Συγκεντρώσαμε 10 συγκλονιστικά quotes από δηλώσεις, συνεντεύξεις και κείμενά του τεράστιου Έλληνα που έζησε δέκα ζωές σε μία και που είχε περάσει στην αθανασία, πολύ πριν φύγει από τη ζωή.
Χίος 1925 – Αθήνα 2021. Η τυπική αντίληψη θέλει τη ζωή να είναι το διάστημα ανάμεσα στη γέννηση και τον θάνατο. Η ουσιαστική ταυτίζει τη ζωή με την αέναη κίνηση του σώματος και του πνεύματος, την πρόοδο και τη δημιουργία. Σε αυτό το πεδίο, πραγματικά δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν τον υψιπετή συνθέτη, τον μεγάλο αγωνιστή, τον τολμηρό πολιτικό, τον σπουδαίο άνθρωπο Μίκη Θεοδωράκη, μια παγκόσμια προσωπικότητα και για πολλούς ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας του 20ου αιώνα. Τα λόγια του μαρτυρούν ακριβώς αυτό, τα οποία σας παραθέτουμε αυτούσια.
Ηρωισμός
«Δεν είμαι ήρωας. Οι ήρωες πεθαίνουν νέοι. Είμαι ένας πολίτης που κάνει το καθήκον του».
Βιώματα
«Αν δεν είχα βιώσει αυτά που βίωσα, δεν θα είχα γράψει αυτή την μουσική. Η μουσική για μένα ποτέ δεν υπήρξε αυτοσκοπός, είναι κάτι το βιωματικό».
Υστεροφημία
«Εάν υπήρχε επιτύμβιο επίγραμμα – κατά το αισχύλειο- που θα επιθυμούσα να χαραχτεί στον τάφο μου, θα ήταν: «Πολέμησε τον Δεκέμβρη». Έχω και το κρητικό γονίδιο και μου αρέσουν τα άρματα, πολέμησα, μου άρεσε ο ήχος της μάχης, όπου ήταν μάχη έτρεχα και έμπαινα μέσα, σφαίρα δεν με έπιανε».
Ελλάδα
«Ανήκω σε μια χώρα και έναν Λαό θύμα των ξένων εξουσιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Μετά την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους Οθωμανούς και πριν προλάβουμε να αναπνεύσουμε ελεύθεροι, οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, Άγγλοι, Γάλλοι και Ρώσοι μας επιβάλανε τους Βαυαρούς. Ακολούθησε η Βασιλεία των Δανών Γκλύξμπουργκ. Η επανάσταση του 1912 που έφερε τον πρώτο και τελευταίο εθνικό ηγέτη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, είχε ως αποτέλεσμα να ελευθερωθούν τα υπόλοιπα οκτώ δέκατα της χώρας που ήσαν ακόμα κάτω από την σκλαβιά των Τούρκων. Όμως οι «Μεγάλοι» δεν μας άφησαν. Άγγλοι και Γάλλοι βοήθησαν τους Τούρκους να σφάξουν και να ρίξουν στη θάλασσα τρία εκατομμύρια Έλληνες που ζούσαν στις δυτικές ακτές της Τουρκίας εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια».
Τρομοκρατία
«Ο ιμπεριαλισμός και η τρομοκρατία είναι δύο δεινόσαυροι που στο άμεσο μέλλον θα αναμετρηθούν, με τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα».
Αγώνας
«Είμαι Έλληνας με τη βούλα. Με αποδείξεις! Κι αυτό με βασανίζει! Με θυμώνει! Με ξεσηκώνει και με επιστρατεύει Το ίδιο υπήρξα και είμαι αγωνιστής με τη βούλα. Κι αυτό μου δίνει θάρρος, αισιοδοξία, πεποίθηση, πίστη και με κάνει να ξεχνώ τα χρόνια που με βαραίνουν. Και ξαναπαίρνω την ανηφόρα…».
Μαρξισμός
«Όσον αφορά στον Καρλ Μαρξ, υπήρξε σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της ανθρωπότητας. Ποιο όμως είναι κατά τη γνώμη μου το «αμάρτημά» του; Το ότι συνέδεσε τη φιλοσοφία του με την πολιτική τόσο στενά, ώστε μετά το θρίαμβο της Οκτωβριανής Επανάστασης ο Μαρξισμός να καταστεί όργανο κρατικής ή πιο καλά, κομματικής πρακτικής. Έγινε δηλαδή δόγμα, που -όπως συνέβη και με το Χριστιανισμό-, χρησιμοποιήθηκε από μειοψηφίες για να επιβάλουν τις προσωπικές τους απόψεις και συμφέροντα υπό το κάλυμμα απόλυτων Αρχών, απέναντι στις οποίες δεν ήταν επιτρεπτό να υπάρξει δεύτερη γνώμη. Έτσι, όπως ήταν φυσικό, η κατάληξη ήταν ο Ολοκληρωτισμός».
Κομμουνιστικό Κόμμα
«Τα πράγματα για μένα ήσαν σαφή. Δεν μπορεί να λέγεται Αριστερά η παράταξη που δεν σέβεται τη Δημοκρατία, ούτε μέσα στο Κόμμα ούτε μέσα στην Κοινωνία. Όμως, πώς να βιώσεις μια τέτοια αλήθεια, όταν έχεις θυσιάσει τα νιάτα σου σε αυτή την ιδεολογία;».
Νεολαία
«Δεν πιστεύω ότι σήμερα οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι είναι κολλημένοι στον υπολογιστή είτε ότι γνωρίζουν μόνο όσα τους πουν τα ΜΜΕ είτε είναι εμποτισμένοι μόνο με ξενόφερτες ιδέες. Όλη αυτή η εικόνα είναι βασικά αυτή που προβάλλεται. Η βιτρίνα. Ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα είναι ζωντανή η Οικογένεια, που παραμένει Κιβωτός Μνήμης και Ήθους. Μόνο που τα παιδιά αυτά δεν τα βλέπουμε, γιατί δεν θέλουμε να τα δούμε και γιατί κι εκείνα δεν έχουν ούτε τη διάθεση αλλά ούτε και τις ευκαιρίες να μας δείξουν ποιοι και πόσοι είναι, πόσο αξίζουν, τι θέλουν και τι μπορούν».
Σκοπός της ζωής
«Ο ελεύθερος άνθρωπος οφείλει να αναζητήσει το τι σημαίνει «υπάρχω» – «ζω». Τότε είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ζει και υπάρχει μόνο τότε, όταν κατορθώνει να συντονιστεί με το βασικό Νόμο της Συμπαντικής Αρμονίας και να γίνει έτσι ένα υπαρκτό και δραστήριο μόριο ύπαρξης και ζωής, ώστε να αξιωθεί να ενωθεί με το Άπειρο, το Ακατανόητο, το ΕΝ, τον γαλάζιο αιθέρα και τον βόμβο των Σφαιρών».