Ένα εντυπωσιακό αίθριο κατασκευασμένο από χιλιάδες κομμάτια μπαμπού είναι το νέο αξιοθέατο του βιετναμέζικου νησιού Που Κουόκ, αλλά και ένας φάρος δημιουργικής βιωσιμότητας.
Το νησί Που Κουόκ στον κόλπο της Ταϊλάνδης είναι το μεγαλύτερο νησί του Βιετνάμ. Από το 2014 και έπειτα, όταν οι αρχές της χώρας επέτρεψαν στους τουρίστες να το επισκέπτονται χωρίς βίζα για 30 ημέρες, έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής και για αυτό οι Βιετναμέζοι επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε αυτό, ώστε να δημιουργήσουν υποδομές που θα εξυπηρετούν τους τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί το Grand World PhuQuoc, που είναι ο εμπορικός δρόμος του νησιού. Στην είσοδο του δρόμου έχει κατασκευαστεί ένα αίθριο, που είναι μοναδικό. Γιατί είναι μοναδικό; Διότι είναι κατασκευασμένο από μπαμπού. Συγκεκριμένα από 42.000 κομμάτια μπαμπού!
Το Βιετνάμ είναι μία πολύβουη, τροπική χώρα. Όταν θα βγείτε από το αεροπλάνο, σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας, δύο πράγματα θα σας κάνουν εντύπωση. Τα ατελείωτα κορναρίσματα, αφού όλοι οδηγούν με το χέρι καρφωμένο στην κόρνα και η απίστευτη ζέστη. Κυριολεκτούμε σε αυτό, καθώς το έχουμε βιώσει. Στα 45’’ που θα βρεθείτε στο δρόμο θα γίνεται μούσκεμα στον ιδρώτα. Σε αυτό το κλίμα ευδοκιμούν τα μπαμπού, που στην εποχή της «πράσινης ανάπτυξης» μπορούν να γίνουν ότι ήταν ο χάλυβας τους προηγούμενους αιώνες.
Στο Που Κουόκ, λοιπόν, κατασκευάστηκε ένα αίθριο που όμοιο του δεν υπάρχει. Το έργο επιμελήθηκαν οι αρχιτέκτονες του στούντιο VTN (Vo TrongNghia Αrchitects). To τεράστιο κέντρο υποδοχής καλύπτει μια έκταση 1.460 τετραγωνικών μέτρων (πάνω από 15.700 τετραγωνικά πόδια) και είναι ένας χώρος που εμφανίζεται ως ένας πυκνός δικτυωτός όγκος με καμπύλες άκρες και ένα εσωτερικό ανοιχτό σημείο με περίπλοκους θόλους και θολωτά κενά. Και ενώ το κατασκεύασμα αυτό είναι πυκνό, εντούτοις είναι και ελαφρύ, αφού το υλικό κατασκευής είναι το μπαμπού και συνάμα είναι και διαφανές καθώς το φυσικό φως μπορεί να διεισδύει παντού στο χώρο.
Στους Vo TrongNghia Architects ανατέθηκε να σχεδιάσουν μια δομή που να ενσαρκώνει τον βιετναμέζικο πολιτισμό και να αποτελεί ένα τολμηρό σύμβολο εξέλιξης. Οι εκπρόσωποι του στούντιο ισχυρίζονται ότι το έργο, το οποίο χρησιμοποιεί σχοινιά και καρφίτσες από μπαμπού για τη σύνδεση των κορμών μεταξύ τους, ήταν πιο περίπλοκο από τα προηγούμενα κτίρια από μπαμπού που έχουν κατασκευαστεί, λόγω των υβριδικών δομικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν.
Με το έργο τους αυτό οι Vo TrongNghia Architects έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που έχουν ως μότο τους, δηλαδή ότι, «το μπαμπού είναι ο πράσινος χάλυβας του 21ου αιώνα», μια πιο οικολογική και βιώσιμη προσέγγιση για την αρχιτεκτονική.