Βρέθηκε χθες Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για μία μοναδική εμφάνιση στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», όπου συνάντησε θαυμαστές και αναγνώστες και έδωσε πολλές ειδήσεις.
Χαλαρός, προσιτός και γεμάτος εκπλήξεις, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει, ο Νορβηγός συγγραφέας μίλησε για όλα: για την αστυνομική λογοτεχνία, τη συγγραφή, τη ζωή, τη μοναξιά, την κλιματική κρίση, τα ταξίδια καιτην Κάλυμνο! Το κοινό, που περίμενε υπομονετικά από νωρίς στην ατέλειωτη ουρά της Ακαδημίας και της Ιπποκράτους για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο δελτίο εισόδου και κατέκλυσε τον χώρο του θεάτρου, υποδέχτηκε τον ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας με το θερμότερο χειροκρότημα. Στη σκηνή τον καλωσόρισαν ο συγγραφέας Δημήτρης Σίμος και η ποιήτρια και μεταφράστρια πολλών βιβλίων του Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.
Η κουβέντα ξεκίνησε με τον Δημήτρη Σίμο να ρωτά τι έχει αλλάξει στον Jo Nesbo ως συγγραφέα και ως άνθρωπο τα τελευταία δέκα χρόνια. Εκείνος εκμυστηρεύτηκε ότι, αν και δεν διαβάζει προηγούμενα βιβλία του, διάβασε πρόσφατα το πρώτο του, τη Νυχτερίδα, και συνειδητοποίησε ότι δεν έχει αλλάξει και πολύ ούτε ο ίδιος ούτε ο ήρωάς του, ο Χάρι Χόλε.
Σε αυτό το φιλικό και ευχάριστο κλίμα ξετυλίχτηκε η κουβέντα και, μεταξύ άλλων, ο Νορβηγός συγγραφέας αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, λέγοντας ότι είναι ο δικός μας πρώτος ή δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Τόνισε ότι στις μέρες μας χρειαζόμαστε περισσότερη γνώση και απαντήσεις σε καίρια θέματα που αφορούν το μέλλον μας. «Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο το non fiction από τη μυθοπλασία. Η πραγματικότητα είναι αρκετά τρομακτική από μόνη της».
Έκανε λόγο και για τα ταξίδια του, τα παλιότερα και τα τωρινά, και για την ανεξάντλητη περιέργειά του για το διαφορετικό· για το πώς αυτή η τάση του να ανακαλύπτει νέα μέρη, ανθρώπους, διαφορετικές ζωές συγκλίνει και με την αγάπη του για τη συγγραφή αλλά και τη μουσική. «Το να γράφεις ιστορίες είναι σαν να προσκαλείς τους ανθρώπους σε ένα ταξίδι», είπε χαρακτηριστικά.
Όταν ο Δημήτρης Σίμος ζήτησε τη συμβουλή του σχετικά με τη συγγραφή και την αστυνομική λογοτεχνία, ο Nesbo, με το γνωστό του χιούμορ και απευθυνόμενος στο κοινό, απάντησε: «Όπως είχε πει και ο Ερρίκος Ίψεν, “κάτσε κάτω και μείνε εκεί”. Ξεκινήστε να γράφετε. Μην περιμένετε την έμπνευση. Απλώς αρχίστε να γράφετε. Να γράψετε πρώτα την κακή πρόζα για να φύγει από τη μέση».
Σχολιάζοντας τον εμβληματικό επιθεωρητή του, Χάρι Χόλε, πρόσθεσε ότι είναι ο αγαπημένος του χαρακτήρας και πως πάντα επιστρέφει σε εκείνον, αλλά είναι σαν τον φίλο που περνάς μαζί του ένα Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα δεν θες να του μιλήσεις στο τηλέφωνο! Όλοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε γέλια κατανοώντας πλήρως τι εννοούσε, αφού γνωρίζουν καλά τον Χάρι.
Η συζήτηση εμπλουτίστηκε και με τη συμμετοχή του κοινού και έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αφού ο Nesbo έριξε τη βόμβα: Ετοιμάζει το Βασίλειο II! Δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να μας κάνει να ανυπομονούμε.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Jo Nesbo συνάντησε έναν προς έναν τους παρευρισκόμενους για να τους υπογράψει το αγαπημένο τους βιβλίο, ώστε να έχουν μαζί τους πάντα κάτι που να τους θυμίζει αυτή τη βραδιά.
Μετά την επιτυχημένη χθεσινή συνάντηση με το κοινό, ο Jo Nesbo αναγορεύτηκε σήμερα Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ο Πρόεδρος του τμήματος, Γεώργιος Γιαννακόπουλος, αναφέρει για τον Jo Nesbo.