Αυτό το παράδοξο έκανε πράξη το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Ginnerup Arkitekter, που δημιούργησε ένα πέτρινο σπίτι στη βάση μιας πλίνθου από σκυρόδεμα, στην ακτή ενός μικρού νησιού της Δανίας.
Η μικρή εξοχική κατοικία 55 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται κοντά στην ακτογραμμή που περιβάλλεται από λιβάδι. Συνεπώς το σπίτι δεν είναι ο χώρος των 55 τετραγωνικών μέτρων, αλλά όσο φτάνει το μάτι σου.
Το Ginnerup Arkitekter χρησιμοποίησε ένα απλό αέτωμα και φυσικά υλικά για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Είναι ένα σπίτι που δεν ενοχλεί, που δεν παρεμβάλλεται αλλά που προσαρμόζεται περήφανα και επαναλαμβάνει τα μοτίβα της φύσης. «Σαν να μαζεύεις μια μικρή πέτρα στην παραλία, έτσι πρέπει να βιωθεί αυτό το εξοχικό σπίτι. Ως μια απαλή προσθήκη, χτισμένη στις εγκαταστάσεις της φύσης», αναφέρει ο Martin Schack από το Ginnerup Arkitekter.
Η λεπτή τσιμεντένια βάση του σπιτιού σχεδιάστηκε για να προστατεύει το κτίριο από πλημμύρες κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων και λειτουργεί ως χώρος βεράντας.
Για να υπάρξει ταύτιση με τα μεγάλα βράχια και τα βότσαλα της κοντινής παραλίας, ολόκληρο το εξωτερικό του σπιτιού έχει ντυθεί με πέτρα, ενώ στο σύνολο της πλίνθου έχουν συμπεριληφθεί και μικρές πέτρες.
Στο εσωτερικό, η εξοχική κατοικία χωρίζεται σε δύο ζώνες κάτω από μια ψηλή οροφή, με σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο στο ένα άκρο και ένα υπνοδωμάτιο στο άλλο.
Ένας γυάλινος τοίχος στο κέντρο του σπιτιού χωρίζει αυτά τα δύο άκρα, διασφαλίζοντας ότι το φως της ημέρας μπορεί να φτάσει σε κάθε χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μεγάλα τμήματα υαλοπινάκων τυλίγουν κάθε γωνία του σπιτιού, με συρόμενες γυάλινες πόρτες που παρέχουν πρόσβαση στο τσιμεντένιο πλίνθο τόσο από το σαλόνι όσο και από το υπνοδωμάτιο.
«Η φύση είναι συνεχώς παρούσα μέσω της θέας μέσα από τα μεγάλα γυάλινα τμήματα, από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες ξυπνούν με την ανατολή του ηλίου μέχρι την ώρα που πέφτουν για ύπνο με θέα το ηλιοβασίλεμα», λένε οι υπεύθυνοι του γραφείου και προσθέτουν: «Μέσα από τις γυάλινες επιφάνειες, υπάρχει μια ανεμπόδιστη θέα τόσο στο λιβάδι όσο και στη θάλασσα, έτσι ώστε η πλούσια ζωή των πτηνών και των ζώων και τα πλοία στη θάλασσα να μπορούν να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας».