Την αρχιτεκτονική του μέλλοντος οραματίζεται ο Manas Bhatia, αρχιτέκτονας και σχεδιαστής υπολογιστών. Την ονομάζει συμβιωτική αρχιτεκτονική και βασίζεται σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) του εργαστηρίου Midjourney.
Ο Ινδός σχεδιαστής φαντάζεται ένα ελαφρώς σουρεαλιστικό μέλλον, που ονομάζεται Symbiotic Architecture, ένα μέλλον στο οποίο οι ανθρώπινες κατοικίες θα είναι τοποθετημένες σε ξύλινους, συμβιωτικούς με τη φύση πύργους. Για να το πούμε πιο γλαφυρά θα είναι κάτι σαν «δεντρόσπιτα». Ο Bhatia εμπνευσμένος από το δέντρο Hyperion, το ψηλότερο του κόσμου με ύψος πάνω από 100 μέτρα, φαντάζεται ότι τα κυρίως κτίσματα των κτηρίων θα μοιάζουν με τεράστιους κορμούς δένδρων.
Ο αρχιτέκτονας αναρωτιέται: «Μπορεί ο κόσμος, στον οποίο ζούμε να αναπνέει όπως κάνουν τα πλάσματα, αντί να μένουμε σε κλιματιζόμενα κουτιά από μπετόν και γυαλί που ονομάζουμε διαμερίσματα;» Εξερευνώντας τη σχέση μεταξύ ζωντανών πλασμάτων, φύσης και αρχιτεκτονικής, ο Manas Bhatia παρουσιάζει στην εννοιολογική του έρευνα, μια σειρά από εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και σχέδια που απεικονίζουν σουρεαλιστικά «ζωντανά» διαμερίσματα, όλα πλήρως ενσωματωμένα στη φύση. Η σουρεαλιστική συμβιωτική αρχιτεκτονική του Manas Bhatia που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη, προς ώρας αναπνέει και αναπτύσσεται μόνο σε εικόνες. Με τη Symbiotic Architecture, όμως, ο Manas Bhatia ερευνά πως εμφανίζονται τα μοτίβα στη φύση, πώς σχηματίζονται δίκτυα στις κατοικίες μικροπλασμάτων και πώς συμπεριφέρονται τα φυτά σύμφωνα με τα φυσικά ερεθίσματα.
Ο Ινδός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής εξετάζει επίσης τη βαθιά σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση, για να επινοήσει ένα όραμα για ένα «ουτοπικό μέλλον», ένα μέλλον που θα μείνει στην σφαίρα της φαντασίας, εκτός αν η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή μας οδηγήσει σε τέτοιες λύσεις. Δηλαδή σε εναλλακτικό μέλλον, όπου τα κτήρια δεν είναι μηχανές κατασκευασμένες από σκυρόδεμα ή χάλυβα. Αντίθετα, είναι ζωντανά και μπορούν να αναπτυχθούν για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για στέγαση. Ο Manas Bhatia προτείνει ότι οι σχεδιαστές μπορούν να σχεδιάζουν πιο αποτελεσματικά μαθαίνοντας από τα φυσικά συστήματα που υπάρχουν ήδη.