Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει παίξει ποδόσφαιρο στη ζωή του. Σέντερ φορ, μάλιστα. Άρα, ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι και χειρίζεται κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να κερδίσει.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο. Είναι και οπαδός της Φενέρμπαχτσε, συμμετείχε, μάλιστα, στην ολονυκτία θρήνου για το θάνατο του Έλληνα θρύλου του τούρκικου ποδοσφαίρου και της Φενέρ, Λευτέρ Κουτσουκαντωνιάδη. Κι όταν ρωτήθηκε πως θα τα βολέψει με τους οπαδούς της μισητής αντιπάλου της Φενέρ, της Γαλατάσαραϊ, είπε «η γυναίκα μου είναι με τη Γαλατά και ο γιος μου με τη Μπεσίκτας». Κλασικά πράγματα για έναν πολιτικό.
Γυρίσουμε πίσω το χρόνο. Η Φενέρμπαχτσε, που θα μπορούσε να έχει σέντερ φορ τον Ερντογάν αν δεν έριχνε απαγορευτικό ο πατέρας του (ναι, του είχε γίνει πρόταση), είχε περιέλθει σε δύσκολη θέση πριν από δέκα περίπου χρόνια με την «αγαπημένη» του Φενέρ, που βρέθηκε ένοχη για στημένα παιχνίδια. Και τι «στήσιμο». Πρωτοπορία. Ακούγονται οι παράγοντες της Φενέρ να συνομιλούν με εκείνους της Σίβασπορ. «Η θερμοκρασία την Κυριακή θα είναι 21 βαθμοί Κελσίου και μετά θα ανέβει στους 34». Ούτε η CIA δεν θα μπορούσε ν’ αποκωδικοποιήσει τη συνομιλία. Τελικά, ήταν πολύ εύκολο. Η Σίβασπορ θα κέρδιζε 2-1 και το τελικό σκορ, 3-4!
Ο φίλος του Ερντογάν, Αζίζ Γκιλντιρίμ, ιδιοκτήτης της Φενέρ, οδηγήθηκε στη φυλακή. Βγήκε, μαζί του και όλοι όσοι κατηγορήθηκαν για τα στημένα παιχνίδια, παίκτες και παράγοντες της Σίβασπορ και της Μπεσίκτας. Πώς; Γιατί; Κανένας δεν το είπε, όλοι, όμως, το κατάλαβαν. Δεν ήταν ποτέ εύκολο να λέει κάποιος την αλήθεια στην Τουρκία…
Τότε ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένας απλός πρωθυπουργός. Όταν έγινε «Σουλτάνος», πήρε τη… χατζάρα του. Στην αρχή, έδιωξε 94 διαιτητές απ όλες τις κατηγορίες. Παύτηκαν όλοι οι πρόεδροι των ομοσπονδιών «για λόγους ασφαλείας». Μετά, ήρθε η σειρά του μεγαλύτερου –ίσως- σύγχρονου Τούρκου ποδοσφαιριστή, Χακάν Σουκούρ. Ο Ερντογάν πρώτα τον πήρε στο κόμμα του και τον εξέλεξε βουλευτή. Μετά, τον έκλεισε στη φυλακή! «Είναι τρομοκράτης, γιατί δεν καταδίκασε τον Γκιουλέν». Τόσο απλά. Μετά, ήρθε η σειρά του Κούρδου ποδοσφαιριστή γεννημένου στη Γερμανία, Ντενίζ Γιακί. Αυτός ο τύπος δεν πρέπει να ήταν στα καλά του. Χτύπησε τατουάζ στο μπράτσο με τη λέξη «ελευθερία» στα κουρδικά. Άρα, «τρομοκράτης»! Τιμωρία δώδεκα αγωνιστικών. Κι όταν η ομάδα του, Αμέντσπορ από το Ντιγιαρμπακίρ έπαιζε εκτός με την Μπελέρντιγεσπορ, μυριάδες λαού ανάμεσά τους κι οι «Γκρίζοι Λύκοι» τους είχαν στήσει καρτέρι στο ξενοδοχείο. Ο Γιακί το προχώρησε κι άλλο. Έγραψε στα social media: «Αφιερώνουμε τη νίκη στους αντάρτες που αγωνίζονται στο Σουρ και στο Τσιζρέ και στον κουρδικό λαό». Και το πλήρωσε με ξυλοδαρμό και πρόστιμο 25.000 λιρών. Ποιος τον χτύπησε; Η δικαιοσύνη το ερευνά.
Από την οργή του Ερντογάν δεν γλίτωσε κι η Γαλατάσαραϊ. Έφτασε ραβασάκι στο σύλλογο ότι έπρεπε να καταδικάσει τόσο τον Σουκούρ, όσο και τον άλλοτε αρχηγό της και της εθνικής Τουρκίας Αρίφ Ερντέν. Αρνήθηκε η Γαλατά. Μετά, το σκέφτηκαν καλύτερα και τους καταδίκασαν. «Προδότες και οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν». Τέλος. Ο Ερντέν φημολογείται ότι ζει στην Αμερική και κάνει παρέα με τον συμπατριώτη του μπασκετμπολίστα της Οκλαχόμα Θάντερς, Ενές Καντέρ. Τι φάση κι αυτή. Ο Καντέρ θα πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη μέσω Βουκουρεστίου με το αεροπλάνο. Μόλις πάτησε το πόδι του στην ρουμανική πρωτεύουσα, ειδοποιήθηκε ότι στην Τουρκία ήταν ανεπιθύμητος. Και τον άφησαν εκεί στο αεροδρόμιο. Είχε τη φαεινή ιδέα να γράψει στο instargram, ότι ο Ερντογάν είναι «ο Χίτλερ του αιώνα μας», Κι ήθελε, μετά να πάει και στην Τουρκία…
Ο Καντέρ, γεννημένος στην Ελβετία, έγινε Αμερικανός πολίτης, για να είναι καλυμμένος από τυχόν παλαβομάρες του Ερντογάν. Οι γονείς του μένουν στην Πόλη και ζουν υπό περιορισμό. Βγήκες πολλές φορές στην ελληνική τηλεόραση και ευχαρίστησε τις ελληνικές κυβερνήσεις που παρέχουν άσυλο σε Τούρκους αντιστασιακούς. Όταν τελειώσει από το ΝΒΑ (είναι 30 ετών), δήλωσε ότι θέλει να παίξει στον Παναθηναϊκό. Αυτό, μια κουβέντα είναι. Πώς θα πάει να παίξει με τους «πράσινους» στην EuroLeague κόντρα στην Εφές και την Φενέρμπαχτσε, επί τουρκικού εδάφους;
Διαβάστε επίσης
Η Αγιά Σοφιά του 1935 σε 12 κλικ
Ποτέ δεν είναι αργά για να δεις το «Ethos»
10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά
Τάσος Μπακασέτας: «Στην Τουρκία έχω εισπράξει πολλή αγάπη»