Αν κατέβαινε στις Προεδρικές εκλογές της Αργεντινής θα έβγαινε, ήταν το εύρημα μιας πρόσφατης δημοσκόπησης. Αυτός, όμως, δεν το σκέφτεται καν γιατί προτιμάει να δίνει αγώνες που μπορεί να κερδίσει.
Ο Λιονέλ Μέσι, μακράν το πιο αγαπητό πρόσωπο στην Αργεντινή μετά την κατάκτηση του τροπαίου στο Μουντιάλ του Κατάρ, θα έβγαινε δια περιπάτου πρόεδρος της χώρας, αν έθετε υποψηφιότητα. Σε γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε στην Επικράτεια από την εταιρεία Giacobbe & Asociados, ο θαυματουργός Λίο πήρε ποσοστό 43,7% στην ερώτηση αν θα τον ψήφιζαν για κάτοικο της Casa Rosada (Προεδρικό Μέγαρο), της χώρας, ενώ αρνητικά απάντησε, το 37,8%. Ποσοστό 17,5% είπε ότι θα σκεφτόταν να ψηφίσει τον επιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν και το 0,9% ήταν αναποφάσιστο ή δεν απάντησε. Στο ίδιο γκάλοπ, ο Μέσι ξεπέρασε όλους τους πολιτικούς στην σχετική πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας το 36,7% των προτιμήσεων.
Τον ακολούθησε ο Χαβιέ Μιλέι με 12,0%, η Κριστίνα Κίρχνερ με 11,3%, η Πατρίσια Μπούλριχ με 8,8% και ο Μαουρίτσιο Μάκρι, πρώην Πρόεδρος της χώρας και πρώην ιδιοκτήτης της Μπόκα Τζούνιορς με 6,9%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, έλαβον: Οράσιο Λαρετα 2,9%. Φακούντο Μάνες 1,8%. Σέρχιο Μάσα 1,4%, ενώ ο σημερινός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες μόλις 1,3% και ο Νίκολας ντελ Κάνο 0,8%.
Λογικό το ποσοστό του σημερινού Προέδρου, αν αναλογιστεί κανείς τα ευρήματα από την ερώτηση της μη επίσκεψης των διεθνών στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ για να γιορτάσουν το γεγονός. Ένα ηχηρό 82,9% θεώρησε ότι ήταν σωστό που οι παίκτες δεν πήγαν στη Casa Rosada, το 15,8% θεώρησε ότι ήταν λάθος. Το υπόλοιπο 1,4% ήταν αναποφάσιστο ή δεν απάντησε.
Στο παρελθόν δεν είχε γίνει ανάλογο γκάλοπ όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε κατακτήσει μόνος του το τρόπαιο του Μουντιάλ 1986 στο Μεξικό. Όμως, είναι σίγουρο ότι όταν η Αργεντινή μπήκε στο ΔΝΤ αρχές του 2000, ο Μαραντόνα, ήταν εθισμένος στην κοκαΐνη και δεν πήρε μέρος στια μαζικές διαδηλώσεις, γνωστές και ως «μάχη της κατσαρόλας».
Τότε, ένας πρώην συμπαίκτης του στην Μπόκα, ο Μάρτιν Παλέρμο, ήταν αυτός που κατέβηκε στους δρόμου με τον λαό και συγκρούστηκε με την Αστυνομία. Τότε είχε πέσει η ιδέα να είναι αυτός ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής. Δεν το αποδέχτηκε ποτέ. Ούτε ο Μέσι θα το επιδιώξει, όπως θεωρούν πολιτικοί αναλυτές.
Πριν από 20 περίπου χρόνια, το 2005 εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ιδιοκτήτης της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μπόκα Τζούνιορς. Η συλλογιστική, ήταν απλή. Αφού οι πολιτικοί οδήγησαν την χώρα στο χάος, ένας πετυχημένος επιχειρηματίας θα μπορούσε να την «σώσει». Ήταν η εποχή, το 2011, όπου ο «Μπερλουσκονισμός» μόλις είχε θαφτεί στο χοντροντούλαπο της ιστορίας της Ιταλίας. Ο Μάκρι, ιταλικής καταγωγής, νίκησε, προσπάθησε να επαναφέρει την Αργεντινή στην κανονικότητα και σε ένα βαθμό τα κατάφερε.
Ο Μάκρι, ωστόσο, ήταν πολιτικό ον πριν αναλάβει κατέβει στις εκλογές. Είχε βάλει και για δήμαρχος του Μπουένος Άιρες και απέτυχε συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 47%. Τον είχαν ψηφίσει και οι οπαδοί της «μισητής» Ρίβερ Πλέιτ. Είχε ιδρύσει και πολιτικό κόμμα. Ο Μέσι είναι απλά ένας ποδοσφαιριστής, που μπορεί να έχει άποψη για τα πολιτικά πράγματα, αλλά μέχρις εκεί.
Οι εκτιμήσεις που έγιναν στην τηλεόρασης της Αργεντινής, αναλύοντας το γκάλοπ για τα ποσοστά του Μέσι, ήταν ανέλπιστα ειλικρινείς. Ο Μέσι, αν το αποφάσιζε, θα ήταν απλά η «βιτρίνα». Άλλοι θα έκαναν κουμάντο. Και προέτρεψαν τον Μέσι να μην καταπέσει στα μάτια των Αργεντινών, θέτοντας υποψηφιότητα.
Διαβάστε επίσης
Η άγνωστη ιστορία του Λιονέλ Μέσι