fbpx
Monday, December 1, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το «χαβιάρι» της Ελλάδας

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
December 29, 2023
in Food, Nutrition
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το «χαβιάρι» της Ελλάδας
2
SHARES
1.3k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πλούσιο σε αρώματα, λιπαρή υφή και ένα στόμα που γεμίζει με την αλμύρα και το ιώδιο της λιμνοθάλασσας, το (προϊόν Π.Ο.Π.) αυγοτάραχο δεν είναι οικονομικά απρόσιτο (περίπου 30 ευρώ / 100 γραμμάρια) και για αυτό δεν μπορεί να θεωρείται ελιτίστικη απόλαυση.

Οι Φαραώ μάλλον ήξεραν να απολαμβάνουν, αφού το αυγοτάραχο θεωρείτο από τότε εκλεκτή λιχουδιά ενώ αποτελούσε ουσιαστική και σημαντική τροφή στο διαιτολόγιο και των αρχαίων Ελλήνων. Επί Τουρκοκρατίας το έδιναν οι Έλληνες σαν μίσθωμα στους Τούρκους, ενώ αργότερα οι Ιταλοί το έτρωγαν με λάδι και λεμόνι. Στην Ευρώπη ήταν ήδη γνωστό από τον 17ο αιώνα και εικάζεται ότι ο Λόρδος Βύρωνας συνέβαλε ιδιαίτερα στη φήμη του.

Εκατοντάδες ψαράδες δουλεύουν, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού και στα ιβάρια (φυσικά ιχθυοτροφεία) ακόμη και τη νύχτα με το φως της λάμπας υγραερίου, για να ψαρέψουν τις μπάφες (θηλυκούς κεφάλους. Αφού πρώτα αφαιρέσουν τους σάκους με τα αυγά τους, στη συνέχεια ξεκινούν το πάστωμα και την ξήρανση αυτού του μοναδικού εδέσματος.

Η παράδοση το θέλει να τρώγεται σκέτο, κομμένο σε λεπτές φέτες, αφού καθαριστεί από το κερί που το προστατεύει, πάνω σε φρυγανισμένο ζεστό ψωμί. Στο υπόλοιπο τμήμα δεν αφαιρούμε ποτέ το κερί και φροντίζουμε να καλύψουμε την ελεύθερη επιφάνεια του προϊόντος με μια διάφανη ζελατίνα, διατηρώντας το στη συντήρηση του ψυγείου. Ιδανική θέση είναι το κάτω συρτάρι του ψυγείου. Αν και μια ράβδος έχει διάρκεια ζωής που ξεπερνά τον ένα χρόνο, η αλήθεια είναι ότι όσο πιο φρέσκο καταναλωθεί το αυγοτάραχο τόσο πιο έντονη είναι η γεύση του.

Ταιριάζει θαυμάσια με ομελέτες, μακαρόνια, φρούτα εποχής όπως σύκο, μάνγκο κι αχλάδι, ενώ στέκεται δίπλα σε σαλάτες και λαχανικά. Δοκιμάστε το φρυγανιά τύπου μέλμπα, αλειμμένο με λιωμένο τυρί φέτα, μία λεπτή φέτα αυγοτάραχου και ψίχα λεμονιού. Ή με ψωμάκι μπριός, κομμένο στη μέση, αλειμμένο με τυρί κρέμα, λεπτές φέτες αυγοτάραχου με λεμόνι και φιλαράκια ρόκας.

Το αυγοτάραχο συνοδεύει εξαίσια τα περισσότερα οινοπνευματώδη. Ιδανικός μεζές για το ούζο και το τσίπουρο, αλλά και μια σταρένια μπύρα. Αν το συνδυάσουμε με ultra brut σαμπάνια, η ξηρότητα και η οξύτητα της σαμπάνιας σπάνε την λιπαρότητα και την αλμύρα του. Το malt ουίσκι είναι επίσης καλή επιλογή, ειδικά, ένα λιπαρό ουίσκι με θαλασσινό χαρακτήρα, ώστε να μπορεί να σταθεί δίπλα στο ιώδιο και την αλμύρα του αυγοτάραχου, όπως για παράδειγμα το Talisker. Όσον αφορά το κρασί προτιμήστε ένα ισορροπημένο chardonnay, όχι όμως από τα πολύ αρωματικά του νέου κόσμου. Τέλος, ταιριάζει και με τη βότκα -ένας κλασικός συνδυασμός που εξουδετερώνει την λιπαρότητα, εντούτοις για να πετύχει το ταίριασμα χρειάζεται μια εξευγενισμένη -διπλά ή τριπλά φιλτραρισμένη- απαλή βότκα.

Το αυγοτάραχο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το λίπος του περιέχει ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων της σειράς ω-3 που, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ περιέχει και σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιθρομβωτική δράση. Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες σκουαλενίου (ουσία την οποία συναντάμε και στο ελαιόλαδο) και φυτοστερολών (ουσίες που υπό προϋποθέσεις μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης).

Tags: SliderΠροϊόνταΧαβιάριΜεσολόγγιΨάρια
Previous Post

Ο Αλμπέρτο Εσκενάζη στο Τρένο του Ρουφ

Next Post

Τα 5 καλύτερα ροκ άλμπουμ του 2023 που θα ακουστούν πολύ το 2024

Next Post
Τα 5 καλύτερα ροκ άλμπουμ του 2023 που θα ακουστούν πολύ το 2024

Τα 5 καλύτερα ροκ άλμπουμ του 2023 που θα ακουστούν πολύ το 2024

The Cramps: Stay sick, turn blue!

The Cramps: Stay sick, turn blue!

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Ο τεράστιος Κώστας Νεστορίδης πέρασε στην αθανασία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο τεράστιος Κώστας Νεστορίδης πέρασε στην αθανασία (ΒΙΝΤΕΟ)

by Zeitgeist Team
December 12, 2023
0

Η οικογένεια της ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνούν την απώλεια μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της ιστορίας του αθλήματος...

Μεγάλες προσδοκίες από το φετινό φεστιβάλ του Ολύμπια

Μεγάλες προσδοκίες από το φετινό φεστιβάλ του Ολύμπια

by Zeitgeist Team
September 12, 2024
0

Το πληθωρικό και πολυσυλλεκτικό φετινό πρόγραμμα του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» παρουσιάστηκε σήμερα, ένα πρόγραμμα που ξεχωρίζει για...

Η απατηλή λάμψη της τραπ

Η απατηλή λάμψη της τραπ

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
September 20, 2021
0

Κάνουμε expose μια μουσική που έχει εκστατικό bounce, ζωντάνια, λάμψη, φήμη αλλά απολύτως τίποτε στο εσωτερικό, πέρα από τις επιδιώξεις...

Πώς να καταλάβετε αν σας λένε ψέματα

Πώς να καταλάβετε αν σας λένε ψέματα

by Zeitgeist Team
April 1, 2025
0

Σύγχρονες γλωσσολογικές έρευνες προσφέρουν νέες προσεγγίσεις στην ανίχνευση του ψεύδους, μέσα από τις λέξεις, τις προτάσεις και τον τόνο του...

Η δημοκρατία της Lego περνάει από την Ελλάδα

Η δημοκρατία της Lego περνάει από την Ελλάδα

by Θανάσης Αντωνίου
March 27, 2021
0

Το project Santorini που βρίσκεται σε online διαβούλευση είναι άλλη μία προϊοντική ιδέα για την οποία η δανέζικη εταιρεία έχει...

Ο καλλιτέχνης που κάνει το ασπρόμαυρο παρελθόν πολύχρωμο παρόν

Ο καλλιτέχνης που κάνει το ασπρόμαυρο παρελθόν πολύχρωμο παρόν

by Κατερίνα Γιαννοπούλου
September 20, 2021
0

O Χρήστος Καπλάνης, μετατρέπει το φωτογραφικό παρελθόν σε ένα πολύχρωμο ολοζώντανο τώρα και μιλάει στο Zeitgeist για το πώς γίνεται...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Theatre of the NO: Νέα, καταφατική άφιξη στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας

Theatre of the NO: Νέα, καταφατική άφιξη στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας

December 1, 2025
Νέα άφιξη: Jamie Oliver Kitchen

Νέα άφιξη: Jamie Oliver Kitchen

November 27, 2025
Είδαμε το «Γιοι και κόρες»

Είδαμε το «Γιοι και κόρες»

November 26, 2025
Η δύναμη της εικόνας

Η δύναμη της εικόνας

November 26, 2025
Γνωρίστε τη Συναισθηματική Αρχιτεκτονική

Γνωρίστε τη Συναισθηματική Αρχιτεκτονική

November 21, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp