Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για τις ελληνικές ποικιλίες Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο, αλλά και για τις διεθνείς Cabernet Sauvignon και Merlot, που καλλιεργούνται και στη χώρα μας.
Το Αγιωργίτικο είναι η περισσότερο καλλιεργούμενη κόκκινη ποικιλία στην Πελοπόννησο, με ιδιαίτερα έντονη παρουσία στην περιοχή της Νεμέας. Δίνει κρασιά ξηρά με έντονα αρώματα φρούτων (κεράσι, μούρο, βύσσινο, δαμάσκηνο) και μέτριο έως γεμάτο σώμα. Η γεύση του είναι βελούδινη και συνήθως πυκνή, μέτριας έως υψηλής οξύτητας, με αρκετές ήπιες τανίνες και συχνά μακρά επίγευση. Εκτός από κόκκινα κρασιά, δίνει επίσης και ροζέ (ημίγλυκα και γλυκά).Το Ξινόμαυρο είναι μια χαρακτηριστική κόκκινη ποικιλία της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας που δίνει ξηρά κρασιά με χαμηλής έντασης αρώματα από φρουτώδεις καρπούς (όπου κυριαρχεί η ντομάτα και η ελιά) αλλά και από μπαχαρικά. Η γεύση της είναι υψηλής οξύτητας, με έντονες και τραχιές τανίνες, και υψηλό αλκοολικό βαθμό, ενώ διακρίνεται για τη μακρά της επίγευση. Καλλιεργείται στη Βόρεια Ελλάδα, πάνω από τον Όλυμπο, με καλλιεργητικά κέντρα τη Νάουσα, το Αμύνταιο, τη Γουμένισσα και τη Ραψάνη. Από το ξινόμαυρο παράγονται οι οίνοι Ο.Π.Α.Π. «Νάουσα» και «Αμύνταιο», ενώ η ποικιλία συμμετέχει επίσης στους οίνους Ο.Π.Α.Π. «Γουμένισσα» (ξινόμαυρο και νεγκόσκα) και «Ραψάνη» (ξινόμαυρο, κρασάτο και σταυρωτό). Τα καλής ποιότητας κρασιά από ξινόμαυρο προσφέρονται για παλαίωση και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η Cabernet Sauvignon (Καμπερνέ Σοβινιόν) είναι η πλέον διαδεδομένη ποικιλία στους Έλληνες οινοποιούς. Είναι η πρώτη σε έκταση ξένη ποικιλία που καλλιεργείται στην Ελλάδα, με περίπου 20.000 στρέμματα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Δίνει κόκκινα κρασιά με άρωμα μαύρης σταφίδας, και κυρίαρχο χαρακτηριστικό τις έντονες τανίνες και το μέτριο έως γεμάτο σώμα. Η δυναμική της προσωπικότητα επιβάλλει πολλές φορές την ανάμειξη με άλλες ποικιλίες. Επειδή είναι εξαιρετικά ανθεκτική, μπορεί η καλλιέργειά της να ξεκινά από μικρά υψόμετρα και να φτάνει μέχρι και τα 1.000 μέτρα.
Η μαυροκόκκινη ποικιλία Merlot (Μερλό) δίνει κόκκινα κρασιά με πλούσια φρουτώδη αρώματα δαμάσκηνου και μούρου. Το χρώμα του είναι ρουμπινί ή πορφυρό. Στη μύτη, διακρίνονται τα πυκνά αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων καθώς και νότες κέδρου και μπαχαρικών. Στόμα «στιβαρό», καλοδομημένο και γλυκό. Η οξύτητα είναι συνήθως ελαφρά και οι τανίνες απαλές. Πολλοί χαρακτηρίζουν την ποικιλία αυτήν ως μια ελαφρότερη εκδοχή του Cabernet Sauvignon. Άλλη μία αγαπημένη ποικιλία των Ελλήνων οινοποιών.