Πραγματοποιεί ένα μοναδικό ελληνικό μουσικό ταξίδι από την αρχαιότητα έως σήμερα, σε μια μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα, στην Κω, με τη συμμετοχή 12μελούς ορχήστρας.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα παραγωγή ετοίμασε ο Πέτρος Γαϊτάνος συμπληρώνοντας τον 72ο δίσκο του με τον τίτλο «Journey to Ithaka» («Ταξίδι στην Ιθάκη»), που ξεδιπλώνεται σε μια διπλή κασετίνα.
Η εργασία αυτή είναι καρπός της πρώτης παγκόσμιας παρουσίασης μέρους της παραγωγής στην εκδήλωση που οργάνωσε το FRN στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με τον Έλληνα καλλιτέχνη το 2018.
Το ταξίδι ξεκινάει με την Ιθάκη του Καβάφη, ακούγονται αρχαία ελληνικά τραγούδια και ρητά μεγάλων Ελλήνων φιλοσόφων παιγμένα με μουσικά όργανα φτιαγμένα από μέλη ζώων και φυτών με τον ακριβή τρόπο που κατασκευάζονταν εκείνη την εποχή, όργανα όπως ζουρνάς, γκάιντα, άσκαυλος, αρχαία λύρα, βάρβιτος, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός. Στην ενότητα αυτή συμμετέχει το μουσικό σύνολο Λύραυλος υπό την επιμέλεια του ερευνητή της αρχαίας ελληνικής μουσικής, ανακατασκευαστή αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων και ιδρυτή του μουσικού συνόλου, Παναγιώτη Στέφου.
Το μουσικό σύνολο αποτελείται από τους:
Μιχάλης Στέφος: Τραγούδι, μπεντίρ, κοχύλι, κέρατο
Όλγα Στέφου: Λύρες, κρουστά, κοχύλι
Παναγιώτης Στέφος: Λύρες, αυλούς, κοχύλι.
Στη συνέχεια ο Πέτρος Γαϊτάνος συναντά τα τραγούδια των ελληνικών νησιών, εκεί που κυριαρχεί το απέραντο γαλάζιο και ο ήλιος, ενώ παρέα με τους ήχους της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, μας ταξιδεύει στις θάλασσες και τους τόπους όπου οι Έλληνες έγραψαν την ιστορία τους.
Η ακρόαση συνεχίζεται με αναφορά στο Ρεμπέτικο τραγούδι και ο καλλιτέχνης τραγουδάει Μάρκο Βαμβακάρη όπως και μία μεγάλη γκάμα σημαντικών τραγουδιών ελλήνων συνθετών του 20ου αιώνα.
Η νοηματική ανίχνευση του ταξιδιού χάνεται στο άπειρο και εναγκαλίζεται με την αιώνια και πανανθρώπινη Μάνα, την Παναγία μας, προς τιμήν της οποίας ψάλλεται το Απολυτίκιο του Ακάθιστου Ύμνου «Τη Υπερμάχω», παρέα με τα συγκλονιστικά Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, του Επιταφίου του Ιησού Χριστού, δείγματα κορυφαία ποίησης, μουσικής και νοημάτων! Αναφορά στο Θεάνθρωπο, απόσταγμα της χιλιετούς Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου, από τους πρώτους αιώνες έως και το Μεσαίωνα, αλλά και έκφραση της αιώνιας και βαθιάς αγάπης των Ελλήνων προς τον Θεό!
Κλείνοντας το ταξίδι, ο σπουδαίος Έλληνας ερμηνευτής και καλλιτέχνης ερμηνεύει άλλον έναν απαράμιλλου κάλλους και ανυπέρβλητης αξίας και νοημάτων ύμνο, o οποίος έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με την ερμηνεία του, τον Ύμνο της Αγάπης από την Α΄ Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους. Η ακρόαση ολοκληρώνεται με τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας, μια δημιουργία σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, ο εθνικός μας ποιητής με την πένα του εκφράζει λυρικά και γλαφυρά την εσωτερική αναζήτηση του Είναι του Έλληνα μέσα στο χρόνο.
Το ταξίδι φτάνει στο τέλος του και σιγά σιγά ανοίγει ορίζοντες για αναζητήσεις και προορισμούς. Ο κάθε άνθρωπος ψάχνει την «Ιθάκη» του, αυτήν που επιλέγει ως ελεύθερο και κορυφαίο δημιούργημα μέσα στην κτιστή και άκτιστη πραγματικότητα.
Ο Πέτρος Γαϊτάνος ερμηνεύει σε εννέα διαλέκτους της ελληνικής, στοιχείο που αναδεικνύει την εξέλιξη της γλώσσας μας μέσα στους αιώνες και σε πέντε γλώσσες. Η εργασία καταγράφει ένα ευρύτατο φάσμα ήχων, ρυθμών, λόγου και μουσικής, μουσικών δρόμων και μαεστρίας, διατηρημένα ως αιώνια παράδοση της ίδιας ρίζας, μια γέφυρα από το παρελθόν ως το μέλλον της Ελληνικής έκφρασης και αναζήτησης, που εξελίσσεται σε παγκόσμια με κοινούς κορυφαίους στόχους.
Η παραγωγή αυτή θα παρουσιαστεί σε μορφή συναυλίας στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω σε συνεργασία με την Φιλαρμονική ορχήστρα του πρώην δήμου Ηρακλειδών υπό τη διεύθυνση του Νίκου Γκαναβούρα και μεγάλης έντεχνης ορχήστρας αποτελούμενη από τοπικούς μουσικούς καθώς και των χορευτικών των Λυκείων Ελληνίδων Κω και Καρδάμαινας.
Ταξίδι στην Ιθάκη
Ιδέα – Σκηνοθεσία – Επιμέλεια – Διεύθυνση παραγωγής: Πέτρος Γαϊτάνος
Ηχοληψία : Νίκος Εσπιαλίδης
Keyboards: Βασίλης Παπαχρίστου
Επιμέλεια ορχήστρας: Τσαμπίκος Καματερός