fbpx
Thursday, November 20, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Οινογνωσία: Οι πιο διαδεδομένες ερυθρές ποικιλίες

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
December 10, 2020
in Wine & Spirits
Οινογνωσία: Οι πιο διαδεδομένες ερυθρές ποικιλίες
Οινογνωσία: Οι πιο διαδεδομένες ερυθρές ποικιλίες
3
SHARES
318
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για τις ελληνικές ποικιλίες Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο, αλλά και για τις διεθνείς Cabernet Sauvignon και Merlot, που καλλιεργούνται και στη χώρα μας.

Το Αγιωργίτικο είναι η περισσότερο καλλιεργούμενη κόκκινη ποικιλία στην Πελοπόννησο, με ιδιαίτερα έντονη παρουσία στην περιοχή της Νεμέας. Δίνει κρασιά ξηρά με έντονα αρώματα φρούτων (κεράσι, μούρο, βύσσινο, δαμάσκηνο) και μέτριο έως γεμάτο σώμα. Η γεύση του είναι βελούδινη και συνήθως πυκνή, μέτριας έως υψηλής οξύτητας, με αρκετές ήπιες τανίνες και συχνά μακρά επίγευση. Εκτός από κόκκινα κρασιά, δίνει επίσης και ροζέ (ημίγλυκα και γλυκά).

Το Ξινόμαυρο είναι μια χαρακτηριστική κόκκινη ποικιλία της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας που δίνει ξηρά κρασιά με χαμηλής έντασης αρώματα από φρουτώδεις καρπούς (όπου κυριαρχεί η ντομάτα και η ελιά) αλλά και από μπαχαρικά. Η γεύση της είναι υψηλής οξύτητας, με έντονες και τραχιές τανίνες, και υψηλό αλκοολικό βαθμό, ενώ διακρίνεται για τη μακρά της επίγευση. Καλλιεργείται στη Βόρεια Ελλάδα, πάνω από τον Όλυμπο, με καλλιεργητικά κέντρα τη Νάουσα, το Αμύνταιο, τη Γουμένισσα και τη Ραψάνη. Από το ξινόμαυρο παράγονται οι οίνοι Ο.Π.Α.Π. «Νάουσα» και «Αμύνταιο», ενώ η ποικιλία συμμετέχει επίσης στους οίνους Ο.Π.Α.Π. «Γουμένισσα» (ξινόμαυρο και νεγκόσκα) και «Ραψάνη» (ξινόμαυρο, κρασάτο και σταυρωτό). Τα καλής ποιότητας κρασιά από ξινόμαυρο προσφέρονται για παλαίωση και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η Cabernet Sauvignon (Καμπερνέ Σοβινιόν) είναι η πλέον διαδεδομένη ποικιλία στους Έλληνες οινοποιούς. Είναι η πρώτη σε έκταση ξένη ποικιλία που καλλιεργείται στην Ελλάδα, με περίπου 20.000 στρέμματα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Δίνει κόκκινα κρασιά με άρωμα μαύρης σταφίδας, και κυρίαρχο χαρακτηριστικό τις έντονες τανίνες και το μέτριο έως γεμάτο σώμα. Η δυναμική της προσωπικότητα επιβάλλει πολλές φορές την ανάμειξη με άλλες ποικιλίες. Επειδή είναι εξαιρετικά ανθεκτική, μπορεί η καλλιέργειά της να ξεκινά από μικρά υψόμετρα και να φτάνει μέχρι και τα 1.000 μέτρα.

Η μαυροκόκκινη ποικιλία Merlot (Μερλό) δίνει κόκκινα κρασιά με πλούσια φρουτώδη αρώματα δαμάσκηνου και μούρου. Το χρώμα του είναι ρουμπινί ή πορφυρό. Στη μύτη, διακρίνονται τα πυκνά αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων καθώς και νότες κέδρου και μπαχαρικών. Στόμα «στιβαρό», καλοδομημένο και γλυκό. Η οξύτητα είναι συνήθως ελαφρά και οι τανίνες απαλές. Πολλοί χαρακτηρίζουν την ποικιλία αυτήν ως μια ελαφρότερη εκδοχή του Cabernet Sauvignon. Άλλη μία αγαπημένη ποικιλία των Ελλήνων οινοποιών.

Tags: MerlotSliderΚόκκιναΟινολογίαΑγιωργίτικο
Previous Post

Ο Παλιός και ο Νέος κόσμος του κρασιού

Next Post

Ουίσκι: Ωδή στο απόλυτα εορταστικό απόσταγμα

Next Post
Ουίσκι: Ωδή στο απόλυτα εορταστικό απόσταγμα

Ουίσκι: Ωδή στο απόλυτα εορταστικό απόσταγμα

Στη Βόρεια Κορέα η επανάσταση έχει γερά θεμέλια και παστέλ χρώματα

Στη Βόρεια Κορέα η επανάσταση έχει γερά θεμέλια και παστέλ χρώματα

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Ο Ορφέας Περίδης στη Σφίγγα

Ο Ορφέας Περίδης στη Σφίγγα

by Zeitgeist Team
January 16, 2025
0

Ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τραγουδοποιούς με καινούρια και διαχρονικά τραγούδια, τα Σάββατα 1, 8, 15, 22 Φεβρουαρίου και...

Όλα τα σέλατα του κόσμου (ΦΩΤΟ)

Όλα τα σέλατα του κόσμου (ΦΩΤΟ)

by Παντελής Περιβολάρης
December 21, 2022
0

Οι καλύτερες φωτογραφίες του Βόρειου Σέλας για τη χρονιά που πέρασε (2021) είναι εδώ! Το απόλυτο υπερθέαμα, από το εκθαμβωτικό...

Οι αθόρυβες πόλεις και το shutdown που πάντα θα θυμόμαστε

Οι αθόρυβες πόλεις και το shutdown που πάντα θα θυμόμαστε

by Zeitgeist Team
February 26, 2021
0

Ένα καινούριο φωτογραφικό λεύκωμα αποτυπώνει την απόκοσμη ομορφιά των αναγκαστικά άδειων, αθόρυβων και απόκοσμων μεγαλουπόλεων που έβαλαν λουκέτο λόγω της...

Τι λέει η Βιολογία για τον έρωτα με την πρώτη ματιά

Τι λέει η Βιολογία για τον έρωτα με την πρώτη ματιά

by Zeitgeist Team
February 11, 2025
0

Ο κεραυνοβόλος έρωτας και η απόλυτη ταύτιση μπορεί να οφείλεται -εκτός από ψυχολογικούς λόγους- και στις φερομόνες, στις ουσίες που...

Το ποδόσφαιρο της νέας εποχής δεν χωράει τους αρτίστες

Το ποδόσφαιρο της νέας εποχής δεν χωράει τους αρτίστες

by Άλκης Φιτσόπουλος
July 1, 2025
0

Αυτό είναι το απόσταγμα της ποδοσφαιρικής ζωής του Φερνάντο Ρενδόνδο που, από ό,τι λέει ο ίδιος, έχει σταματήσει να παρακολουθεί...

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν άδεια στο όνειρο…»

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν άδεια στο όνειρο…»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
September 3, 2021
0

Ο ταλαντούχος και πολυπράγμων νέος καλλιτέχνης που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες τη νέα και πιο πρόσφατη εκτέλεση έργου (Mauthausen) του...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Στιγμές Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο Μουσικής!

Στιγμές Μάρθα Γκράχαμ στο Μέγαρο Μουσικής!

November 19, 2025
Η Κατερίνα Μακρυγιάννη γιόρτασε στο Παρίσι 10 χρόνια δημιουργίας

Η Κατερίνα Μακρυγιάννη γιόρτασε στο Παρίσι 10 χρόνια δημιουργίας

November 19, 2025
Μια καμπάνια που επιβεβαιώνει ότι η Μόδα μπορεί να είναι Τέχνη 

Μια καμπάνια που επιβεβαιώνει ότι η Μόδα μπορεί να είναι Τέχνη 

November 19, 2025
Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

November 14, 2025
Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

November 14, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp