Το θρυλικό κλαμπ γιόρτασε 50 χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα της πρωτεύουσας και με αφορμή αυτό πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στην Αθήνα που μας έκανε να θυμηθούμε πολλά.
Πάνε πάρα πολλά χρόνια από τότε που πέρασα για πρώτη φορά την πόρτα στο κλαμπ Κύτταρο Live, επί της οδού Ηπείρου 48 και Αχαρνών, στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνο το βράδυ έπαιζαν τέσσερις ελληνικές μπάντες, για κάποιο (καλό) σκοπό νομίζω. Αλλά μπορεί και όχι, έχουν περάσει δεκαετίες…
Εκείνο που έχει σημασία, χρόνια μετά, είναι η αίσθηση του αυθεντικού live-άδικου που απέπνεε ο μικρός σκοτεινός χώρος που φιλοξένησε τα τελευταία 50 χρόνια μερικούς από τους κορυφαίους του ελληνικού και του παγκόσμιου rock. Μπορεί να μην ήμουν ο απόλυτος φαν του κλαμπ, μιας και κάθε γενιά έχει το δικό της ‘ιερό’ χώρο κι ο δικός μου ήταν το Ρόδον Live στην Μάρνης, εντούτοις αναγνώρισα αμέσως τον αυθεντικό χαρακτήρα και το πνεύμα ελευθερίας που επικρατούσε εκεί μέσα.
Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν σε αυτόν τον συναυλιακό χώρο έχουν εμφανιστεί -και μάλιστα στα ντουζένια τους- ο Διονύσης Σαββόπουλος με τα Μπουρμπούλια, οι Socrates Drank The Conium, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, o Δημήτρης Πουλικάκος, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Μαρίζα Κωχ, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και η Δέσποινα Γλέζου για να αναφέρουμε μερικούς μόνο από τους καλλιτέχνες που πρωτόπαιξαν στο Κύτταρο, ταυτιζόμενοι για τα μετέπειτα χρόνια με τη συγκεκριμένη μουσική σκηνή. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν εκεί ηχογραφήθηκε το θρυλικό πλέον άλμπουμ «Ζωντανοί στο Κύτταρο – Η ποπ στην Αθήνα», το πρώτο rock live της ελληνικής δισκογραφίας.
Μπορεί να μην παρακολούθησα στο Κύτταρο τους θρύλους του, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης και η Δόμνα Σαμίου που πραγματοποίησαν στο Κύτταρο θρυλικές παραστάσεις, ούτε είδα ποτέ την Ελένη Βιτάλη, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Μανώλη Ρασούλη, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τη Σωτηρία Λεονάρδου, τον Φοίβο Δεληβοριά, τoν Κώστα Χατζή που επίσης έχουν εμφανιστεί στη σκηνή του Κύτταρο Live. Λάτρεψα όμως τον Τζίμη Πανούση και τις Μουσικές Ταξιαρχίες του, τα Υπόγεια Ρεύματα, τα Μωρά στη Φωτιά, τα Διάφανα Κρίνα, τους Deus Ex Machina και τους Last Drive, τους Magic De Spell και τους Panx Romana που παρέλασαν μεγαλοπρεπώς από τη σκηνή του.
Όσο για τα διεθνή ονόματα που πέρασαν από την σκηνή του, εκεί είδαμε εμβληματικές μπάντες και μουσικούς που έχουν προσδιορίσει το rock: από τους Walkabouts και τον Peter Hammill, τους Godfathers και τους Pavlov’s Dog μέχρι τους Iron Butterfly, τους Ozric Tentacles, τους Bad Company, τους Wishbone Ash κ.ά.
Πριν μερικές ημέρες το Κύτταρο γιόρτασε τα 50 χρόνια λειτουργίας του με μια έκθεση τεκμηρίων από τη μακρά ιστορία του στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στο Θησείο. Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν κυρίως πόστερ συναυλιών, πίνακες ζωγραφικής εμπνευσμένοι από καλλιτέχνες που έπαιξαν στη σκηνή του καθώς και πλήθος φωτογραφιών και αντικειμένων. Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Ανδρέα Γιακουμέλου, του ιστορικού ιδιοκτήτη ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μέσα σε ένα πολύ ιδιαίτερο για τη διασκέδαση σκηνικό στην χουντική Αθήνα, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο για ζωντανές εμφανίσεις καλλιτεχνών.
Μπορεί η Αθήνα να μην είναι Νέα Υόρκη, Λονδίνο ή Λος Άντζελες, μπορεί να μην διαθέτει ένα Fillmore ή ένα Marquee, έχει όμως μια ζωντανή απόδειξη ότι σε τούτη την πόλη το ξενομερίτικο rock and roll βρήκε έναν ναό για να λειτουργήσουν οι ιερείς του κάθε όποτε περνούσαν από τα μέρη μας, ενώ και η ντόπια σκηνή βρήκε ένα φιλόξενο καταφύγιο για να εκφραστεί και να δημιουργήσει.