Φιλοσοφία, ψυχολογία, επιστήμη. Τρεις εξαιρετικές επιλογές από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή για να καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας, τους άλλους και το Σύμπαν. To Zeitgeist προτείνει:
Για να βάλεις τη ζωή σου σε μια τάξη!
Ανακαινίζω τη ζωή μου: με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη, Φένια Τσανάκα, Αρμός
Η συγγραφέας δεν προέρχεται από το πεδίο των φιλοσοφικών ή των ανθρωπιστικών σπουδών. Είναι αρχιτεκτόνισσα, κάτι που, όμως, δεν την εμποδίζει καθόλου να ασχοληθεί με την πρακτική πλευρά της φιλοσοφίας. Έχοντας σαν οδηγό της τον Αριστοτέλη μας δίνει ένα έργο αυτοβελτίωσης που είναι ευρηματικό ως σύλληψη, σοβαρό ως επιχειρηματολογία και ρεαλιστικό ως αποτύπωμα. Άλλωστε, ο Αριστοτέλης κρατά τα πόδια του γερά στη γη -σε σχέση με τον Πλάτωνα λ.χ.- και είναι πεισματικά προσγειωμένος και συγκεκριμένος πάνω στο πώς πρέπει να ζήσουμε τη ζωή μας. Αυτήν την ρεαλιστική προσέγγιση εν είδει φιλοσοφικών περιπάτων ακολουθεί η Τσανάκα, που χτίζει το αφήγημά της σε στέρεες βάσεις, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή του χαρακτήρα μας γίνεται συνειδητά. Ο στόχος της είναι η αλλαγή του τρόπου που αισθανόμαστε, που νιώθουμε, που βλέπουμε τα πράγματα και εντέλει του τρόπου που πράττουμε. Λαμπρά!
Για να κρατήσεις την ψυχραιμία σου ό,τι κι αν συμβεί!
Πανικός: Η μεγάλη εξέγερση μέσα μας, Κώστας Γκοτζαμάνης, Πατάκης
Ο γνωστός ψυχίατρος επανέρχεται συγγραφικά μια επταετία μετά το «Μεγαλώνοντας με το Παιδί μου, με ένα βιβλίο που θέτει επί τάπητος μια από τις επιδημίες της σύγχρονης εποχή, τις κρίσεις πανικού. Μέσα από την εργασιακή εμπειρία του, παρουσιάζει με εμπεριστατωμένο τρόπο τη δική του επιστημονική θέση για την αιτιολογία της Διαταραχής Πανικού και προτείνει μια διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση. Αξιοποιώντας ιστορίες κρίσεων πανικού ασθενών του, και με τη διεισδυτική ματιά που τον διακρίνει, μπαίνει βαθειά στον ανθρώπινο ψυχισμό και εξηγεί γιατί συμβαίνουν οι κρίσεις πανικού, πώς επιδράει η πληθώρα των επιλογών σε αυτές, πώς συνδέεται η ελευθερία με τη δέσμευση και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις εσωτερικές μας αντιφάσεις που εκδηλώνονται με… μαντέψτε! Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή πρόταση, το επιστημονικό ύφος δεν υπερτερεί της ουσίας και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά της είναι ότι όλα δίνονται μέσα από ιστορίες της διπλανής πόρτας, κάτι που κάνει το βιβλίο όσο πρέπει ανάλαφρο και απαλλαγμένο περιττών βαρών για να απολαύσει κάποιος την ανάγνωση.
Για να βρεις τον δρόμο σου στον ουρανό!
Ο ουρανός της Ελλάδας: Χειμώνας, Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Μεταίχμιο
O δημοφιλέστερος και πλέον έγκριτος εκλαϊκευτής αστρονομίας στην Ελλάδα μάς ξεναγεί στον χειμωνιάτικο ελληνικό ουρανό. Πρόκειται για το τρίτο μέρος της σειράς που αποτελείται από τέσσερα βιβλία, ένα για κάθε εποχή του έτους, η οποία μας ξεναγεί στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή. Σε αυτά (αναμένεται το βιβλίο για το Φθινόπωρο), ο καλός συγγραφέας μας εξηγεί ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί ανάλογα με την κάθε εποχή -περιφερόμενη η Γη γύρω από τον Ήλιο αλλάζει και τους αστερισμούς που βλέπουμε-, πώς πήρε το όνομά του ο κάθε μήνας του έτους και μας εισαγάγει σε βασικές έννοιες της αστρονομίας. Και στην παρούσα, χειμωνιάτικη, έκδοση περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο λειτουργεί παραδειγματικά για τα γραφόμενα, αλλά λειτουργεί και ως οδηγός για να μάθουμε να κοιτάζουμε και λίγο προς τον ουρανό και να καταλαβαίνουμε τι αντικρίζουμε. Ένα υπέροχο ταξίδι στον ουρανό της πατρίδας μας, με οδηγό τον καλύτερο ξεναγό που θα μπορούσαμε να έχουμε και ένα βιβλίο για να μη σταματήσουμε να ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοικτά .