fbpx
Sunday, December 10, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ζυμαρικά

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
January 27, 2022
in Food
10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ζυμαρικά
3
SHARES
302
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πού χρησιμοποιούμε Λιγκουίνι και πού Φουσίλι; Πώς θα τα πετύχουμε αλ ντέντε; Ποια είναι η ιδιαίτερη πατρίδα τους και πολλά άλλα χρήσιμα και απολαυστικά.


Τα ζυμαρικά είναι έρωτας! Δημοφιλή, κοινής αποδοχής, casual αλλά και gourmet, για κάθε περίσταση αλλά και κάθε ηλικία, τα ζυμαρικά είναι η βάση της διατροφής μεγάλου μέρους του πλανήτη, αλλά και αγαπημένη συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους.

1. Η ιταλική τους καταγωγή δεν αμφισβητείται. Η πρώτη γραπτή αναφορά για αυτά μας έρχεται από το 1154 και τη Σικελία, ωστόσο μαγειρικά σκεύη και σχετικά εργαλεία για ζυμαρικά έχουμε από προηγούμενους αιώνες πάλι από την ίδια χώρα.

2. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι κατά βάση το σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι και ορισμένες φορές και κάποια άλευρα από άλλα δημητριακά. Χρησιμοποιούνται επίσης, ανάλογα με το είδος, αυγά, σπανάκι, καρότο, μελάνι σουπιάς, πατάτα, μπαχαρικά κ.ά. Τα ασιατικά Νουντλς για παράδειγμα γίνονται από σιτάρι και ρύζι.

3. Το μέγεθος είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο ξεχωρίζουμε τα ζυμαρικά. Κάπως έτσι, διακρίνονται σε μακριά, πλατιά, κοντά, γεμιστά και χοντρά, υπάρχουν όμως και ζυμαρικά που έχουν χαρακτηριστικά από παραπάνω από μία κατηγορία.

4. Μακριά είναι τα Σπαγγέτι, κλασικά και διάσημα για τη μακαρονάδα με κιμά ή εκείνη με την κόκκινη σάλτσα ντομάτας (Ναπολιτάνα). Υπάρχουν επίσης τα πιο μακριά και λεπτά Καπελίνι («μαλλιά αγγέλου») ταιριαστά σε γκουρμέ συνταγές.

5. Τα πλατιά ή φαρδιά έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις σάλτσες και συνδυάζονται τέλεια με θαλασσινά και μανιτάρια τόσο οπτικά όσο και γευστικά. Στην κατηγορία ανήκουν οι Ταλιατέλες και τα Λιγκουίνι, ενώ υπάρχουν και οι Παπαρδέλες (που επειδή περιέχουν αβγά ταιριάζουν καλύτερα με κρέας) και τα Λαζάνια (που μπορεί να γίνουν με κιμά -κλασική πρόταση).

6. Κοντά είναι οι Πέννες, τα Ριγκατόνι (κλασική συνταγή αυτή με τα τέσσερα τυριά στο φούρνου), τα Φουσίλι (βίδες) που ταιριάζουν πολύ με σάλτσα πέστο, τα Φαρφάλε (φιογκάκια) τα οποία αρέσουν πολύ στα παιδιά, τα Κοχύλια κ.ά.

7. Στα γεμιστά ζυμαρικά υπάρχουν τα (μικρά) Τορτελίνι και τα (μεγαλύτερα) Τορτελόνι, επίσης τα Νιόκι με γέμιση πατάτας, ωστόσο τα Ραβιόλι είναι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά σε ένα καλό εστιατόριο, με γέμιση από καραβίδες, άγρια μανιτάρια και λάδι τρούφας για παράδειγμα.

8. Στα χοντρά μακαρόνια η βασική κατηγορία είναι τα ζυμαρικά του Παστίτσιου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το κοφτό μακαρονάκι, που είναι το ισόβιο ταίρι του κοκκινιστού χταποδιού στην ελληνική κουζίνα, αλλά θα το χρησιμοποιήσετε και στην ιταλική σούπα μινεστρόνε!

9. Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αγαπητές είναι οι Χυλοπίτες που ταιριάζουν εκπληκτικά με κοτόπουλο και κόκορα και το Κριθαράκι (μέτριο ή χοντρό) για το εμβληματικό παραδοσιακό πιάτο με μοσχάρι (γιουβέτσι) ή το μοντέρνο κριθαρώτο γαρίδας.

