Σπάνιες εικόνες που γράφουν στο φως και στην Ιστορία, ασπρόμαυρες και έγχρωμες (με τη σύγχρονη τεχνική Photochrom), που τραβήχτηκαν από τις αρχαιολογικές, πανεπιστημιακές και διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών που βρέθηκαν στην πόλη.
Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ελληνικού κράτους η Πάτρα ήταν ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της χώρας. Η γεωγραφική της θέση σε συνδυασμό με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της κοινωνίας της, την καθιστούσαν πόλο έλξης για έμπορους, και επιχειρηματίες. Το λιμάνι της πόλης αποτελούσε τον καιρό εκείνο, στα τέλη του 19ου αιώνα, τη βασική δίοδο επικοινωνίας με τη Δύση, ένα πραγματικό σταυροδρόμι. Όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες μεταξύ 1890 και 1910 και προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Γενική άποψη του πάντα θορυβώδους και γεμάτου ζωή λιμανιού. Χιλιάδες εμπορεύματα, ιδέες και πολιτισμοί περνούσαν και άφηναν το δικό τους στίγμα στην πόλη.
Η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου A’ και στο βάθος το κάστρο, την εποχή της Μπελ Επόκ. Μια πλατεία πόλος έλξης για την αριστοκρατία της εποχής και των ευπόρων της πόλης. Διακρίνονται τα δύο συντριβάνια και αριστερά δεσπόζει το θέατρο Απόλλων.
Οι πρώτοι Πατρινοί μετανάστες έτοιμοι να μπουν με τα μπαγκάζια στις βάρκες για να επιβιβαστούν στα ανοικτά («αρόδου»), στο ατμόπλοιο που θα τους μεταφέρει στην Αμερική.
Ο Κορινθιακός κόλπος από το λιμάνι της Κορίνθου.
Καθημερινότητα σε κεντρικό δρόμο της Πάτρας, όπου ξεχωρίζει η προσεγμένη αρχιτεκτονική με τα νεοκλασικά στοιχεία στα δίπατα σπίτια.
Πατέρας και γιος ποζάρουν περήφανα στο λιμάνι φορώντας φουστανέλα και τσαρούχια.
Το καλοδιατηρημένο κάστρο της Πάτρας με την υπέροχη θέα στη θάλασσα και την πλούσια ιστορία.
Διαβάστε επίσης:
Ο καλλιτέχνης που κάνει το ασπρόμαυρο παρελθόν πολύχρωμο παρόν
Η Αθήνα του 1900 σε 12 κλικ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ)
Βόλτα στην Αθήνα του Μεσοπολέμου