Ένα κομματάκι σοκολάτας με πλούσια, βουτυρώδη, γλυκόπικρη γεύση είναι πάντα ένας μικρός πειρασμός, αλλά και επένδυση στο well–being μας, αν καταναλωθεί με μέτρο.
Το κακάο εμπεριέχει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, πολύτιμα αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό από τη φθορά του χρόνου. Η χαρά της ιδιαίτερης γεύσης σύντομα ενισχύεται από την ελαφρά τόνωση που μας προσφέρουν η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, τα δύο ψυχοδραστικά αλκαλοειδή που περιέχει η σοκολάτα: Η καφεΐνη βρίσκεται σε μικρή ποσότητα και η θεοβρωμίνη σε πολύ μεγαλύτερη. Όταν η σοκολάτα συνδυάζεται με κονιάκ ή λικέρ, ο οργανισμός προμηθεύεται το ελαφρύ μείγμα των ψυχοδραστικών ουσιών της σοκολάτας και των αγχολυτικών (αλκοόλ) του ποτού.
Η μαύρη σοκολάτα (με άνω του 70% περιεκτικότητα σε κακάο) έχει και άλλες, πιο μακροχρόνιες δράσεις. Μελέτες στη βόρεια Ευρώπη, σε 32.000 γυναίκες, έδειξαν ότι βελτιώνει το χοληστερινικό προφίλ διαβητικών τύπου ΙΙ (παχύσαρκοι, τρίτης ηλικίας), βοηθά τη ροότητα του αίματος μέσα στις αρτηρίες και προστατεύει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί ποσότητας και ποιότητας. Η ποσότητα αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 60 γρ. την εβδομάδα (καλύτερα να καταναλώνεται σε 2 δόσεις, σε 2 διαφορετικές μέρες). Προτιμότερη, βέβαια, είναι η μαύρη με 70% κακάο και ελάχιστη ζάχαρη. Φυσικά, η λευκή σοκολάτα αποκλείεται, όπως και η σοκολάτα που περιέχει λιγότερο από 25% κακάο.
Ο χρυσός κανόνας «μέτρον άριστον» ισχύει και στην περίπτωση της λογικής κατανάλωσης σοκολάτας. Η κοινή σοκολάτα στιγματίζεται από τις πολλές θερμίδες. Μια μικρή πλάκα (συνήθως σε συσκευασία 130 γρ.) αποδίδει 660 θερμίδες, περιέχει γύρω στα 60 γρ. λίπους και «προσθέτει» στον οργανισμό γύρω στα 70 γρ. λιποκυττάρων. Για να καταναλωθεί αυτό το θερμιδικό φορτίο από έναν ενήλικα μέσης ηλικίας και βάρους, απαιτείται έντονο περπάτημα 2,5 ωρών ή κολύμπι 1 ώρας!
Πρόσφατα, αξιόπιστες έρευνες αθώωσαν τη σοκολάτα από (ανυπόστατες) φήμες: Δεν ενοχοποιείται για την ακμή του δέρματος σε εφήβους. Μελέτες δεν απέδειξαν άμεση σχέση ακμής ή επανεμφάνιση ακμής ή επιδείνωση με τη λήψη σοκολάτας. Επίσης, δεν βρέθηκε να χειροτερεύει την υπάρχουσα κατάσταση των ούλων ή των δοντιών.
Μερικοί ισχυρίζονται ότι η συχνή λήψη σοκολάτας δεσμεύει το ασβέστιο όλων των τροφών στο έντερο. Η σοκολάτα περιέχει οξαλικό οξύ, που ενώνεται με το ασβέστιο του γάλακτος, οπότε το «νέο μείγμα» (οξαλικό ασβέστιο) δεν απορροφάται. Ωστόσο, και πολλές φυτικές τροφές περιέχουν οξαλικό οξύ. Το γάλα, όμως, είναι τόσο πλούσιο σε ευαπορρόφητο ασβέστιο ώστε η μικρή ποσότητα που θα δεσμευτεί από τη σοκολάτα είναι πρακτικά μη υπολογίσιμη. Ενα ποτήρι γάλα έχει 250 mg (χιλιοστά του γρ.) ασβεστίου. Εξ αυτών, λιγότερα από 10 mg θα δεσμευτούν από μια πλάκα σοκολάτας (130 γρ.) και πολύ λιγότερα από μία κουταλιά κακάο.
Διαβάστε επίσης
8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σοκολάτα