10. Ο χρόνος βρασμού συνήθως αναγράφεται πάνω στο πακέτο και υπολογίζεται από τη στιγμή που ρίξουμε τα ζυμαρικά στο νερό που κοχλάζει. Τα ζυμαρικά είναι έτοιμα όταν τα πιέζετε με το πιρούνι και η αντίστασή τους είναι μικρή. Για αλ ντέντε μακαρόνια, δηλαδή να κρατάνε λίγο στο δόντι και να μη λασπώνουν ελαττώστε τον χρόνο βρασμού κατά 2 λεπτά. Όχι περισσότερο όμως, γιατί στην Ελλάδα δεν πολυσυμπαθούν τα μακαρόνια που δεν είναι αρκετά βρασμένα.

Tags: SliderΓαστρονομίαΙταλίαΜεσόγειος
Previous Post

Είδαμε το «Being the Ricardos» και καταλάβαμε γιατί παντού υπάρχει μια Λουσίλ Μπολ

Next Post

Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Next Post
Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Τα ξακουστά μοναστήρια της Πελοποννήσου

Τα ξακουστά μοναστήρια της Πελοποννήσου

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Απόλυτη ελευθερία στη μοναχική Γαύδο

Απόλυτη ελευθερία στη μοναχική Γαύδο

by Αθηνά Φερεντίνου
July 20, 2023
0

Το νησί - ησυχαστήριο για όσους θέλουν να ζήσουν για πάντα μακριά από τον πολιτισμό αλλά και για αυτούς που...

H Ειρήνη Παπά για τη Χούντα, τον καπιταλισμό και τη φιλοσοφία

H Ειρήνη Παπά για τη Χούντα, τον καπιταλισμό και τη φιλοσοφία

by Zeitgeist Team
September 14, 2022
0

Η σπουδαία ηθοποιός ήταν πάντοτε ανήσυχη και ανατρεπτική και με αξίες που δεν εγκατέλειψε ποτέ στη ζωή της. Διαβάστε μια...

Μαρίνα Ψιλούτσικου: «Το προσωπικό μάρκετινγκ είναι απελευθερωτικό»

Μαρίνα Ψιλούτσικου: «Το προσωπικό μάρκετινγκ είναι απελευθερωτικό»

by Zeitgeist Team
July 31, 2023
0

Το branding δεν αφορά μόνο τα προϊόντα. Κάθε άνθρωπος είναι ένα brand από μόνο του που πρέπει να χτιστεί. Μιλήσαμε...

Ξεχάστε το κρασί όπως το ξέρατε

Ξεχάστε το κρασί όπως το ξέρατε

by Κωνσταντίνος Παντίδος
January 25, 2021
0

Η πανδημία επιταχύνει επιχειρηματικές και κλαδικές αλλαγές που ήταν προορισμένες να γίνουν σε πολλά χρόνια και θα απαιτούσαν αμέτρητους μήνες...

Το εστιατόριο Delta ατενίζει τον έναστρο ουρανό

Το εστιατόριο Delta ατενίζει τον έναστρο ουρανό

by Zeitgeist Team
September 30, 2022
0

Απέσπασε δύο αστέρια Michelin ύστερα από μόλις έναν χρόνο λειτουργίας, αλλά και ένα Green Star για τη βιώσιμη και αειφόρο...

Η ανωμαλία του φυσιολογικού

Η ανωμαλία του φυσιολογικού

by Άλκης Φιτσόπουλος
December 5, 2023
0

Τα περισσότερα από όσα ακούμε και βλέπουμε πια, δεν είναι παρά η αντιστροφή της λογικής και αποθέωση της ανισορροπίας, πάνω...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Κοινωνικά είδωλα και σωσίες, σε έναν κόσμο όπου η μόνη σταθερά είναι η αστάθεια

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Οι καλύτερες ελληνικές παραλίες που πραγματικά… δεν υπάρχουν!

Εύη Νεοφώτιστου

Οι 6 κανόνες της επιτυχίας

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Η ανωμαλία του φυσιολογικού

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα μικρά διαλλείματα που κάνουν τη μεγάλη διαφορά

Τα μικρά διαλλείματα που κάνουν τη μεγάλη διαφορά

December 7, 2023
Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερη ψυχική ευεξία

Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερη ψυχική ευεξία

December 7, 2023
Τα Χριστούγεννα του Αλέν Ντελόν

Τα Χριστούγεννα του Αλέν Ντελόν

December 6, 2023
Τα 10 πιο διάσημα κινηματογραφικά κοκτέιλ του 20ου αιώνα              

Τα 10 πιο διάσημα κινηματογραφικά κοκτέιλ του 20ου αιώνα              

December 6, 2023
Το νούμερο 31328 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το νούμερο 31328 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

December 5, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp