fbpx
Thursday, July 3, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 μυστικά για να γνωρίσετε καλύτερα την κινεζική κουζίνα

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
February 21, 2022
in Food
10 μυστικά για να γνωρίσετε καλύτερα την κινεζική κουζίνα
3
SHARES
345
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αυτό που αναγνωρίζουμε στη Δύση ως “κινέζικο” είναι απλώς μια περίληψη της κουζίνας της χώρας των δράκων. Όμως, η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη χώρα του κόσμου κρύβει πολλές εκπλήξεις.   

Για να κατανοήσουμε τον πραγματικό χαρακτήρα της κινεζικής κουζίνας, θα πρέπει να χωρίσουμε την Κίνα σε τέσσερις περιοχές: Στον βορρά (συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, όπου ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς και τα γεωργικά προϊόντα λιγοστά), στην Ανατολή (με τις εύφορες πεδιάδες που διαβρέχει ο ποταμός Γιαν Τσε), στον Νότο (Καντόνα) και στη Δύση (επαρχίες Σετσουάν και Χιουνάν).

Στον βορρά η παρουσία των αυτοκρατορικών δικαστηρίων και της ανώτερης τάξης στην περιοχή οδήγησε στη δημιουργία μιας αστικής κουζίνας, με εμφανείς επιρροές από τις μαγειρικές τεχνικές της Μογγολίας -χαρακτηριστική είναι η χρήση των αμνοεριφίων, που σπανίζει στην υπόλοιπη Κίνα.

Στον Νότο, ο καιρός είναι αρκετά ήρεμος και βροχερός, με δύο σοδειές ρυζιού ετησίως. Αφθονούν τα ψάρια και τα φρούτα, οι σάλτσες είναι διακριτικές, ενώ χρησιμοποιούν πολύ και το σκόρδο.

Στα ανατολικά (στη Σαγκάη δηλαδή), τα ψάρια, τα θαλασσινά (όπως οι γαρίδες) και το ρύζι είναι βασικά υλικά, ενώ στη Φουκιέν φτιάχνουν την καλύτερη σόγια. Εδώ, θα βρει κανείς και πολλά νουντλς (από ρυζάλευρο, σιτάρι ή βρώμη). Επίσης το κρασί Σαοσίνγκ, από δημητριακά και ρύζι, με λίγο αλκοόλ, που θυμίζει κάπως το ισπανικό sherry. Το μαύρο ξίδι Τσινκιάνγκ βρίσκεται σε κάθε τραπέζι, όπως και τα τοπικά καπνιστά αλλαντικά.

Δυτικά βρίσκεται η περιοχή Σετσουάν, της οποίας η μαγειρική στηρίζεται στην έντονη παρουσία μπαχαρικών και μυρωδικών, με κυρίαρχη αυτήν της καυτερής πιπεριάς. Εδώ θα βρούμε και το νταϊκόν, το κινέζικο ραπάνι με τη χαρακτηριστική καυτερή γεύση. Το χρησιμοποιούν ωμό στις σαλάτες ή μαγειρεμένο σε σούπες.

Το χοιρινό, το κοτόπουλο, τα αβγά (βρασμένα ή τηγανισμένα με λαχανικά), το μανιτάρι σιτάκε, η σόγια, το ρύζι, οι φύτρες φασολιών, το σκόρδο, ο λωτός, είναι οι βασικές πρώτες ύλες της κινεζικής γαστρονομίας. Μαζί με τα λαχανικά μποκ τσόι και πακ τσόι, που θυμίζουν σε γεύση και εμφάνιση τα σέσκουλα.

Η κινεζική κουζίνα έχει πέντε γεύσεις που ανευρίσκονται συνολικά σε κάθε πιάτο: γλυκιά, ξινή, πικρή, αλμυρή και πικάντικη. Ένα πιάτο μπορεί για παράδειγμα να φιλοξενεί και γλυκές (σόγια) και αλμυρές και ξινές νότες (ξύδι), αλλά και να έχει πικάντικη επίγευση (τσίλι). Είναι κάτι πραγματικά μοναδικό στην παγκόσμια γαστρονομία.

Το τόφου, η αγαπημένη πρωτεΐνη των vegetarians, φτιάχνεται από ένα λευκό υγρό (σαν γάλα) το οποίο προέρχεται από τη ζύμωση της φρέσκιας σόγιας. Έχει την υφή μαλακού φρέσκου τυριού και προσλαμβάνει εύκολα τις γεύσεις των συστατικών με τα οποία μαγειρεύεται..

Ένα πολύ βασικό συστατικό στην κουζίνα είναι το μανγκ, το μικρό πράσινο φασόλι. Από αυτό κάνουν αλεύρι και εν συνεχεία νουντλς. Οι φύτρες του φρέσκου μανγκ είναι περιζήτητες, ενώ σαν φασόλι το χρησιμοποιούν σε σούπες.

Τα σπρινγκ ρολς είναι τηγανιτά ορεκτικά της κουζίνας της νότιας Κίνας. Παραδοσιακά σερβίρονται κατά το κινεζικό νέο έτος και θεωρούνται σύμβολο της άνοιξης. Το ρολό είναι γεμιστό με διάφορα λαχανικά, αλλά και γαρίδες. Το τηγάνισμα γίνεται σε γουόκ η σε φριτέζα.

Tags: SliderΓαστρονομίαΚίνα
Previous Post

Τα νέα Martini δεν ζαλίζουν όσο και αν πιεις

Next Post

Από τη Γιάλτα στο Ντονμπάς: Ο πόλεμος και το μοίρασμα της Ευρώπης

Next Post
Από τη Γιάλτα στο Ντονμπάς: Ο πόλεμος και το μοίρασμα της Ευρώπης

Από τη Γιάλτα στο Ντονμπάς: Ο πόλεμος και το μοίρασμα της Ευρώπης

Είδαμε τον «Πίθηκο Ξουθ» να εισβάλλει στον πλανήτη των ανθρώπων   

Είδαμε τον «Πίθηκο Ξουθ» να εισβάλλει στον πλανήτη των ανθρώπων   

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Ανδαλουσία: Τα αραβουργήματα του πάθους

Ανδαλουσία: Τα αραβουργήματα του πάθους

by Παντελής Περιβολάρης
July 13, 2021
0

Υπέροχες παραλίες, ψηλές οροσειρές, εύφορες πεδιάδες και ο ποταμός Γουαδαλκιβίρ που τις διατρέχει. Αλλά ο ισπανικός νότος δεν είναι μόνο...

Δέκα πράγματα που αξίζει να ξέρετε για τον Μίλτο Τεντόγλου

Δέκα πράγματα που αξίζει να ξέρετε για τον Μίλτο Τεντόγλου

by Παντελής Περιβολάρης
March 3, 2024
0

Θα μπορούσε να ήταν φιγούρα κόμικ. Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής του στίβου τα τελευταία χρόνια, είναι ένα απλό παιδί της...

Το φαινόμενο Arne Dahl στην Αθήνα

Το φαινόμενο Arne Dahl στην Αθήνα

by Zeitgeist Team
May 10, 2023
0

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σουηδικό υπερόπλο της αστυνομικής λογοτεχνίας, που επισκέπτεται την Αθήνα και συμμετέχει στο 4ο...

Οι Polkar στην Τεχνόπολη, στις 19 Ιουνίου

Οι Polkar στην Τεχνόπολη, στις 19 Ιουνίου

by Zeitgeist Team
June 7, 2024
0

Μαζί με τους οι Αντίνοος Αλμπάνης, Γιάννης Νιάρρος, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου +Secret Guest, δηλαδή ορισμένοι από τους πιο ταλαντούχους...

Schaumburg watch: Η μικρή ωρολογοποιία του 21ου αιώνα που δημιουργεί μεγάλες στιγμές

Schaumburg watch: Η μικρή ωρολογοποιία του 21ου αιώνα που δημιουργεί μεγάλες στιγμές

by Zeitgeist Team
February 20, 2023
0

Αναζητώντας τις καλύτερες σύγχρονες μηχανές μέτρησης του χρόνου, ανακαλύψαμε αυτή τη μικρή γερμανική ωρολογοποιία για την οποία μιλούν όλοι.

10 βιβλία για μια πραγματικά καλή χρονιά

10 βιβλία για μια πραγματικά καλή χρονιά

by Zeitgeist Team
January 2, 2024
0

Νέες κυκλοφορίες που αξίζουν της προσοχής σας και που είναι σίγουρο ότι θα σας κάνουν καλή συντροφιά, από Λογοτεχνία, Επιστήμη,...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

July 3, 2025
Θηραϊκές Τελετουργίες: Οι υδατογραφίες ενός εμβληματικού νησιού

Θηραϊκές Τελετουργίες: Οι υδατογραφίες ενός εμβληματικού νησιού

July 3, 2025
Η νέα και η παλιά Τούμπα

Η νέα και η παλιά Τούμπα

July 2, 2025
Το ποδόσφαιρο της νέας εποχής δεν χωράει τους αρτίστες

Το ποδόσφαιρο της νέας εποχής δεν χωράει τους αρτίστες

July 1, 2025
Τοπόσημα Διασύνδεσης, μία έκθεση για τη ζωή στην πόλη

Τοπόσημα Διασύνδεσης, μία έκθεση για τη ζωή στην πόλη

June 30, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp