fbpx
Tuesday, May 30, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ζυμαρικά

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
January 27, 2022
in Food
10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ζυμαρικά
3
SHARES
295
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πού χρησιμοποιούμε Λιγκουίνι και πού Φουσίλι; Πώς θα τα πετύχουμε αλ ντέντε; Ποια είναι η ιδιαίτερη πατρίδα τους και πολλά άλλα χρήσιμα και απολαυστικά.


Τα ζυμαρικά είναι έρωτας! Δημοφιλή, κοινής αποδοχής, casual αλλά και gourmet, για κάθε περίσταση αλλά και κάθε ηλικία, τα ζυμαρικά είναι η βάση της διατροφής μεγάλου μέρους του πλανήτη, αλλά και αγαπημένη συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους.

1. Η ιταλική τους καταγωγή δεν αμφισβητείται. Η πρώτη γραπτή αναφορά για αυτά μας έρχεται από το 1154 και τη Σικελία, ωστόσο μαγειρικά σκεύη και σχετικά εργαλεία για ζυμαρικά έχουμε από προηγούμενους αιώνες πάλι από την ίδια χώρα.

2. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι κατά βάση το σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι και ορισμένες φορές και κάποια άλευρα από άλλα δημητριακά. Χρησιμοποιούνται επίσης, ανάλογα με το είδος, αυγά, σπανάκι, καρότο, μελάνι σουπιάς, πατάτα, μπαχαρικά κ.ά. Τα ασιατικά Νουντλς για παράδειγμα γίνονται από σιτάρι και ρύζι.

3. Το μέγεθος είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο ξεχωρίζουμε τα ζυμαρικά. Κάπως έτσι, διακρίνονται σε μακριά, πλατιά, κοντά, γεμιστά και χοντρά, υπάρχουν όμως και ζυμαρικά που έχουν χαρακτηριστικά από παραπάνω από μία κατηγορία.

4. Μακριά είναι τα Σπαγγέτι, κλασικά και διάσημα για τη μακαρονάδα με κιμά ή εκείνη με την κόκκινη σάλτσα ντομάτας (Ναπολιτάνα). Υπάρχουν επίσης τα πιο μακριά και λεπτά Καπελίνι («μαλλιά αγγέλου») ταιριαστά σε γκουρμέ συνταγές.

5. Τα πλατιά ή φαρδιά έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις σάλτσες και συνδυάζονται τέλεια με θαλασσινά και μανιτάρια τόσο οπτικά όσο και γευστικά. Στην κατηγορία ανήκουν οι Ταλιατέλες και τα Λιγκουίνι, ενώ υπάρχουν και οι Παπαρδέλες (που επειδή περιέχουν αβγά ταιριάζουν καλύτερα με κρέας) και τα Λαζάνια (που μπορεί να γίνουν με κιμά -κλασική πρόταση).

6. Κοντά είναι οι Πέννες, τα Ριγκατόνι (κλασική συνταγή αυτή με τα τέσσερα τυριά στο φούρνου), τα Φουσίλι (βίδες) που ταιριάζουν πολύ με σάλτσα πέστο, τα Φαρφάλε (φιογκάκια) τα οποία αρέσουν πολύ στα παιδιά, τα Κοχύλια κ.ά.

7. Στα γεμιστά ζυμαρικά υπάρχουν τα (μικρά) Τορτελίνι και τα (μεγαλύτερα) Τορτελόνι, επίσης τα Νιόκι με γέμιση πατάτας, ωστόσο τα Ραβιόλι είναι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά σε ένα καλό εστιατόριο, με γέμιση από καραβίδες, άγρια μανιτάρια και λάδι τρούφας για παράδειγμα.

8. Στα χοντρά μακαρόνια η βασική κατηγορία είναι τα ζυμαρικά του Παστίτσιου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το κοφτό μακαρονάκι, που είναι το ισόβιο ταίρι του κοκκινιστού χταποδιού στην ελληνική κουζίνα, αλλά θα το χρησιμοποιήσετε και στην ιταλική σούπα μινεστρόνε!

9. Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αγαπητές είναι οι Χυλοπίτες που ταιριάζουν εκπληκτικά με κοτόπουλο και κόκορα και το Κριθαράκι (μέτριο ή χοντρό) για το εμβληματικό παραδοσιακό πιάτο με μοσχάρι (γιουβέτσι) ή το μοντέρνο κριθαρώτο γαρίδας.

