Τα διατροφικά έθιμα του Πάσχα σε όλον τον κόσμο, ήτοι, τι τρώνε οι όπου Γης Χριστιανοί, από τη Βρετανία και τη Γαλλία ως την Αυστραλία και το Μεξικό.
Οι μεγάλες γιορτές στον Χριστιανικό κόσμο συνδυάζονται πάντα με το τέλος της νηστείας και με μια σειρά παραδόσεων που σηματοδοτούν και το τέλος ή την έναρξη μιας νέας περιόδου. Το Πάσχα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, ενώ ο εορταστικός του χαρακτήρας δεν επιτρέπει πολλούς πειραματισμούς στο εθιμικό τραπέζι. Με εξαίρεση τα κόκκινα αβγά, που αποτελούν το μοναδικό παγκόσμιο στοιχείο στο πασχαλινό τραπέζι, η κουζίνα της Λαμπρής διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα.
Στις αγγλοσαξονικές χώρες και στις ΗΠΑ, την ημέρα του Πάσχα τρώνε χοιρομέρι συντηρημένο σε αλάτι. Στη Βρετανία δεν λείπει από κανένα τραπέζι το αρνί, ειδικά στην Ουαλία και στη Σκοτία.
Στη Γαλλία -και ειδικότερα στην Αλσατία- εκτός από το αρνί, πρωταγωνιστούν στο τραπέζι τα σπαράγγια, τα μανιτάρια και άλλα ανοιξιάτικα λαχανικά. Στη Γερμανία, έχουν την τιμητική τους ο λαγός και το κουνέλι, ενώ στη νότια Ιταλία, εκτός του αρνιού, δεν απουσιάζουν τα αφράτα pannetoni και τα colombe. Σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, μάλιστα, το τυρί παίζει σημαντικό ρόλο.
Στο Μεξικό και τις περισσότερες Ρωμαιοκαθολικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, τα θαλασσινά υπάρχουν στα πασχαλινά τραπέζια, ενώ κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Αυστραλία, συνοδεία βέβαια του αρνιού. Στην Ινδία, όπου οι Χριστιανοί αποτελούν μειονότητα (μόλις 2,5% του πληθυσμού), το Πάσχα γιορτάζεται με φεστιβάλ σε πολλές πόλεις, ενώ στο τραπέζι κυριαρχεί το κατσίκι.
Διαβάστε επίσης
10 πασχαλινά tips μαγειρικής που δεν υπάρχουν στον τσελεμεντέ
Να γιατί ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό!
Ο Λάζαρος μετά την ανάσταση