Μια ναυτική συλλογή διηγημάτων από τις εκδόσεις Ροδάμανθυς που συγκινούν, από έναν καπετάνιο που έχει φάει τη θάλασσα με το κουτάλι.
Το τρίτο βιβλίο του Βιαννίτη Πλοιάρχου Μιχάλη Καρπαθάκη, είναι μια σειρά διηγημάτων με ιστορίες των θαλασσόλυκων του Αιγαίου. Καπετάνιοι, πληρώματα, ταξιδευτές, κάτοικοι και επιβάτες των Κυκλάδων, αλλά και της άγονης γραμμής, πρωταγωνιστούν στις αληθινές ιστορίες που μας χαρίζει ο συγγραφέας. Εμβληματικά πλοία, με τα οποία πολλοί έχουμε ταξιδέψει, μαζί με τους αξιωματικούς τους και το πλήρωμα, μας καλούν σε ένα ταξίδι στον χρόνο, καθώς έρχονται στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας τους. Ο συγγραφέας στρέφει τον φακό του στις ψυχές των ανθρώπων και σε όσα καταθέτει πρυτανεύει η ρεαλιστική αποτύπωση γεγονότων και χαρακτήρων, η βιωματική του εμπειρία και η λογοτεχνική μαεστρία.
«Το πλοίο ενώνει επιβάτες και πλήρωμα σε μια κοινή μοίρα· έτσι, στο θαλασσινό ταξίδι βρίσκουμε συμπυκνωμένες πολλές και διαφορετικές εμπειρίες ανθρώπινου βίου και ανθρώπινης συμβίωσης. Με τα βιβλία του για τη ζωή στο πλοίο, ο πλοίαρχος Μιχάλης Καρπαθάκης, μας έχει κάνει κοινωνούς ακριβώς αυτών των εμπειριών. Οι αφηγήσεις στο νέο του βιβλίο, επιλογή επεισοδίων, άλλοτε δραματικών, άλλοτε ευτράπελων, που βίωσε στα ταξίδια του στο Αιγαίο, είναι μια πλούσια τοιχογραφία ανθρώπινων συμπεριφορών και ναυτικών περιπετειών. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο με γλαφυρή γλώσσα, διανθισμένη με τη ναυτική ορολογία, γεμάτο ζωντανές εικόνες και με τη σοφία που χαρίζει μια ζωή σε υπεύθυνη θέση», επισημαίνει ο Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, Πρίνστον
Ο Μιχάλης Μεν. Καρπαθάκης (φωτογραφία) γεννήθηκε στην Άνω Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης. Ο πατέρας του τον προόριζε για στρατιωτικό, μιας και ο ίδιος ήταν ανώτατος αξιωματικός του στρατού. Τον Μιχάλη όμως τον κέρδισε πολύ γρήγορα η θάλασσα. Πρώτη ημέρα ανέβηκε τη σκάλα φορτηγού πλοίου στις 20 Απριλίου του 1964. Στις 5 Ιουλίου του 2005, με δάκρυα στα μάτια, κατέβηκε τη σκάλα του τελευταίου πλοίου που κυβερνούσε. Ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, και είχε την τύχη να ταξιδέψει με όλων των ειδών τα πλοία.