Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών δημοσιοποίησε εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία, που κάνουν λόγο για αύξηση έως και 220% μετά την πανδημία και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση του κύματος.
Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας, προκαλώντας πάσης φύσεως επιπτώσεις, άλλες άμεσες και κάποιες έμμεσες, κάποιες απόλυτα ορατές και ορισμένες λιγότερο φανερές, μα εξίσου ή και περισσότερο σημαντικές. Μια από τις λιγότερες ορατές και σίγουρα ελλιπώς προβεβλημένες συνέπειες του κορονοϊού και του εγκλεισμού που ακολούθησε η έλευσή του είναι η πυροδότηση μιας άνευ προηγουμένου έξαρσης διατροφικών διαταραχών, κυρίως σε παιδιά και εφήβους.
Κάτι που φανερώνουν, οι στατιστικές μελέτες, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική και την Αυστραλία: H προσέλευση σε κέντρα θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών έχει τριπλασιαστεί, ενώ σχετική έξαρση παρατηρείται και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με βάση τα στατιστικά του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση κατά 150% στην προσέλευση εφήβων ασθενών με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη και με μέση διάρκεια νόσου τους 12 μήνες. Το 85% των εφήβων ασθενών διαγνώστηκε με ανορεξία, είτε περιοριστικού, είτε βουλιμικού τύπου. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μια αύξηση 79% στην προσέλευση ενηλίκων, με διάρκεια νόσου άνω των 10 ετών. Αναλυτικά: Το 45% έπασχε από νευρική ανορεξία, το 22% από νευρική βουλιμία, ενώ το 33% από αδηφαγική διαταραχή. Ο μέσος όρος ηλικίας των παραπάνω ενήλικων ασθενών ήταν τα 28 έτη. Στο σύνολο τους, το 98% των ασθενών ήταν κορίτσια, έφηβες και γυναίκες.
Τα αιτήματα, προερχόμενα από όλη την επικράτεια, για βοήθεια και θεραπεία από τις οικογένειες αυξήθηκαν κατά 220%. Συγκεκριμένα, το 45% προέρχονταν από την Κρήτη, το 29% από την Θεσσαλονίκη, ενώ 26% από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη την φοβερή αυτή έξαρση, αλλά και παρατηρώντας τα δημογραφικά στοιχεία, σύσσωμο το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών με πρωτοστάτη την ιδρύτριά του, Δρ. Μαρία Τσιάκα, πήρε την απόφαση για την άμεση στήριξη της περιφέρειας.
Δεκαπέντε χρόνια από την λειτουργία του στην Αθήνα, ανακοινώνει το πλάνο επέκτασής του και σε άλλες περιοχές της χώρας, με αρχική πρόβλεψη τη δημιουργία δύο νέων παραρτημάτων του στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Θεσσαλονίκη, καθώς το ποσοστό των αιτημάτων από τις παραπάνω περιοχές είναι πολύ αυξημένο. Ιδίως στην Κρήτη, όπου τα παιδιά και οι έφηβοι παρουσιάζουν συμπτώματα Διατροφικών Διαταραχών σε οξεία φάση, κυρίως ανορεξία.
Όπως σημειώνει η κυρία Τσιάκα: «Οικογένειες και ασθενείς αδυνατούν να υποστηριχθούν, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη στη χώρα από δομικά οργανωμένα πλαίσια θεραπείας διατροφικών διαταραχών που να υποστηρίζονται από εξειδικευμένες διεπιστημονικές ομάδες. Αποβλέπουμε στην κάλυψη αυτής της τόσο κρίσιμης και κομβικής ανάγκης στην περιφέρεια, ώστε τα άτομα που πλήττονται να έχουν πρόσβαση σε ένα πλαίσιο δομικό που να αναχαιτίζει άμεσα την νόσο και να εκπαιδεύει ταυτόχρονα την οικογένεια στην ανάκτηση δεξιοτήτων για τη διαχείρισή της».
Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, ο πρωταρχικός στόχος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών είναι η διεπιστημονική ομάδα όπου θα στελεχώσει τα παραρτήματα σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη να είναι άρτια εκπαιδευμένη στα πρωτόκολλα θεραπείας του Κέντρου, αλλά και συντεταγμένη με το όραμα του. Για τον λόγο αυτό δημιούργησε μια στοχευμένη, εντατική κλινική εκπαίδευση 350 ωρών με πρακτική άσκηση. Η εκπαιδευτική ομάδα του Κέντρου περιλαμβάνει κορυφαίους ειδικούς από τον χώρο των διατροφικών διαταραχών διεθνώς όπως: η Professor Janet Treasure, Institute of Psychiatry, King’s College London, η Dr Laura Hill, Assistant Clinical Professor, Department of Psychiatry, University of San Diego, California και η Laura Collins Lyster – Mensh συγγραφέας, ιδρύτρια του διεθνή οργανισμού Feast.org
H εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών στην Αθήνα και απευθύνεται σε γιατρούς, τελειόφοιτους και απόφοιτους Ψυχολογίας, Διαιτολόγους, Εργοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς και Οικογενειακούς Θεραπευτές. Μετά τη λήξη της θα επιλέγουν οι ειδικοί που θα ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα ομάδα στην Αθήνα, αλλά και εκείνοι που θα στελεχώσουν τη θεραπευτική ομάδα του Ηρακλείου Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.
Βρείτε όλες τις πληροφορίες, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης εδώ