10. Ο χρόνος βρασμού συνήθως αναγράφεται πάνω στο πακέτο και υπολογίζεται από τη στιγμή που ρίξουμε τα ζυμαρικά στο νερό που κοχλάζει. Τα ζυμαρικά είναι έτοιμα όταν τα πιέζετε με το πιρούνι και η αντίστασή τους είναι μικρή. Για αλ ντέντε μακαρόνια, δηλαδή να κρατάνε λίγο στο δόντι και να μη λασπώνουν ελαττώστε τον χρόνο βρασμού κατά 2 λεπτά. Όχι περισσότερο όμως, γιατί στην Ελλάδα δεν πολυσυμπαθούν τα μακαρόνια που δεν είναι αρκετά βρασμένα.

Tags: ΙταλίαΜεσόγειοςSliderΓαστρονομία
Previous Post

Είδαμε το «Being the Ricardos» και καταλάβαμε γιατί παντού υπάρχει μια Λουσίλ Μπολ

Next Post

Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Next Post
Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Τα ξακουστά μοναστήρια της Πελοποννήσου

Τα ξακουστά μοναστήρια της Πελοποννήσου

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Οι αρχαιοελληνικοί μύθοι όπως δεν τους έχετε ξαναδεί

Οι αρχαιοελληνικοί μύθοι όπως δεν τους έχετε ξαναδεί

by Γιώργος Κοβός
January 12, 2022
0

Μια νέα συλλεκτική έκδοση φέρνει στο φως σπάνιες, έγχρωμες εικονογραφήσεις των πρωταγωνιστών της ελληνικής μυθολογίας και διηγείται τους μύθους με...

12 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο

12 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο

by Άλκης Φιτσόπουλος
July 19, 2021
0

Με ένα χρόνο καθυστέρηση, ήρθε η ώρα των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων. Ξεκινούν την Παρασκευή 23 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της χώρας...

Η απεραντοσύνη των 55 τετραγωνικών μέτρων

Η απεραντοσύνη των 55 τετραγωνικών μέτρων

by Παντελής Περιβολάρης
August 16, 2022
0

Αυτό το παράδοξο έκανε πράξη το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Ginnerup Arkitekter, που δημιούργησε ένα πέτρινο σπίτι στην κορυφή μιας πλίνθου...

Η Ιταλική Μαφία στην Κουζίνα

Η Ιταλική Μαφία στην Κουζίνα

by Μόδεστος Κούρτης
September 28, 2022
0

Μια σπουδή πάνω στα αγαπημένα πιάτα, τους συμβολισμούς και τους κώδικες του φαγητού, που σύμφωνα με τον Αλ Καπόνε διαχώριζε...

Εμφύλιοι και διχασμοί από το 1821 ως το 1909

Εμφύλιοι και διχασμοί από το 1821 ως το 1909

by Θανάσης Αντωνίου
January 12, 2022
0

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι προσωπικές έριδες και οι κομματικές αντιδικίες που πλήγωσαν τη χώρα, από το 1821 ως το πραξικόπημα...

DSC05435_1

Πώς να επιλέξεις το σωστό μαγιό και να βρεις το τέλειο beachwear

by Βανέσα Αποστολίδου
June 22, 2021
0

Οι άντρες προσέχουν πλέον το μαγιό τους όπως και των γυναικών της παραλίας και έχουν τουλάχιστον δύο στις αποσκευές τους...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Δουλειά με το κομμάτι

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Τουρίστας ή ταξιδιώτης;

Εύη Νεοφώτιστου

Όσα μαθαίνουμε στο γυμναστήριο για την ψυχική μας υγεία

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Βία παντού

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

by Βανέσα Αποστολίδου
October 19, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Οι συναυλίες του Ιουνίου   

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Οι συναυλίες του Ιουνίου   

May 29, 2023
Ξεκινάει το 1o Helmos Mountain Festival

Ξεκινάει το 1o Helmos Mountain Festival

May 29, 2023
Πώς η βιομηχανία της γρήγορης μόδας βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

Πώς η βιομηχανία της γρήγορης μόδας βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

May 29, 2023
Το λινό είναι έρωτας!

Το λινό είναι έρωτας!

May 23, 2023
Είδαμε τα «Τα δειλινά του Κόσμου»

Είδαμε τα «Τα δειλινά του Κόσμου»

May 23, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp