Ένα μεγάλο αφιέρωμα με άγνωστες πληροφορίες, ιστορικά τεκμήρια και συναρπαστικές λεπτομέρειες για τον μεγαλύτερο εκθεσιακό θεσμό της χώρας που ανοίγει σύντομα τις πύλες του, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Είναι τόσα τα πρόσωπα και η πολυσημαντότητα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που προκαλεί τον θαυμασμό. Οικονομία, επιχειρηματικότητα, εμπόριο, πολιτική, τέχνη, ψυχαγωγία, είναι ορισμένες μόνο από τις πολλές πτυχές της λεγόμενης παλαιότερα «μικρής πόλης των 15 ημερών», καθώς διαρκούσε δύο εβδομάδες. Φέτος, θα διαρκέσει από τις 10 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε πώς και πότε ξεκίνησαν όλα.
Το 1925 ο Νικόλαος Γερμανός, πολιτικός, επιστήμονας, μα, κυρίως, ανήσυχος άνθρωπος -«αεικίνητο γέροντα» τον αποκαλεί ο Τύπος της εποχής- πρωτοστατεί στη δημιουργία «ετήσιας εμποροπανήγυρης», με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πλαισιωμένος από μία ομάδα ικανών επιχειρηματιών και πολιτικών -μεταξύ τους και οι Διομήδης Βαρλαμίδης, Νικόλαος Λούβαρης, Νικόλαος Δαρβέρης, Μικές Μαυρογορδάτος, Αλέξανδρος Ζάννας- χρειάστηκε να αγωνιστεί πολύ για να ξεπεράσει οικονομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, ώσπου τελικά η πρώτη Έκθεση να καταστεί γεγονός. Η διοργάνωση μιας Γενικής Διεθνούς Εκθέσεως στη μόλις 12,5 χρόνια ελεύθερη Θεσσαλονίκη ήταν για τις συνθήκες της εποχής μια πραγματική επανάσταση. Για αυτό και εμποδίστηκε αρχικά από ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους των Αθηνών, που πρέσβευαν την άποψη ότι μια τέτοια διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη θα ήταν επιζήμια για την αθηναϊκή βιομηχανία.
Η πρώτη ΔΕΘ εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου 1926, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 600 εκθετών, ελλήνων και ξένων, και την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι. Η (καλή) αρχή είχε γίνει. Η προπολεμική περίοδος θα θέσει της βάσεις για την καθιέρωση της Έκθεσης, με την τελευταία «φιέρα» να ολοκληρώνεται λίγο πριν την ιταλική επίθεση (1940). Μεταπολεμικά, η πρώτη Έκθεση πραγματοποιείται το 1951, εν μέσω μεγάλων οικονομικών δυσκολιών και ελλείψεων υποδομών, λόγω του καταστροφών του πολέμου. Τα προβλήματα λύθηκαν σταδιακά. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο συνολικός εκθεσιακός χώρος πενταπλασιάστηκε, έγιναν πολλά βήματα προόδου σε επίπεδο οργάνωσης, οι εκθέτες τριπλασιάστηκαν, ενώ μετά το 1954 οι επισκέπτες ξεπερνούσαν σταθερά το 1.000.000. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία (1960 – 1970). Το 1965 καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών (πάνω από 1.600.000) και η Έκθεση διανύει την καλύτερη της περίοδο. Η νεότερη ιστορία της ΔΕΘ, από το 1974 μέχρι σήμερα, παρουσιάζει μεικτή εικόνα. Ο αριθμός των επισκεπτών μειώνεται σημαντικά, οι εκθέτες όμως αυξάνονται και εγκαινιάζονται πολλές κλαδικές εκθέσεις που διαγράφουν τη δική τους επιτυχημένη πορεία.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, η φετινή, 85η ΔΕΘ, πραγματοποιείται σε δύσκολες συνθήκες λόγω των πυρκαγιών, της υγειονομικής αλλά και της οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά, οι διοργανωτές υπόσχονται για φέτος μία διοργάνωση γεμάτη αξέχαστες εμπειρίες, μεγάλους εκθέτες και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Η ΔΕΘ θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη Έκθεση που θα διοργανωθεί στην Ευρώπη το 2021 και θα θέσει τον οργανωτικό πήχη για όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα το τρίπτυχο Παρελθόν – Παρόν- Μέλλον στο πλαίσιο και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Δείτε αυτό το πολύ ενδιαφέρον βίντεο με αποσπάσματα από το μακρινό παρελθόν!