fbpx
Friday, May 9, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
May 6, 2025
in Wine & Spirits
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο
23
SHARES
2.3k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εθνικό μας ποτό, τις διαφορές του με το τσίπουρο και τα άλλα ποτά με γλυκάνισο, αλλά και το μυστικό για να το απολαύσετε σωστά.

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν ελληνικό ποτό, αφού -σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία–  για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν «ούζο», πρέπει απαραιτήτως να παράγεται στην Ελλάδα. Κατά δεύτερον πρέπει να παράγεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες παρότι περιοριστικές αφήνουν στους παραγωγούς μεγάλο πεδίο δημιουργικότητας.

Υπάρχουν εκατοντάδες ετικέτες ούζου στη χώρα, καθεμία από τις οποίες απηχεί το πνεύμα, την παράδοση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής όπου παράγεται (Λέσβος και ιδιαίτερα η περιοχή του Πλωμαρίου, Χίος, Μακεδονία, Καλαμάτα, Αττική) ή από όπου κατάγεται (λ.χ., Κωνσταντινούπολη). Κάθε τόπος και κάθε παραγωγός έχει τα δικά του μυστικά, τα οποία διαφυλάσσει και δεν αποκαλύπτει με λεπτομέρειες.

Το ούζο είναι μείγμα αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος), νερού και διάφορων αρωματικών βοτάνων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται πάντοτε ο γλυκάνισος, που του δίνει τη χαρακτηριστική γεύση, και προαιρετικά ο μάραθος, η μαστίχα και άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο κ.ά.).

Το οινόπνευμα είναι κατά βάση γεωργικής προέλευσης (λ.χ., από σταφίδα ή μελάσα) και για να χαρακτηριστεί ένα ποτό ως «ούζο» πρέπει τουλάχιστον το 20% του συνόλου του οινοπνεύματος να έχει αρωματιστεί με απόσταξη. Το χαμηλό αυτό υποχρεωτικό  ποσοστό επιτρέπει ελευθερία στον τρόπο παραγωγής. Πάντως, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της απόσταξης (ως και το 100%) τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε ένα αυθεντικό απόσταγμα ούζου που είναι πιο ντελικάτο και απαλό.

Η διαφορά με το τσίπουρο είναι ότι ενώ το ούζο είναι ένα προϊόν μεταβλητού ποσοστού απόσταξης από οινόπνευμα και νερό (π.χ. 70% οινόπνευμα και 30% νερό), το τσίπουρο είναι προϊόν 100% απόσταξης από στέμφυλα. Προσοχή: Εδώ δεν πρέπει να συγχέεται το ποσοστό της απόσταξης, με το ποσοστό της γεωργικής αλκοόλης που έχει χρησιμοποιηθεί, αλλά ούτε με το ποσοστό που έχει αρωματιστεί με απόσταξη. Είναι τρία διαφορετικά πράγματα.

Η απόσταξη είναι η σπουδαιότερη διαδικασία και διαρκεί πολλές ώρες ή και μέρες προκειμένου να βγει το καλύτερο δυνατό απόσταγμα, ανάλογα βέβαια και με την παράδοση του αποστακτηρίου. Αφού συγκεντρωθούν τα υλικά, ακολουθούνται διαδικασίες βρασμού, ατμοποίησης και υγροποίησης για να δώσουν το τελικό απόσταγμα. Η απόσταξη γίνεται σε ειδικά αποστακτήρια -συνήθως χάλκινα καζάνια. Μετά την ανάμειξη των συστατικών, ακολουθεί το «βράσιμο» του μείγματος περισσότερες από μία φορές. Το τελικό προϊόν έχει συνήθως 40 – 50 βαθμούς αλκοόλ.

Ποτά που μοιάζουν με το ούζο είναι η ιταλική σαμπούκα, το γαλλικό παστίς, το τουρκικό γιενί ρακί, το αράκ της Μέσης Ανατολής (Λίβανος, Ιράκ, Συρία κ.ά.), ενώ παραπλήσια ποτά με γλυκάνισο υπάρχουν και στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο τα παραπάνω διαφέρουν ως προς τον τρόπο παραγωγής. Η βασική διαφορά του ούζου είναι ότι σε αυτό οι σπόροι των βοτάνων αποστάζονται από κοινού στο οινόπνευμα και το νερό, ενώ στα άλλα, τα αρωματικά συστατικά των σπορών εκχυλίζονται πρώτα με νερό και κατόπιν προστίθενται στο διάλυμα της αλκοόλης.

