Ευχάριστο, αναζωογονητικό, τονωτικό, το aqua aerobic αξιοποιεί το υδάτινο στοιχείο για να απογειώσει την αεροβική και να συνδυάσει την άσκηση με τη διασκέδαση.
To Aqua aerobic δεν είναι καινούρια τάση. Ούτε κάτι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Έχει μεγάλη ιστορία, καθώς εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Παρόλα αυτά, καθότι δοκιμασμένο, είναι κάτι που έχει πολύ αξιόλογα οφέλη για το σώμα, και καθώς η χώρα μας έχει τεράστια ακτογραμμή, μπορεί να το εφαρμόσει η καθεμιά και ο καθένας, εκτός από τις πισίνες που θεωρείται παραδοσιακά ο φυσικός του χώρος.Και αξίζει, καθώς, ένα μάθημα περίπου μίας ώρας καίει τουλάχιστον 600 θερμίδες! Πρόκειται για ένα μέσο εκγύμνασης το οποίο παρείχε τα πλεονεκτήματα της αεροβικής άσκησης στην ξηρά, χωρίς όμως τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η εν λόγω γυμναστική (πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις, τραυματισμούς, φθορές) με συνέπεια, πολλές φορές, έντονη δυσφορία και μειωμένο κίνητρο για άσκηση. Αντίθετα, το νερό είναι ένα θαυμάσιο μέσο διατήρησης της υγείας του ατόμου. Μόλις μπει ο αθλούμενος μέσα αισθάνεται αμέσως ανακούφιση, ευεξία και η κούραση της ημέρας απομακρύνεται.
Οφέλη & ασκήσειςΤο Aqua Aerobic βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, καίει λίπος συμβάλλοντας στην απώλεια πόντων, συσφίγγει το σώμα αλλά χαλαρώνει την ψυχή, βελτιώνει τη στάση του σώματος χωρίς να επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα και τις αρθρώσεις, μειώνει την κυτταρίτιδα με τη βοήθεια της υδροστατικής πίεσης του νερού κάνοντας μασάζ. Ακόμη ωφελεί ορθοπεδικά και κυκλοφοριακά προβλήματα, όπως κιρσοί, φλεβίτιδα, ενώ αυξάνει τη μυϊκή μάζα και βελτιώνει την ευλυγισία και την ελαστικότητα.
Κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον με το Aqua Aerobic είναι ότι μπορούν να το εξασκήσουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματικού βάρους. Δεν απαιτεί γνώσεις κολύμβησης και δεν χρειάζεται καν να βρέξετε το κεφάλι σας. Αν γίνει σε ρηχά νερά η άσκηση είναι χαμηλής έντασης, αν γίνει σε βαθιά η άσκηση είναι υψηλότερης έντασης. Το Aqua Aerobic μπορεί να εφαρμοστεί με τη χρήση βοηθητικών οργάνων (ζώνες, σωλήνες ισορροπίας, ειδικά γάντια, λάστιχα, αλτήρες και βαράκια ποδιών που φοριούνται στους αστραγάλους κ.λπ.) ή και χωρίς αυτά.
Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες ασκήσεων μέσα στο νερό. Πρώτα, οι ασκήσεις που κάνουμε πατώντας τα πόδια κάτω, ενώ δίνουμε έμφαση στα δάχτυλα των χεριών κρατώντας κλειστές τις παλάμες για να νιώθουμε την αντίσταση των ποδιών. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ασκήσεις που γίνονται έχοντας τα πόδια ψηλά και πάντα μέσα στο νερό και στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται οι ασκήσεις με αντιστάσεις, στις οποίες χρησιμοποιούμε βαράκια για τα χέρια και τα πόδια.