Το project του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο ζήτημα για το εγχώριο ποδοσφαιρικό σύμπαν. Όπως άλλωστε και η ανέγερση της παλιάς Τούμπας, το 1958.
Απόφθεγμα από τη λαϊκή σοφία της κερκίδας: «Αν ο ΠΑΟΚ είναι η καρδιά μας, η Τούμπα είναι οι χτύποι της». Πριν από μερικές μέρες, οι χτύποι έγιναν τόσο έντονοι που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ κατέφυγαν στην φαρμακολογία, στην γνωστοποίηση της πληροφορίας ότι ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ Θανάσης Κατσαρής και ο μίλιονερ οπαδός Τέλης Μυστακίδης συμφώνησαν να χτίσουν τη νέα Τούμπα στη θέση της παλιάς. Κι ο Σαββίδης; «Γιατί ενήργησαν εν κρυπτώ Κατσαρής και Μυστακίδης;». Ο Ιβάν είχε δώσει την υπόσχεση ότι αυτός θα έχτιζε η νέα Τούμπα, αλλά η όλη υπόθεση αδράνησε με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Όποιος κι αν είναι, τελικά ο νονός, η νέα Τούμπα τίγκα στην χλίδα όπως επιτάσσει το σύγχρονο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι, μπορεί να χωρέσει μια ολόκληρη ιστορία ξεριζωμού και προσφυγιάς; Διότι το γήπεδο αυτό στην Τούμπα χτίστηκε όχι για να παίζει μπάλα ο ΠΑΟΚ, αλλά για να στεγάσει τα όνειρα του μέλλοντος ότι θα μείνουν αναλλοίωτα στις μνήμες της φυλής. Η Τούμπα που άρχισε να χτίζεται το 1958 και εγκαινιάστηκε έναν χρόνιο αργότερα, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας συσσωρευμένος πόνος σύνδεσης με το παρελθόν. Όταν λοιπόν, παραχωρήθηκε το οικόπεδο στην Άνω Τούμπα από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ήρθε το πρώτο αδιέξοδο.
Ποιος θα το χρηματοδοτήσει; Σαββίδης και Μυστακίδης δεν υπήρχαν εκεί την εποχή. Και δεν χρειαζόταν μόνο οικονομική βοήθεια, αλλά και χέρια. Εθελοντές. Για την έναρξη των εργασιών απαιτήθηκαν 6 εκατ. δραχμές και η ΓΓΑ διέθετε μόλις το 1 εκατ. δραχμές. Τα υπόλοιπα; Ποιος θα αποζημίωνε τις 182 οικογένειες προσφύγων που διέμεναν εκεί σε στρατιωτικά toll; Θα τα πλήρωνε όλα ο ΠΑΟΚ. Ο λαός του, δηλαδή. Η τότε διοίκηση εξέδωσε «Λαχείον Ανεγέρσεως νέου Σταδίου του ΠΑΟΚ», το οποίο κόστιζε 20 δραχμές και διενεμήθη σε ολόκληρη την επικράτεια. Βλέπετε, τω καιρώ εκείνω δεν υπήρχαν αντιπαλότητες μεταξύ των φιλάθλων, ούτε μίση, που εντέχνως επέβαλαν στην ελληνική κοινωνία οι διάφοροι επιτήδειοι στα απόμενα χρόνια. Το Λαχείον του ΠΑΟΚ ξεπούλησε μέσα σε μια εβδομάδα. Βέβαια, οι έχοντες κάποια σχετική οικονομική επιφάνεια οπαδοί του ΠΑΟΚ, συνέδραμαν οικονομικά. Γι αυτό κι όταν εγκαινιάστηκε η Τούμπα, η Θύρα των επισήμων ονομάστηκε «Θύρα των Ευεργετών». Η αρχική χωρητικότητα του ήταν 20.000 θέσεων, ενώ οι θύρες 3, 4, 5, 6 ήταν μισές απ` ό,τι σήμερα. Δεν υπήρχαν οι θύρες 7, 8 και 2, περιμετρικά υπήρχε ένας μεγάλος τοίχος ο οποίος αργότερα γκρεμίστηκε ενώ το γήπεδο από την αρχή είχε χόρτο. Μαζί με τη Λεωφόρο ήταν τα μόνα που διέθεταν χλοοτάπητα εκείνη την εποχή.
Την 6ην Σεπτεμβρίου 1959 απροσδιόριστος αριθμός ΠΑΟΚτσήδων συνέρευσε στην Άνω Τούμπα για να μπει στο πνευματικό του σπίτι. Έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Όταν έκοψε την κορδέλα, λέει ο αστικός μύθος, πλημμύρισε νερό ο αγωνιστικός χώρος, παρότι υπήρχε μια μουντάδα. Ήταν από τα δάκρυα ενός ολόκληρου λαού που έπεφταν από τα μάτια του κι έγιναν ποτάμι. Αυτό το ποτάμι που «έπνιγε» τους αντιπάλους στο πέρασμα των χρόνων. Ακολούθησε το φιλικό με την ΑΕΚ, 1-0 ο ΠΑΟΚ με γκολ του Κιουρτζή. Στην Θύρα 1 η επιγραφή κατέγραψε την ιστορία του ΠΑΟΚ με κεφαλαία γράμματα:
ΣΤΑΔΙΟΝ ΠΑΟΚ
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΕΝ ΤΗΝ 6ΗΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1959 ΥΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝΘΕΡΜΟΥ ΦΙΛΑΘΛΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΡΘΕΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΠΑΔΩΝ ΠΑΟΚ. ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΩ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΕΩΣ ΑΥΤΟΥ Γ.ΘΕΜΕΛΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΟΚΝΟΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗΣ ΕΚ ΤΩΝ: (ακολουθούσαν τα ονόματα των 22 μελών της), ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΝ ΤΗΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΝΑΣ ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΓΛΙΑΝΟΣ