fbpx
Monday, August 25, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 μυστικά για να γνωρίσετε καλύτερα την κινεζική κουζίνα

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
February 21, 2022
in Food
10 μυστικά για να γνωρίσετε καλύτερα την κινεζική κουζίνα
3
SHARES
348
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αυτό που αναγνωρίζουμε στη Δύση ως “κινέζικο” είναι απλώς μια περίληψη της κουζίνας της χώρας των δράκων. Όμως, η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη χώρα του κόσμου κρύβει πολλές εκπλήξεις.   

Για να κατανοήσουμε τον πραγματικό χαρακτήρα της κινεζικής κουζίνας, θα πρέπει να χωρίσουμε την Κίνα σε τέσσερις περιοχές: Στον βορρά (συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, όπου ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς και τα γεωργικά προϊόντα λιγοστά), στην Ανατολή (με τις εύφορες πεδιάδες που διαβρέχει ο ποταμός Γιαν Τσε), στον Νότο (Καντόνα) και στη Δύση (επαρχίες Σετσουάν και Χιουνάν).

Στον βορρά η παρουσία των αυτοκρατορικών δικαστηρίων και της ανώτερης τάξης στην περιοχή οδήγησε στη δημιουργία μιας αστικής κουζίνας, με εμφανείς επιρροές από τις μαγειρικές τεχνικές της Μογγολίας -χαρακτηριστική είναι η χρήση των αμνοεριφίων, που σπανίζει στην υπόλοιπη Κίνα.

Στον Νότο, ο καιρός είναι αρκετά ήρεμος και βροχερός, με δύο σοδειές ρυζιού ετησίως. Αφθονούν τα ψάρια και τα φρούτα, οι σάλτσες είναι διακριτικές, ενώ χρησιμοποιούν πολύ και το σκόρδο.

Στα ανατολικά (στη Σαγκάη δηλαδή), τα ψάρια, τα θαλασσινά (όπως οι γαρίδες) και το ρύζι είναι βασικά υλικά, ενώ στη Φουκιέν φτιάχνουν την καλύτερη σόγια. Εδώ, θα βρει κανείς και πολλά νουντλς (από ρυζάλευρο, σιτάρι ή βρώμη). Επίσης το κρασί Σαοσίνγκ, από δημητριακά και ρύζι, με λίγο αλκοόλ, που θυμίζει κάπως το ισπανικό sherry. Το μαύρο ξίδι Τσινκιάνγκ βρίσκεται σε κάθε τραπέζι, όπως και τα τοπικά καπνιστά αλλαντικά.

Δυτικά βρίσκεται η περιοχή Σετσουάν, της οποίας η μαγειρική στηρίζεται στην έντονη παρουσία μπαχαρικών και μυρωδικών, με κυρίαρχη αυτήν της καυτερής πιπεριάς. Εδώ θα βρούμε και το νταϊκόν, το κινέζικο ραπάνι με τη χαρακτηριστική καυτερή γεύση. Το χρησιμοποιούν ωμό στις σαλάτες ή μαγειρεμένο σε σούπες.

Το χοιρινό, το κοτόπουλο, τα αβγά (βρασμένα ή τηγανισμένα με λαχανικά), το μανιτάρι σιτάκε, η σόγια, το ρύζι, οι φύτρες φασολιών, το σκόρδο, ο λωτός, είναι οι βασικές πρώτες ύλες της κινεζικής γαστρονομίας. Μαζί με τα λαχανικά μποκ τσόι και πακ τσόι, που θυμίζουν σε γεύση και εμφάνιση τα σέσκουλα.

Η κινεζική κουζίνα έχει πέντε γεύσεις που ανευρίσκονται συνολικά σε κάθε πιάτο: γλυκιά, ξινή, πικρή, αλμυρή και πικάντικη. Ένα πιάτο μπορεί για παράδειγμα να φιλοξενεί και γλυκές (σόγια) και αλμυρές και ξινές νότες (ξύδι), αλλά και να έχει πικάντικη επίγευση (τσίλι). Είναι κάτι πραγματικά μοναδικό στην παγκόσμια γαστρονομία.

Το τόφου, η αγαπημένη πρωτεΐνη των vegetarians, φτιάχνεται από ένα λευκό υγρό (σαν γάλα) το οποίο προέρχεται από τη ζύμωση της φρέσκιας σόγιας. Έχει την υφή μαλακού φρέσκου τυριού και προσλαμβάνει εύκολα τις γεύσεις των συστατικών με τα οποία μαγειρεύεται..

