O brand ambassador του Chivas, Μιχάλης Καγιάννης, μιλάει για την αρμονία του σκωτσέζικου ουίσκι με το φαγητό, ένα θέμα που δεν θεωρείται πια ταμπού και απαντάει σε τρεις ασυνήθιστες -αλλά σχετικές- ερωτήσεις.
Παρόλο που στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται, το ουίσκι μπορεί να συνοδευτεί από φαγητό, όπως όλα τα αλκοολούχα. Σύμφωνα με τον Μιχάλης Καγιάννη, «ο κανόνας λέει ότι λόγω της έντονης γεύσης του ποτού, πρέπει αντίστοιχα και το φαγητό να είναι πολύ έντονο. Συνήθως προτιμάμε τα λιπαρά ψάρια (σολομός), τις τερίνες, το κυνήγι, το κόκκινο κρέας και γλυκά. Ιδιαίτερα, η σοκολάτα είναι πάντα win win!». Παράλληλα, όμως, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν λάθη στην απόλαυση οποιουδήποτε εδέσματος. Όμως, όσο υποκειμενική και να είναι η απόλαυση, ο Chivas brand ambassador θεωρεί καθήκον του να μεταδώσει βασικές οδηγίες για την απόλαυση αυτού του υπέροχου αποστάγματος.Έτσι, αν επιλέξει κάποιος να χρησιμοποιήσει πάγο, καλό θα είναι αυτός ο πάγος να είναι καθαρός, από συντηρημένη παγομηχανή, χωρίς άλατα, και φρέσκος (όχι λιωμένος). Η ποσότητα πάγου έχει να κάνει με το προσωπικό γούστο του καθενός. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο καλύτερο είναι ένα ουίσκι, τόσο λιγότερες προσμίξεις επιδέχεται και η απόλαυση του σκέτη ή με ελάχιστο νερό, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος.
Το να προσπαθήσεις να αξιολογήσεις βέβαια ένα απόσταγμα είναι μία άλλη ιστορία, και έχει μόνο έναν τρόπο, σε ποτήρι γευσιγνωσίας (ISO ή Glaincrain), ενώ αν χρειαστεί, στην πορεία της αξιολόγησης προστίθενται μερικές σταγόνες καθαρό νερό. Όσο για την επίσημη μεζούρα ποτού, είναι 25 ml, κάτι που στην Ελλάδα βέβαια δεν ισχύει, μια και συνήθως βάζουμε 50 ml. Όσο για τον συνδυασμό του ουίσκι με άλλα ποτά, αυτός θεωρείται αποδεκτός και ιστορικά έχει δώσει εξαιρετικά κοκτέιλ και διαχρονικά long drinks, όπως τα Highball, Collins, Manhattan, Boulevardier, Blood and Sand, Morning Glory, Penicillin, Rob Roy κ.α. Πάντως, η γενική τάση είναι να μην αναμειγνύουμε ποτέ ένα καλό malt whisky.
Ο κ. Καγιάννης απαντάει, τέλος, σε τρεις μη αναμενόμενες ερωτήσεις:
Θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει το δικό του ουίσκι;
«Βεβαίως μπορεί. Πάντα, όμως είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο αποτέλεσμα. Εκτός αυτού, το προϊόν ενός ερασιτέχνη αποσταγματοποιού ίσως αποδειχθεί επικίνδυνο για την δημόσια υγεία (π.χ. λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε μεθανόλη)».
Πώς συντηρούμε το ουίσκι αν τo μπουκάλι έχει φελλό;
«Κατά την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, και μετά την εμφιάλωση, σε σημείο δροσερό και σκιερό. Αν το whisky έχει για καπάκι φελλό, καλό είναι να τον βρέχουμε που και που γυρνώντας την φιάλη ανάποδα».
Ποια είναι η σχέση των Σκοτσέζων με το ουίσκι; Συνήθως, τι επιλέγουν;
«Είναι πολύ καλή και συνήθως επιλέγουν να πίνουν malt whiskies. Απλά, καλό είναι να βάλουμε και στην εξίσωση ότι το whisky στη Σκωτία, λόγω των αυξημένων φόρων είναι ακριβό προϊόν, οπότε αυτό κάπως μετριάζει την κατανάλωση».