Από τον τόπο στα νιάτα που δίνουν με επιστημονικό και οργανωμένο τρόπο οι μεγάλες ομάδες της La Liga, στην ελληνική μιζέρια και στα φωτεινά παραδείγματα του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ.
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας όσο αφορά την χρησιμοποίηση εγχώριων και ξένων παικτών στο πρωτάθλημα: Στην ελληνική Super League, τα νούμερα είναι κι εφέτος απογοητευτικά, όσο αφορά στο ελληνικό στοιχείο παρουσίας στην αρχική ενδεκάδα ή στις αλλαγές.
Ιδού, τι παρουσίασαν στην πρεμιέρα, σε παρένθεση είναι οι Έλληνες που χρησιμοποίησε η κάθε ομάδα, εννοείται ότι δεν ξεκίνησαν όλοι βασικοί: Βόλος (4) – Ολυμπιακός (4), ΠΑΟΚ (3) – Πανσερραϊκός (8), ΑΕΚ (3) – ΟΦΗ (6), Παναθηναϊκός (2) – Αστέρας Τρίπολης (6), Ατρόμητος (2) – Άρης (1), Λεβαδειακός (8) – Καλλιθέα (3), Παναιτωλικός (7) – Λαμία (7).
Στην Ισπανία, που είναι κυρίαρχη ποδοσφαιρικά στην Ευρώπη με έναν τρόπο εντυπωσιακά επιβλητικό σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά επτά – ναι 7(!) – εθνικές ομάδες τους είναι οι σύγχρονες κάτοχοι του τίτλου σε αντίστοιχες διοργανώσεις!
Στο παιχνίδι του «Μεστάγια», ανάμεσα στη Βαλένθια και την Μπαρτσελόνα 1-2 ήταν ένας καθρέφτης της εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί στα νέα παιδιά. Ήταν παιχνίδι – ωδή σ’ αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε «ανάπτυξη», αλλά ανάπτυξη δεν βλέπουμε, εκτός από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ.
Από την έρευνα του ΑΠΕ:
– Από τους 30 που πάτησαν το χορτάρι του «Μεστάγια», πάνω από τους μισούς (16) έχουν θητεύσει στις ακαδημίες των δύο συλλόγων.
– Οι 22 στους 30 (από 11 για κάθε ομάδα) έχουν παίξει ή έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική Ισπανίας.
– Ο μέσος όρος ηλικίας των δύο ομάδων ήταν 24 χρόνια, 23,3 η Βαλένθια – 24,8 η Μπαρτσελόνα.
– Αγωνίστηκαν συνολικά τέσσερις «ανήλικοι» ποδοσφαιριστές, γεννηθέντες το 2007! Μάλιστα οι τρεις ήταν βασικοί και έπαιξαν παραπάνω από 60 λεπτά με την πλευρά των νικητών.
Κυκλοφορεί, ακόμα και σήμερα, ως ανέκδοτο: Ο Τάκης Λεμονής, που στα 18 χρησιμοποιήθηκε βασικός σε ευρωπαϊκό ματς, έφτασε στα 33 του χρόνια κι ακόμα λογιζόταν ως μεγάλο ταλέντο.
Τι, ωστόσο, κάνουν καλά οι Ισπανοί και δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς; Είμαστε δυο μεσογειακοί λαοί, με το ίδιο ταπεραμέντο, την ίδια σωματοδομή. Γιατί αυτοί εξουσιάζουν το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο σε κάθε ηλικία κι εμείς, όχι; Η απάντηση είναι ότι κι εμείς μπορούμε. Στις μικρές ηλικίες οι εθνικές ομάδες είχαν διακρίσεις στο ποδόσφαιρο, με τελικούς κ.λπ. Όμως, όταν έπρεπε να μεγαλώσουν και να παίξουν στις ομάδες που ανήκαν, οι προπονητές τους φρέναραν βίαια.
Είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι που χάνονται αυθεντικά ταλέντα. Ο λόγος; Απλός. Ο κάθε προπονητής, Έλληνας ή ξένος, ουδόλως ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στον σύλλογο που ανήκει. Ενδιαφέρεται μόνο για την τσέπη του, να μην απολυθεί. Έτσι, προτιμάει έμπειρους παίκτες για να σώσει το τομάρι του και αδιαφορεί για τους πιτσιρικάδες. Αντίστροφη λογική μ’ αυτή της Ισπανίας. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο κι εξ ίσου σημαντικό, είναι πως τα Ελληνάκια που παίζουν μπάλα στις μικρές ηλικίες, έχουν ως σύμμαχο το ταλέντο τους και μόνο αυτό και καμία βοήθεια από τον προπονητή, που τις περισσότερες φορές έχει λιγοστές γνώσεις. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει το ελληνικό φαινόμενο, μόλις ένας ποδοσφαιριστής τερματίζει την καριέρα του, την επομένη ν’ αναλαμβάνει προπονητής των πιτσιρικάδων, επειδή ήταν αρεστός στον πρόεδρο. Επί Γκουαρντιόλα στην Μπαρτσελόνα, οι υποψήφιοι προπονητές και γυμναστές στην περίφημη «Μασία» που έχει ξεφουρνίσει παικταράδες και παικταράδες (και τον Μέσι) περνούσαν από… ιερά εξέταση για τα προσόντα τους. Όποιος δεν είχε πτυχίο ψυχολογίας, κομμένος από χέρι. Το ίδιο και στο άλλο μεγάλο εκτροφείο παικταράδων, του Άγιαξ.
Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ ξέφυγε πολύ από τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο παράγει ταλέντα, αλλά τα προωθεί κιόλας στην πρώτη ομάδα. Πόσα και πόσα παιδιά βγάζουν παντεσπάνι στο εξωτερικό ή έμειναν μέχρι να… φύγουν, επειδή θήτευσαν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ: Τζόλης, Γιαννούλης, Κιουλούρης, Σταφυλίδης, Κουλιεράκης, Τσιγγάρας, Κωνσταντέλιας, Μηχαηλίδης, Λύραντζης, Κίτσιου, Πέλκας, Λημνιός. Στην λογική του Ιβάν Σαββίδη, έπρεπε να παίζουν. Ο Λουτσέσκου τους χρησιμοποίησε και τα αποτελέσματα, γνωστά. Αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός στην Κ19 είναι πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Μεντιλίμπαρ κράτησε τέσσερις για την πρώτη ομάδα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες; Δύσκολο με την ποδοσφαιρική υποκουλτούρα που μας δέρνει.