Πιστό στην ξεχωριστή πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια και στο να ανεβάζει παραστάσεις που αξίζουν, είτε πρόκειται για το «Κουκλόσπιτο» και τον «Θάνατο στη Βενετία» είτε για νεοελληνικά έργα.
Ακολουθώντας τις ίδιες αρχές και αξίες που έχουν αναδείξει το θέατρο Πορεία σε έναν σημαντικό, νεωτερικό πόλο πολιτισμού, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Δημήτρης Τάρλοου, παρουσίασε το πρόγραμμα της φετινής σεζόν (2022 – 2023). Σε αυτό ξεχωρίζουν εμβληματικά κλασικά έργα αλλά και αφηγήματα του νεοελληνικού ρεπερτορίου, καταξιωμένοι ηθοποιοί που συνυπάρχουν επί σκηνής με το νέο αίμα του θεάτρου, καινοτομίες και μοντέρνα σκηνοθετική ματιά που τολμάει και ξεχωρίζει.
Καταρχήν, το «Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και τη Λένα Παπαληγούρα στο ρόλο της Νόρα, αποτελεί την κεντρική παραγωγή του θεάτρου, με την οποία θα πορευτεί τον χειμώνα (από τις 9 Νοεμβρίου). Ένα πολύ διεισδυτικό έργο για τον ωφελιμισμό των σχέσεων και την κατάρρευση του γάμου, για τη θέση της γυναίκας και τον φεμινισμό, που παρότι γράφτηκε 130 χρόνια πριν, παραμένει επίκαιρο ως μια βαθιά σπουδή της ανθρώπινης φύσης.
Τη σκυτάλη με την έννοια της κεντρικής παραγωγής θα πάρει το αριστούργημα του Τόμας Μαν «Θάνατος στη Βενετία» (τον Φεβρουάριο του 2023), μια φιλοσοφική, σχεδόν πλατωνική αναζήτηση του Κάλλους και της Ομορφιάς που στο τέλος νικάει, ακόμη και αν έρχεται με τη μορφή του θανάτου. Το μυθιστόρημα που ενέπνευσε τον Λουκίνο Βισκόντι στην ομώνυμη αξεπέραστη αισθητικά ταινία του, έρχεται στο Πορεία σε διασκευή του ποιητή Στρατή Πασχάλη και με την υπογραφή του Γιώργου Παπαγεωργίου, ενός σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για την ενασχόλησή του με τη δραματοποίηση σημαντικών πεζογραφημάτων, τη χειροποίητη σκηνική δραματουργία και τη χρήση της ζωντανής μουσικής και δραματουργίας.
Από εκεί και πέρα, για λίγες παραστάσεις επιστρέφει τον Ιανουάριο η «Δόξα Κοινή», η παράσταση που διέκοψε τη διαδρομή της λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, επιστρέφει στο θέατρο Πορεία. Ένα εξαιρετικό και εν μέρει ανανεωμένο ensemble ηθοποιών και μουσικών, συνομιλεί με τον λόγο των μεγάλων ποιητών μας, που θέτουν στο κέντρο του έργου τους τον έρωτα σε όλες του τις μορφές. Ενώ ο Στρατής Πασχάλης, που υπογράφει τη σύνθεση του κειμένου, ενώνει με μοναδικό τρόπο την ποίηση με το θέατρο.
Οι παραστάσεις όμως ξεκινούν τον Οκτώβριο (στις 5 του μήνα) με τη σκοτεινή κωμωδία «Νυχιάνγκ» που ανέβηκε πέρυσι την άνοιξη, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Το έργο που έγραψε η 20χρονη Ευαγγελία Γατσωτή στο πλαίσιο της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, βρήκε στα πρόσωπα των Αλεξία Καλτσίκη και Θάλειας Σταματέλου τις ιδανικές εκπροσώπους μιας ελληνικής κοινωνίας που επιβιώνει δύσκολα, χωρίς όμως να ξεχνάει να αυτοσαρκάζεται.
Κατόπιν και αμέσως μετά την άκρως επιτυχημένη παρουσίασή του από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης τη θερινή περίοδο, φιλοξενείται για λίγες παραστάσεις το αριστούργημα του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι «Το όνειρο ενός γελοίου», σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του. Στο έργο, σε συνεργασία με τον σπουδαίο jazz συνθέτη Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και την πρωτότυπη μουσική του σύνθεση, δημιουργούν το ιδανικό πλαίσιο για τη συγκλονιστική ερμηνείατου Νικόλα Χανακούλα. Ένα εκρηκτικό σόλο σε συνομιλία με video art προβολές και μια ζωντανή χορωδία επί σκηνής. Ο Ντοστογιέφσκι έγραψε το έργο τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό του. Το μικρό αυτό διήγημα, συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του μεγάλου Ρώσου κλασικού για ολόκληρη τη ζωή.
Την άνοιξη (στα τέλη Απριλίου) είναι η σειρά της Μαρίας Δριμή και του «Garamond 12», που πραγματεύεται την ιστορία ενός ταλαντούχου αλλά εσωστρεφή συγγραφέα, που αποφασίζει να προσλάβει ένα εξωστρεφές alter ego, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο παιχνίδι των media και του marketing. Tη σκηνοθεσία υπογράφει ένας νέος Έλληνας σκηνοθέτης που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, εκπληρώνοντας έτσι ένα ακόμη αίτημα του Δημήτρη Τάρλοου: να ανακαλύψει τη γενιά των Ελλήνων δημιουργών που δουλεύουν στο εξωτερικό και να τους συστήσει στην Ελλάδα. Στη διανομή βρίσκουμε τους Μαρία Ζορμπά, Χάρης Τζωρτζάκη, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο και Σίλια Μπισιώτη.
Με αυτά και με εκείνα, ο θεατρικός χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρων, μια καλλιτεχνική άνοιξη επί της ουσίας για ένα θέατρο που διευρύνει τους ορίζοντες του τόσο τους δικούς του όσο και των θεατών του. Και μάλιστα με προσφορά εισιτηρίων στην τιμή των 10 ευρώ, για όσους κλείσουν τις θέσεις τους έως τις 5 Οκτωβρίου.