Αυτοί που παίζουν στα δάχτυλα asanas, yamas, niyamas και χαιρετούν με namaste το γνωρίζουν εμπειρικά. Πλέον υπάρχουν και οι επιστημονικές αποδείξεις: η γιόγκα και ο διαλογισμός καταπολεμούν το στρες και αποτελούν ασπίδα κατά της γήρανσης.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα της συμβατικής ιατρικής αποδέχεται πια ότι η (εναλλακτική) γιόγκα και ο (μη συμβατικός) διαλογισμός προφυλάσσουν από το στρες, το άγχος, την πρόωρη γήρανση και γενικά, από τις ασθένειες. Πολλές οι έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και πολλοί οι επιστήμονες που το επιβεβαιώνουν.Ο John Denninger, ένας ψυχίατρος του Harvard Medical School, ολοκλήρωσε πριν λίγα χρόνια μία τέτοια έρευνα με τακτικές νευροβιολογικές εξετάσεις, γονιδιακούς ελέγχους, συνεχείς εξετάσεις αίματος και καρδιολογικές εξετάσεις στο δείγμα, με σκοπό να καταγράψει τις επιδράσεις της γιόγκα στον οργανισμό κάποιου ανθρώπου. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πραγματικές βιολογικές επιδράσεις όταν κάποιος κάνει διαλογισμό και αυτές οι επιδράσεις δεν έχουν σχέση μόνο με τον εγκέφαλο, αλλά και με το σώμα, σε βαθμό ανιχνεύσιμο και μετρήσιμο. Η εν λόγω έρευνα, η οποία μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορεί να δώσει λύση -σε κάποιο βαθμό- στο πρόβλημα του στρες και της κατάθλιψης, που ούτε λίγο ούτε πολύ κοστίζει περί τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στο αμερικανικό σύστημα υγείας. Προφανώς ανάλογα υψηλά είναι οι ίδιοι δείκτες για τις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, κάτι που κάνει επιστήμονες όπως ο Denninger να προσβλέπουν στη γιόγκα, έναν καλό σύμμαχο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της αϋπνίας, του στρες και του μακροχρόνιου άγχους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ως εξής. Υπήρχαν τρία γκρουπ των 70 ανθρώπων που όλοι έπασχαν από χρόνιο στρες. Το ένα γκρουπ έκανε καθημερινά γιόγκα Kundalini (περιλαμβάνει μάντρας, διαλογισμό, στάσεις και αναπνευστικές ασκήσεις που οδηγούν σε βαθιά χαλάρωση) για 20 λεπτά. Το δεύτερο διαλογιζόταν για επίσης 20 λεπτά καθημερινά, ενώ το τρίτο γκρουπ άκουγε αποσπάσματα από βιβλία αυτοβελτίωσης. Κάθε εβδομάδα οι 210 ασθενείς προσέρχονταν στα εργαστήρια για εξετάσεις και απαντήσεις σε ερωτηματολόγια. Τα εργαστηριακά, λοιπόν, αποτελέσματα, έδειξαν ότι μετά από μια μόλις συνεδρία, ενισχύονται τα γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό και την έκκριση ινσουλίνης, ενώ αδρανούν εκείνα που συνδέονται με το στρες και την πρόκληση φλεγμονών.
Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες σχετικές έρευνες, το ίδιο και περισσότερο ενθαρρυντικές. Σε μία από αυτές που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και στην οποία συμμετείχε η βραβευμένη με Nobel, Elizabeth Blackburn, βρέθηκε ότι ένα τέταρτο γιόγκα την ημέρα επί οκτώ εβδομάδες αποτελεί ελιξίριο νεότητας. Και αυτό γιατί αυξάνει την δραστηριότητα τελομεράσης κατά 43%, του ενζύμου δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την αντί-γήρανση(ονομάζεται και «ένζυμο της αθανασίας») και αναστέλλει δηλαδή τη φθορά του χρόνου.