Για την απόλαυσή του έχει σημασία να θυμόμαστε ότι το ούζο είναι δυνατό ποτό, οπότε είναι καλύτερα να καταναλώνεται αραιωμένο. Η διαδικασία είναι η εξής: Σε ποτήρι σωλήνα, ρίχνουμε πρώτα το ούζο, ύστερα το νερό και στο τέλος τον ελάχιστο πάγο. Το αντίστροφο που κάνουν πολλοί (πρώτα ο πάγος και ύστερα το ούζο) έχει ως αποτέλεσμα να ψύχονται τα αρώματα και να εγκλωβίζονται.

Το ούζο συνοδεύει ιδανικά θαλασσινούς μεζέδες, φρέσκους ή αλίπαστους, ελιές και τουρσί. Χταπόδι, λακέρδα, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, γαύρος και παστή σαρδέλα αποτελούν τα πιο ταιριαστά ζευγάρια του. Μπορεί όμως να προστεθεί σε κοκτέιλ και να καταναλωθεί ως απεριτίφ -ειδικά τα πιο ελαφριά και αρωματικά.

Στην Ελλάδα λειτουργούν δύο Μουσεία Ούζου και τα δύο στην περιοχή του Πλωμαρίου. Το Μουσείου Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου με την ονομασία «Ο Κόσμος του Ούζου» που ιδρύθηκε το 2015 και το Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη που ιδρύθηκε το 1996.

 

 

Tags: ΑλκοολούχαSliderΕλλάδαΘάλασσα
Previous Post

Ανοιξιάτικο πάρτυ γεμάτο ρυθμό

Next Post

Παλέρμο: Η σύνθεση των αντιθέσεων 

Next Post
Παλέρμο: Η σύνθεση των αντιθέσεων 

Παλέρμο: Η σύνθεση των αντιθέσεων 

Ένα βράδυ «Στην παλιά εθνική»

Ένα βράδυ «Στην παλιά εθνική»

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Το μπαχαρικό που αντιμετωπίζει την κατάθλιψη

Το μπαχαρικό που αντιμετωπίζει την κατάθλιψη

by Zeitgeist Team
September 16, 2021
0

Το σαφράν ή κρόκος είναι μια εξαιρετική εναλλακτική προσέγγιση για τη θεραπεία της κατάθλιψης, σύμφωνα με πολλές κλινικές έρευνες, αλλά...

Οι νέες αφίξεις της Tudor για το 2024 κατευθείαν από τη Γενεύη

Οι νέες αφίξεις της Tudor για το 2024 κατευθείαν από τη Γενεύη

by Zeitgeist Team
April 12, 2024
0

Στην έκθεση Watches & Wonders 2024, τη μεγάλη έκθεση ρολογιών που πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο στη Γενεύη, η Tudor παρουσίασε...

Το τίμημα της εξυπνάδας

Το τίμημα της εξυπνάδας

by Άλκης Φιτσόπουλος
March 20, 2023
0

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ευφυής στην Ελλάδα; Πόσο άβολο να σου κόβει στο βασίλειο των μετριοτήτων και της μετριότητας.

O Charles Lloyd μιλάει για τη συναυλία του Ηρωδείου

O Charles Lloyd μιλάει για τη συναυλία του Ηρωδείου

by Zeitgeist Team
July 15, 2024
0

Έτοιμος να καθηλώσει το κοινό, ο Τσαρλς Λόιντ η ζωντανή ιστορία της τζαζ και δεξιοτέχνης του σαξοφώνου, μιλάει για την...

10 νέα βιβλία γεμάτα Ελλάδα

10 νέα βιβλία γεμάτα Ελλάδα

by Zeitgeist Team
April 5, 2022
0

Ολοκαίνουριες κυκλοφορίες, νέοι τίτλοι και θέματα οικεία από την Ιστορία, τη Λαογραφία, την Πολιτική, τη Φιλοσοφία, αλλά και τη Λογοτεχνία,...

Τα κρασιά που αγαπούν οι γυναίκες

Τα κρασιά που αγαπούν οι γυναίκες

by Μόδεστος Κούρτης
March 7, 2021
0

Οι γευστικές προτιμήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών διαφέρουν σε πολλά. Γιατί όχι και στο κρασί; Παρότι δεν υπάρχουν αρσενικά και...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι πιο αστείοι και εμβληματικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες στην ιστορία

Οι πιο αστείοι και εμβληματικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες στην ιστορία

May 9, 2025
Ένα βράδυ «Στην παλιά εθνική»

Ένα βράδυ «Στην παλιά εθνική»

May 7, 2025
Παλέρμο: Η σύνθεση των αντιθέσεων 

Παλέρμο: Η σύνθεση των αντιθέσεων 

May 6, 2025
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το ούζο

May 6, 2025
Ανοιξιάτικο πάρτυ γεμάτο ρυθμό

Ανοιξιάτικο πάρτυ γεμάτο ρυθμό

May 2, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp