Η θεατρική μεταφορά του θεμελιώδους έργου του Νίκου Καζαντζάκη στο Βρετάνια προσφέρει στιγμές ψυχικής ανάτασης και φιλοσοφικής ενατένισης.
Το συγκλονιστικό φιλοσοφικό αλλά και απόλυτα προσωπικό έργο του Καζαντζάκη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά προσαρμοσμένο σε θεατρική παράσταση από τον Πάνο Αγγελόπουλο, το 2011. Συνεχίστηκε με επιτυχία για χρόνια προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού, ώσπου να ολοκληρώσει (προσωρινά) τη διαδρομή του στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, τον Σεπτέμβριο του 2017. Πέντε χρόνια μετά επιχειρείται από τον ίδιο σκηνοθέτη μια νέα θεατρική προσέγγιση, με νέα διανομή ηθοποιών και ανανεωτική ματιά.
Ο Αγγελόπουλος, ο οποίος έχει ειδικευθεί στην προσαρμογή φιλοσοφικών κειμένων (εξαίρετη ήταν η δουλειά του για την «Γκέμμα» του Λιαντίνη, αλλά και για το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι), υιοθετεί μια μινιμαλιστική προσέγγιση που δεν πνίγει το, αναμφίβολα, βαρύ κείμενο και αφήνει τα βαθειά νοήματα του έργου να αναδυθούν πηγαία. Σκηνοθεσία που ισορροπεί πάνω στην κάθε λέξη αυτού του κολοσσιαίου κειμένου, παρότι μικρού σε έκταση, με τους ηθοποιούς και τη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου να υπηρετούν ευλαβικά αυτόν το στόχο.
Ο Θεός, η ανθρώπινη φύση, η αμαρτία, η υπέρβαση των ορίων, ο θάνατος, το χρέος, οι αξίες, η αρετή, η φθορά αλλά και η πανταχού παρούσα αγωνία που συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη τη ζωή του, συνθέτουν ένα έργο μικρό σε έκταση αλλά τεράστιο σε βάθος και σημασία, που ο θεατής καλείται να προσέξει κάθε του λέξη. Δύσκολο στοίχημα που όμως κερδίζεται
Επί σκηνής ηγείται ο Θοδωρής Κατσαφάδος –ως αφηγητής και εσωτερική φωνή του Καζαντζάκη- στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, αποδίδοντας την εσωτερική σύγκρουση, αλλά και μετατρέποντας τον εσωτερικό μονόλογο σε έναν οικουμενικό διάλογο. Πλάι του, η Κοραλία Καράντη γράφει μια σημαντική στιγμή στην καριέρα της, αποδίδοντας αβίαστα τις μεταφυσικές αγωνίες του μεγάλου διανοητή. Στη σκηνή επίσης η δοκιμασμένη Ρένα Κυπριώτη και οι ταλαντούχοι Κωνσταντής Ζημιανίτης, και Στεφανία Καπετανίδη συγκροτούν μια παράσταση όπου οι καλές ερμηνείες είναι αναμφίβολα το ισχυρό της σημείο, μετά, ασφαλώς, από το ανεπανάληπτο κείμενο.
Η ομάδα χορού που συμμετέχει (κίνηση Έρση Πήττα), αλλά και ο λυράρης που ερμηνεύει ζωντανά προσθέτουν σε ένταση και αποφορτίζουν σε καίριες στιγμές. Καλή δουλειά έχει γίνει και από τη Mάιρα Βαζαίου στα σκηνικά, με αδυναμίες το visual art και τα κοστούμια, που αν ήσαν πιο τολμηρά θα βοηθούσαν να γίνει πιο σύγχρονο, αυτό το διαχρονικό έργο.
Info
Παίζουν: Θοδωρής Κατσαφάδος, Κοραλία Καράντη, Κωνσταντής Ζημιανίτης, Ρένα Κυπριώτη, Στεφανία Καπετανίδη.
Μέχρι τα τέλη Μαΐου 2022 κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Εισιτήρια από 10 ευρώ ΕΔΩ ή στο ταμείο του θεάτρου (Πέμπτη – Κυριακή: 10:30 με 13:30, 17:30 – 21:30)
ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 7