Ένα πολύ βασικό συστατικό στην κουζίνα είναι το μανγκ, το μικρό πράσινο φασόλι. Από αυτό κάνουν αλεύρι και εν συνεχεία νουντλς. Οι φύτρες του φρέσκου μανγκ είναι περιζήτητες, ενώ σαν φασόλι το χρησιμοποιούν σε σούπες.

Τα σπρινγκ ρολς είναι τηγανιτά ορεκτικά της κουζίνας της νότιας Κίνας. Παραδοσιακά σερβίρονται κατά το κινεζικό νέο έτος και θεωρούνται σύμβολο της άνοιξης. Το ρολό είναι γεμιστό με διάφορα λαχανικά, αλλά και γαρίδες. Το τηγάνισμα γίνεται σε γουόκ η σε φριτέζα.

Tags: SliderΓαστρονομίαΚίνα
Previous Post

Τα νέα Martini δεν ζαλίζουν όσο και αν πιεις

Next Post

Από τη Γιάλτα στο Ντονμπάς: Ο πόλεμος και το μοίρασμα της Ευρώπης

Next Post
Από τη Γιάλτα στο Ντονμπάς: Ο πόλεμος και το μοίρασμα της Ευρώπης

Από τη Γιάλτα στο Ντονμπάς: Ο πόλεμος και το μοίρασμα της Ευρώπης

Είδαμε τον «Πίθηκο Ξουθ» να εισβάλλει στον πλανήτη των ανθρώπων   

Είδαμε τον «Πίθηκο Ξουθ» να εισβάλλει στον πλανήτη των ανθρώπων   

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Ο Ingmar μιλάει για τον Bergman

Ο Ingmar μιλάει για τον Bergman

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 3, 2020
0

To 2018 οι εορτασμοί και οι καλλιτεχνικές παραγωγές με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, έδωσαν νέο έναυσμα...

H Dee Dee Bridgewater ξανά στην Αθήνα

H Dee Dee Bridgewater ξανά στην Αθήνα

by Zeitgeist Team
June 5, 2024
0

Μια από τις μεγαλύτερες τζαζ τραγουδίστριες όλων των εποχών, έρχεται στην Αθήνα τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, για μία εμφάνιση στην...

Όταν στην κορυφή του Ναού του Ολυμπίου Διός ζούσαν ασκητές

Όταν στην κορυφή του Ναού του Ολυμπίου Διός ζούσαν ασκητές

by Αθηνά Φερεντίνου
December 6, 2022
0

Μπορεί το παράξενο κτίσμα που αιωρείτο επί δεκαετίες σε ύψος 17 μέτρων να μην υπάρχει, φωτογραφίες όμως και πίνακες της...

Οι ομογενείς που άφησαν τις ΗΠΑ για να πολεμήσουν για την Ελλάδα (και πλήρωσαν και το εισιτήριο της επιστροφής)

Οι ομογενείς που άφησαν τις ΗΠΑ για να πολεμήσουν για την Ελλάδα (και πλήρωσαν και το εισιτήριο της επιστροφής)

by Αθηνά Φερεντίνου
February 16, 2023
0

Μια απίστευτη ιστορία αυθεντικού πατριωτισμού που εμπνέει και υπενθυμίζει ότι οι ομογενείς δεν αποκαλούνται τυχαία, το «καλύτερο κομμάτι του Ελληνισμού»....

Ο φωτογράφος που κοιτάζει τη Φύση στα μάτια

Ο φωτογράφος που κοιτάζει τη Φύση στα μάτια

by Zeitgeist Team
September 23, 2021
0

Το περιοδικό New Yorker έγραψε κάποτε για αυτόν, ότι «κανένας φωτογράφος δεν μπορεί να μετατρέψει τη φύση σε τέχνη καλύτερα...

Το λάδι της ανθρώπινης μηχανής

Το λάδι της ανθρώπινης μηχανής

by Zeitgeist Team
January 10, 2021
0

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το πιο βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής, αποτελεί από μόνο του υψηλή διατροφική αξία που ωφελεί...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Απόλυτη ελευθερία στη μοναχική Γαύδο

Απόλυτη ελευθερία στη μοναχική Γαύδο

August 22, 2025
Η Φύση του Νερού

Η Φύση του Νερού

August 19, 2025
270 χρόνια συνεχούς αναζήτησης για την τελειότητα

270 χρόνια συνεχούς αναζήτησης για την τελειότητα

August 14, 2025
Η Αγία Ζώνη της Παναγίας και το διεθνές δίκτυο Miracle Ribbon

Η Αγία Ζώνη της Παναγίας και το διεθνές δίκτυο Miracle Ribbon

August 14, 2025

Οι άγνωστες Παναγίες της Ελλάδας

August 13, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp