fbpx
Saturday, July 12, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη γιαπωνέζικη κουζίνα

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
July 10, 2023
in Food
10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη γιαπωνέζικη κουζίνα
6
SHARES
614
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η εκρηκτική παγκοσμιοποίηση της γιαπωνέζικης γεύσης τα τελευταία 30 χρόνια εισήγαγε με εντυπωσιακή ταχύτητα στην καθημερινότητά μας λέξεις όπως sushi, dashi, miso κ.λπ. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε.

Στην Ιαπωνία το φαγητό έχει ως στόχο την αυτοτέλεια της γεύσης και της πρώτης ύλης, χωρίς σάλτσες και τεχνικές που επεμβαίνουν στο τελικό αποτέλεσμα. Το γιαπωνέζικο γεύμα προσφέρεται με μια ιδιαίτερη αισθητική, αυτό που οι Γιαπωνέζοι αποκαλούν wabi-sabi, ένα συνδυασμό περίπλοκης απλότητας και αμβλυμμένης κομψότητας.

Eνα τυπικό γεύμα περιέχει ρύζι, σούπα, πρωτεΐνη, λαχανικά ως συνοδευτικά και ποτό σάκε (sake). Το μαρινάρισμα έχει επίσης κεντρική θέση -συνήθως γίνεται σε σόγια ή κρασί από ρύζι (mirin).

Tο ρύζι είναι συνήθως κοντόκοκκο, με πολύ άμυλο και εμφανίζεται είτε αυτόνομα είτε σε άλλα πιάτα, όπως το sushi. H σόγια, το αλάτι και τα φύκια καθορίζoυν το γευστικό φάσμα της ιαπωνικής κουζίνας. Tο ξίδι από ρύζι (yonezu), το κρασί από ρύζι (mirin), το wasabi (το καυτερό συνοδευτικό στο sushi που φτιάχνεται από το γιαπωνέζικο ραπάνι) και το τζίντζερ συνθέτουν τα γευστικά της θεμέλια μαζί με τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Oι σούπες ξεκινούν πάντα με dashi, μια βάση η οποία γίνεται βράζοντας αποξηραμένα ψάρια και φύκια με την προσθήκη λαχανικών, ρυζιού, ψαριών και αποξηραμένων ή φρέσκων μανιταριών.

Tα noodles στην Iαπωνία φτιάχνονται από σιτάρι ή φαγόπυρο, σερβίρονται ζεστά ή και κρύα σε μορφή σαλάτας και, ανάλογα με την περιοχή, συνοδεύονται με κρέας ή ψάρι.

Tο nigiri sushi είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο: κολλώδες ρύζι βρασμένο με λίγο ξίδι ρυζιού, πάνω στο οποίο τοποθετείται ένα ειδικά κομμένο κομμάτι ψαριού. Η διαφορά ανάμεσα στο sushi και το sashimi είναι η παρουσία του ρυζιού. Στο sashimi δεν υπάρχει ρύζι.

Tο κρέας –μοσχαρίσιο ή χοιρινό– και τα πουλερικά παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη γιαπωνέζικη κουζίνα. Tο μοσχάρι, ειδικά αυτό από την περιοχή Kobe, που φημίζεται για την ποιότητά του, συχνά τρώγεται ωμό σε στυλ sashimi ή teriyaki (ψητό στη σχάρα και μαριναρισμένο με σόγια και κρασί ρυζιού).

Το Miso είναι ένα κρεμώδες υλικό που παράγεται από τη ζύμωση φασολιών σόγιας και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραγωγή σούπας και στα μαριναρίσματα.

Ρόλο στην ιαπωνική κουζίνα παίζουν και τα μανιτάρια και ειδικά τα φρέσκα Enoki, Shiitake και Matustake.

Το umeboshi είναι το πιο σημαντικό φρούτο στη γιαπωνέζικη κουζίνα. Στη Δύση, το αποκαλούμε «γιαπωνέζικο δαμάσκηνο», αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των βερίκοκων.

Διαβάστε επίσης
Senta: Πέρα και πάνω από την Ιαπωνία

Tags: SliderΓαστρονομίαΑσία
Previous Post

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας στη Ρεματιά

Next Post

Ο Φρανκ Κάστορφ και οι ηθοποιοί της Μήδειας μιλούν για την παράσταση

Next Post
Ο Φρανκ Κάστορφ και οι ηθοποιοί της Μήδειας μιλούν για την παράσταση

Ο Φρανκ Κάστορφ και οι ηθοποιοί της Μήδειας μιλούν για την παράσταση

Οι μεγαλύτεροι καύσωνες της ελληνικής Ιστορίας

Οι μεγαλύτεροι καύσωνες της ελληνικής Ιστορίας

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Οι άνθρωποι που κάνουν αυτό είναι περισσότερο ευτυχισμένοι

Οι άνθρωποι που κάνουν αυτό είναι περισσότερο ευτυχισμένοι

by Zeitgeist Team
December 14, 2023
0

Οι Τέχνες, τα Γράμματα και η συμμετοχή στον Πολιτισμό είναι απαραίτητοι όροι ευζωίας και ευεξίας, που συμπληρώνουν τις υπόλοιπες πτυχές...

Βόρειο Σέλας: Το μυστήριο του Αρκτικού Κύκλου

Βόρειο Σέλας: Το μυστήριο του Αρκτικού Κύκλου

by Zeitgeist Team
January 22, 2025
0

Καλή η επιστήμη, αλλά ευθύνεται για την καταστροφή ορισμένων από τις πιο όμορφες ιστορίες του πλανήτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πιο...

Ο Τζο Νέσμπο στο Βασίλειο του εγκλήματος

Ο Τζο Νέσμπο στο Βασίλειο του εγκλήματος

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 15, 2020
0

Ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του σκανδιναβικού νουάρ και μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της σύγχρονης κουλτούρας Ο Τζο Νέσμπο στο...

Υπέρβαρο, ασήμαντο: ασχημάτιστο: ένα ευρωπαϊκό δείπνο

Υπέρβαρο, ασήμαντο: ασχημάτιστο: ένα ευρωπαϊκό δείπνο

by Zeitgeist Team
February 25, 2025
0

Μια διαφορετική παράσταση βασισμένη στο έργο ενός σύγχρονου προκλητικού, παρακμιακού συγγραφέα που παρότι έφυγε νωρίς -από τα πάθη του- πρόλαβε...

Το «Ουδέν Νεώτερο από το Δυτικό Μέτωπο» είναι έπος!

Το «Ουδέν Νεώτερο από το Δυτικό Μέτωπο» είναι έπος!

by Zeitgeist Team
November 4, 2022
0

Η νέα παραγωγή του Netflix είναι μια λεπτή και οξυδερκής ματιά στα ζοφερά χαρακώματα και στη φρίκη του πολέμου. Είναι...

Τα εμβληματικά στέκια της Μεγαλόχαρης

by Zeitgeist Team
August 14, 2024
0

Δεκαπενταύγουστος! Οι Χριστιανοί σε κάθε γωνιά της χώρας γιορτάζουν και το Zeitgeist σάς παρουσιάζει τις 10 πιο εμβληματικές Παναγίες της...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μετάλλια για 8 κρασιά της Santo Wines στα Decanter World Wine Awards 2025

Μετάλλια για 8 κρασιά της Santo Wines στα Decanter World Wine Awards 2025

July 11, 2025
Ο μελαγχολικός εργάτης

Ο μελαγχολικός εργάτης

July 11, 2025
Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

Κάλυμνος: Τραχιά αλλά πάντα ήρεμη

July 8, 2025
Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

July 7, 2025
Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

Μια μεγάλη τζαζ βραδιά

July 3, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp