχωρίζουμε τα ζυμαρικά. Κάπως έτσι, διακρίνονται σε μακριά, πλατιά, κοντά, γεμιστά και χοντρά, υπάρχουν όμως και ζυμαρικά που έχουν χαρακτηριστικά από παραπάνω από μία κατηγορία.

4. Μακριά είναι τα Σπαγγέτι, κλασικά και διάσημα για τη μακαρονάδα με κιμά ή εκείνη με την κόκκινη σάλτσα ντομάτας (Ναπολιτάνα). Υπάρχουν επίσης τα πιο μακριά και λεπτά Καπελίνι («μαλλιά αγγέλου») ταιριαστά σε γκουρμέ συνταγές.

5. Τα πλατιά ή φαρδιά έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις σάλτσες και συνδυάζονται τέλεια με θαλασσινά και μανιτάρια τόσο οπτικά όσο και γευστικά. Στην κατηγορία ανήκουν οι Ταλιατέλες και τα Λιγκουίνι, ενώ υπάρχουν και οι Παπαρδέλες (που επειδή περιέχουν αβγά ταιριάζουν καλύτερα με κρέας) και τα Λαζάνια (που μπορεί να γίνουν με κιμά -κλασική πρόταση).

6. Κοντά είναι οι Πέννες, τα Ριγκατόνι (κλασική συνταγή αυτή με τα τέσσερα τυριά στο φούρνου), τα Φουσίλι (βίδες) που ταιριάζουν πολύ με σάλτσα πέστο, τα Φαρφάλε (φιογκάκια) τα οποία αρέσουν πολύ στα παιδιά, τα Κοχύλια κ.ά.

7. Στα γεμιστά ζυμαρικά υπάρχουν τα (μικρά) Τορτελίνι και τα (μεγαλύτερα) Τορτελόνι, επίσης τα Νιόκι με γέμιση πατάτας, ωστόσο τα Ραβιόλι είναι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά σε ένα καλό εστιατόριο, με γέμιση από καραβίδες, άγρια μανιτάρια και λάδι τρούφας για παράδειγμα.

8. Στα χοντρά μακαρόνια η βασική κατηγορία είναι τα ζυμαρικά του Παστίτσιου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το κοφτό μακαρονάκι, που είναι το ισόβιο ταίρι του κοκκινιστού χταποδιού στην ελληνική κουζίνα, αλλά θα το χρησιμοποιήσετε και στην ιταλική σούπα μινεστρόνε!

9. Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αγαπητές είναι οι Χυλοπίτες που ταιριάζουν εκπληκτικά με κοτόπουλο και κόκορα και το Κριθαράκι (μέτριο ή χοντρό) για το εμβληματικό παραδοσιακό πιάτο με μοσχάρι (γιουβέτσι) ή το μοντέρνο κριθαρώτο γαρίδας.

10. Ο χρόνος βρασμού συνήθως αναγράφεται πάνω στο πακέτο και υπολογίζεται από τη στιγμή που ρίξουμε τα ζυμαρικά στο νερό που κοχλάζει. Τα ζυμαρικά είναι έτοιμα όταν τα πιέζετε με το πιρούνι και η αντίστασή τους είναι μικρή. Για αλ ντέντε μακαρόνια, δηλαδή να κρατάνε λίγο στο δόντι και να μη λασπώνουν ελαττώστε τον χρόνο βρασμού κατά 2 λεπτά. Όχι περισσότερο όμως, γιατί στην Ελλάδα δεν πολυσυμπαθούν τα μακαρόνια που δεν είναι αρκετά βρασμένα.

Tags: SliderΓαστρονομίαΙταλίαΜεσόγειος
Previous Post

Είδαμε το «Being the Ricardos» και καταλάβαμε γιατί παντού υπάρχει μια Λουσίλ Μπολ

Next Post

Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Next Post
Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Όταν το ποδόσφαιρο ήταν ποδόσφαιρο

Όταν το ποδόσφαιρο ήταν ποδόσφαιρο

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

«Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι», στον Νέο Ακάδημο

«Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι», στον Νέο Ακάδημο

by Zeitgeist Team
September 21, 2023
0

Το αριστούργημα του Τένεσι Ουίλιαμς, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα δυνατά ανεβάσματα του φετινού χειμώνα, με τη Φιλαρέτη Κομνηνού...

Είδαμε τον «Βράχο» στην Κάμιρο  

Είδαμε τον «Βράχο» στην Κάμιρο  

by Zeitgeist Team
April 11, 2025
0

Σχόλια και εντυπώσεις από τη θεατρική παράσταση που παίζεται αυτήν την περίοδο στον καλλιτεχνικό χώρο Κάμιρος, στην Κυψέλη, ο οποίος...

Η Google γνωρίζει τα πάντα και για τη βιωσιμότητα

Η Google γνωρίζει τα πάντα και για τη βιωσιμότητα

by Παντελής Περιβολάρης
June 6, 2022
0

Με φουτουριστικές στέγες που είναι ταυτόχρονα και ηλιακοί συλλέκτες, η Google παρουσιάζει τη δική της αντίληψη για τη βιωσιμότητα, τους...

Το μέλλον της φωτογραφίας στηρίζεται στην τεχνολογία

Το μέλλον της φωτογραφίας στηρίζεται στην τεχνολογία

by Zeitgeist Team
September 25, 2024
0

Στο σημερινό ψηφιακό τοπίο, όπου όλοι ζούμε, η βιομηχανία της φωτογραφίας έχει υποστεί ριζικές αλλαγές. Διαβάστε τις πιο βασικές από...

Οι ευυπόληπτοι βιαστές

Οι ευυπόληπτοι βιαστές

by Άλκης Φιτσόπουλος
November 7, 2022
0

Νοσηροί εγκέφαλοι μιας νοσηρής κοινωνίας που καλλιεργεί συστηματικά το μηδέν και το τίποτα, ακόμη και όταν, δήθεν, το στηλιτεύει.

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021: Πλούσια συγκομιδή

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021: Πλούσια συγκομιδή

by Zeitgeist Team
May 12, 2021
0

Μετά από αρκετό καιρό πολιτιστικής ανομβρίας, το πρόγραμμα του κορυφαίου event της χώρας διαφαίνεται ότι μπορεί να γεμίσει τα κενά...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αυτή την Ευρωλίγκα ποιος θα την πάρει;

Αυτή την Ευρωλίγκα ποιος θα την πάρει;

May 20, 2025
Να πώς θα κάνετε το σπίτι σας ένα καταφύγιο υγιεινής

Να πώς θα κάνετε το σπίτι σας ένα καταφύγιο υγιεινής

May 19, 2025
Έτσι η κρεβατοκάμαρά σας θα μοιάζει με σουίτα ξενοδοχείου 

Έτσι η κρεβατοκάμαρά σας θα μοιάζει με σουίτα ξενοδοχείου 

May 19, 2025
Prince Oliver S/S 2025: No rules, just vibes

Prince Oliver S/S 2025: No rules, just vibes

May 15, 2025
Ο Γιώργος Γαλίτης δίνει ρεσιτάλ στον Φιάκα

Ο Γιώργος Γαλίτης δίνει ρεσιτάλ στον Φιάκα

May 14, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp