fbpx
Wednesday, July 6, 2022
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ζυμαρικά

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
January 27, 2022
in Food
10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ζυμαρικά
3
SHARES
277
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πού χρησιμοποιούμε Λιγκουίνι και πού Φουσίλι; Πώς θα τα πετύχουμε αλ ντέντε; Ποια είναι η ιδιαίτερη πατρίδα τους και πολλά άλλα χρήσιμα και απολαυστικά.


Τα ζυμαρικά είναι έρωτας! Δημοφιλή, κοινής αποδοχής, casual αλλά και gourmet, για κάθε περίσταση αλλά και κάθε ηλικία, τα ζυμαρικά είναι η βάση της διατροφής μεγάλου μέρους του πλανήτη, αλλά και αγαπημένη συνήθεια για τους περισσότερους ανθρώπους.

1. Η ιταλική τους καταγωγή δεν αμφισβητείται. Η πρώτη γραπτή αναφορά για αυτά μας έρχεται από το 1154 και τη Σικελία, ωστόσο μαγειρικά σκεύη και σχετικά εργαλεία για ζυμαρικά έχουμε από προηγούμενους αιώνες πάλι από την ίδια χώρα.

2. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι κατά βάση το σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι και ορισμένες φορές και κάποια άλευρα από άλλα δημητριακά. Χρησιμοποιούνται επίσης, ανάλογα με το είδος, αυγά, σπανάκι, καρότο, μελάνι σουπιάς, πατάτα, μπαχαρικά κ.ά. Τα ασιατικά Νουντλς για παράδειγμα γίνονται από σιτάρι και ρύζι.

3. Το μέγεθος είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο ξεχωρίζουμε τα ζυμαρικά. Κάπως έτσι, διακρίνονται σε μακριά, πλατιά, κοντά, γεμιστά και χοντρά, υπάρχουν όμως και ζυμαρικά που έχουν χαρακτηριστικά από παραπάνω από μία κατηγορία.

4. Μακριά είναι τα Σπαγγέτι, κλασικά και διάσημα για τη μακαρονάδα με κιμά ή εκείνη με την κόκκινη σάλτσα ντομάτας (Ναπολιτάνα). Υπάρχουν επίσης τα πιο μακριά και λεπτά Καπελίνι («μαλλιά αγγέλου») ταιριαστά σε γκουρμέ συνταγές.

5. Τα πλατιά ή φαρδιά έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις σάλτσες και συνδυάζονται τέλεια με θαλασσινά και μανιτάρια τόσο οπτικά όσο και γευστικά. Στην κατηγορία ανήκουν οι Ταλιατέλες και τα Λιγκουίνι, ενώ υπάρχουν και οι Παπαρδέλες (που επειδή περιέχουν αβγά ταιριάζουν καλύτερα με κρέας) και τα Λαζάνια (που μπορεί να γίνουν με κιμά -κλασική πρόταση).

6. Κοντά είναι οι Πέννες, τα Ριγκατόνι (κλασική συνταγή αυτή με τα τέσσερα τυριά στο φούρνου), τα Φουσίλι (βίδες) που ταιριάζουν πολύ με σάλτσα πέστο, τα Φαρφάλε (φιογκάκια) τα οποία αρέσουν πολύ στα παιδιά, τα Κοχύλια κ.ά.

7. Στα γεμιστά ζυμαρικά υπάρχουν τα (μικρά) Τορτελίνι και τα (μεγαλύτερα) Τορτελόνι, επίσης τα Νιόκι με γέμιση πατάτας, ωστόσο τα Ραβιόλι είναι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά σε ένα καλό εστιατόριο, με γέμιση από καραβίδες, άγρια μανιτάρια και λάδι τρούφας για παράδειγμα.

8. Στα χοντρά μακαρόνια η βασική κατηγορία είναι τα ζυμαρικά του Παστίτσιου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το κοφτό μακαρονάκι, που είναι το ισόβιο ταίρι του κοκκινιστού χταποδιού στην ελληνική κουζίνα, αλλά θα το χρησιμοποιήσετε και στην ιταλική σούπα μινεστρόνε!

9. Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αγαπητές είναι οι Χυλοπίτες που ταιριάζουν εκπληκτικά με κοτόπουλο και κόκορα και το Κριθαράκι (μέτριο ή χοντρό) για το εμβληματικό παραδοσιακό πιάτο με μοσχάρι (γιουβέτσι) ή το μοντέρνο κριθαρώτο γαρίδας.

10. Ο χρόνος βρασμού συνήθως αναγράφεται πάνω στο πακέτο και υπολογίζεται από τη στιγμή που ρίξουμε τα ζυμαρικά στο νερό που κοχλάζει. Τα ζυμαρικά είναι έτοιμα όταν τα πιέζετε με το πιρούνι και η αντίστασή τους είναι μικρή. Για αλ ντέντε μακαρόνια, δηλαδή να κρατάνε λίγο στο δόντι και να μη λασπώνουν ελαττώστε τον χρόνο βρασμού κατά 2 λεπτά. Όχι περισσότερο όμως, γιατί στην Ελλάδα δεν πολυσυμπαθούν τα μακαρόνια που δεν είναι αρκετά βρασμένα.

Tags: SliderΓαστρονομίαΙταλίαΜεσόγειος
Previous Post

Είδαμε το «Being the Ricardos» και καταλάβαμε γιατί παντού υπάρχει μια Λουσίλ Μπολ

Next Post

Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Next Post
Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Ο Roy πριν γίνει ο Lichtenstein

Τα ξακουστά μοναστήρια της Πελοποννήσου

Τα ξακουστά μοναστήρια της Πελοποννήσου

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ζυμαρικά

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα ζυμαρικά

by Μόδεστος Κούρτης
January 27, 2022
0

Πού χρησιμοποιούμε Λιγκουίνι και πού Φουσίλι; Πώς θα τα πετύχουμε αλ ντέντε; Ποια είναι η ιδιαίτερη πατρίδα τους και πολλά...

Τα αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα ενός καλλιτέχνη

Τα αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα ενός καλλιτέχνη

by Γιώργος Κοβός
June 3, 2021
0

Η Tέχνη μπορεί να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας των γεγονότων, χωρίς βαρύγδουπους τίτλους και δυσάρεστες εικόνες, αποδεικνύει ένας...

Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ: Πολλά περισσότερα από ποδοσφαιριστής

Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ: Πολλά περισσότερα από ποδοσφαιριστής

by Άλκης Φιτσόπουλος
March 17, 2022
0

Ο νέος παίκτης της ΑΕΚ Grzegorz Krychowiak είναι σπουδαγμένος, fashion icon, διαβάζει βιβλία, ασχολείται με τις Τέχνες και το Περιβάλλον,...

Ο ΝτεΠέ ήταν ο οπαδός που πρέπει να γίνεις

Ο ΝτεΠέ ήταν ο οπαδός που πρέπει να γίνεις

by Άλκης Φιτσόπουλος
April 1, 2022
0

Ναι, υπάρχει υγιής οπαδισμός και το παράδειγμα του αξέχαστου Πατρίς ντε Περετί, του αρχηγού της κερκίδας της Μαρσέιγ, είναι το...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα συστήματα του ποδοσφαίρου

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα συστήματα του ποδοσφαίρου

by Άλκης Φιτσόπουλος
September 13, 2021
0

5-3-2, 3-5-2 ή 4-2-3-1; Ποιο είναι το καλύτερο; Το Zeitgeist κάνει μια σπάνια ανάλυση πάνω στα ποδοσφαιρικά συστήματα και στην...

Υποβρύχιο Παπανικολής: Η επική ιστορία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Υποβρύχιο Παπανικολής: Η επική ιστορία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

by Zeitgeist Team
October 27, 2021
0

Οι αποστολές, τα κατορθώματα, ο εξοπλισμός και οι άγνωστες πτυχές της ιστορίας του πιο ένδοξου ελληνικού υποβρυχίου που έδρασε κατά...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Ιφιγένεια Παγωμένου

Γιατί όλοι μιλούν για την Εκπαίδευση STEM;

Thanasis-Antoniou 300px

Θανάσης Αντωνίου

Elvis για πάντα!

Εύη Νεοφώτιστου

Η hi tech θεραπεία που νικάει τις φοβίες

Άλκης Φιτσόπουλος

Η εποχή των μάνατζερ

Αθηνά Φερεντίνου

Από την διαπόμπευση στο #cancel

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Zeitgeist Team
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

Το ταπεινό φυτό που αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό!

by Zeitgeist Team
July 22, 2021
0

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Μόνο μέσα από τις δυσκολίες γίνεσαι καλύτερος»

by Zeitgeist Team
February 25, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ανάπλαση – ανάσα στο Κουκάκι

Ανάπλαση – ανάσα στο Κουκάκι

July 5, 2022
Στα Prince Oliver το καλοκαίρι είναι πάντοτε γιορτή!

Στα Prince Oliver το καλοκαίρι είναι πάντοτε γιορτή!

July 5, 2022
Στην υπηρεσία της υποταγής

Στην υπηρεσία της υποταγής

July 5, 2022
Elvis για πάντα!

Elvis για πάντα!

July 5, 2022
1ο Φεστιβάλ Αριστοναύτες: Μια νέα ματιά σε μια ιστορική περιοχή

1ο Φεστιβάλ Αριστοναύτες: Μια νέα ματιά σε μια ιστορική περιοχή

July 4, 2022

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2022 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp