fbpx
Sunday, June 1, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη γιαπωνέζικη κουζίνα

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
July 10, 2023
in Food
10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη γιαπωνέζικη κουζίνα
6
SHARES
592
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η εκρηκτική παγκοσμιοποίηση της γιαπωνέζικης γεύσης τα τελευταία 30 χρόνια εισήγαγε με εντυπωσιακή ταχύτητα στην καθημερινότητά μας λέξεις όπως sushi, dashi, miso κ.λπ. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε.

Στην Ιαπωνία το φαγητό έχει ως στόχο την αυτοτέλεια της γεύσης και της πρώτης ύλης, χωρίς σάλτσες και τεχνικές που επεμβαίνουν στο τελικό αποτέλεσμα. Το γιαπωνέζικο γεύμα προσφέρεται με μια ιδιαίτερη αισθητική, αυτό που οι Γιαπωνέζοι αποκαλούν wabi-sabi, ένα συνδυασμό περίπλοκης απλότητας και αμβλυμμένης κομψότητας.

Eνα τυπικό γεύμα περιέχει ρύζι, σούπα, πρωτεΐνη, λαχανικά ως συνοδευτικά και ποτό σάκε (sake). Το μαρινάρισμα έχει επίσης κεντρική θέση -συνήθως γίνεται σε σόγια ή κρασί από ρύζι (mirin).

Tο ρύζι είναι συνήθως κοντόκοκκο, με πολύ άμυλο και εμφανίζεται είτε αυτόνομα είτε σε άλλα πιάτα, όπως το sushi. H σόγια, το αλάτι και τα φύκια καθορίζoυν το γευστικό φάσμα της ιαπωνικής κουζίνας. Tο ξίδι από ρύζι (yonezu), το κρασί από ρύζι (mirin), το wasabi (το καυτερό συνοδευτικό στο sushi που φτιάχνεται από το γιαπωνέζικο ραπάνι) και το τζίντζερ συνθέτουν τα γευστικά της θεμέλια μαζί με τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Oι σούπες ξεκινούν πάντα με dashi, μια βάση η οποία γίνεται βράζοντας αποξηραμένα ψάρια και φύκια με την προσθήκη λαχανικών, ρυζιού, ψαριών και αποξηραμένων ή φρέσκων μανιταριών.

Tα noodles στην Iαπωνία φτιάχνονται από σιτάρι ή φαγόπυρο, σερβίρονται ζεστά ή και κρύα σε μορφή σαλάτας και, ανάλογα με την περιοχή, συνοδεύονται με κρέας ή ψάρι.

Tο nigiri sushi είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο: κολλώδες ρύζι βρασμένο με λίγο ξίδι ρυζιού, πάνω στο οποίο τοποθετείται ένα ειδικά κομμένο κομμάτι ψαριού. Η διαφορά ανάμεσα στο sushi και το sashimi είναι η παρουσία του ρυζιού. Στο sashimi δεν υπάρχει ρύζι.

Tο κρέας –μοσχαρίσιο ή χοιρινό– και τα πουλερικά παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη γιαπωνέζικη κουζίνα. Tο μοσχάρι, ειδικά αυτό από την περιοχή Kobe, που φημίζεται για την ποιότητά του, συχνά τρώγεται ωμό σε στυλ sashimi ή teriyaki (ψητό στη σχάρα και μαριναρισμένο με σόγια και κρασί ρυζιού).

Το Miso είναι ένα κρεμώδες υλικό που παράγεται από τη ζύμωση φασολιών σόγιας και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραγωγή σούπας και στα μαριναρίσματα.

Ρόλο στην ιαπωνική κουζίνα παίζουν και τα μανιτάρια και ειδικά τα φρέσκα Enoki, Shiitake και Matustake.

Το umeboshi είναι το πιο σημαντικό φρούτο στη γιαπωνέζικη κουζίνα. Στη Δύση, το αποκαλούμε «γιαπωνέζικο δαμάσκηνο», αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των βερίκοκων.

Διαβάστε επίσης
Senta: Πέρα και πάνω από την Ιαπωνία

Tags: ΑσίαSliderΓαστρονομία
Previous Post

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας στη Ρεματιά

Next Post

Διακοπές στην αυθεντική και ανεπιτήδευτη Ικαρία

Next Post
Διακοπές στην αυθεντική και ανεπιτήδευτη Ικαρία

Διακοπές στην αυθεντική και ανεπιτήδευτη Ικαρία

Ο Φρανκ Κάστορφ και οι ηθοποιοί της Μήδειας μιλούν για την παράσταση

Ο Φρανκ Κάστορφ και οι ηθοποιοί της Μήδειας μιλούν για την παράσταση

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Mojito: Η αλήθεια πίσω από το διάσημο κοκτέιλ

Mojito: Η αλήθεια πίσω από το διάσημο κοκτέιλ

by Αθηνά Φερεντίνου
June 6, 2023
0

Πατρίδα του είναι η Κούβα, αλλά οι ιστορίες για την επινόησή του δημοφιλούς κοκτέιλ πολλές. Αυτές είναι οι τρεις πιο...

Πέντε τραγούδια του Rod Stewart για την ημέρα των ερωτευμένων

Πέντε τραγούδια του Rod Stewart για την ημέρα των ερωτευμένων

by Zeitgeist Team
February 14, 2025
0

O Rod Stewart έχει τραγουδήσει με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή του μερικά πολύ αγαπημένα ερωτικά τραγούδια. Με αφορμή την ημέρα...

Αυτή την Ευρωλίγκα ποιος θα την πάρει;

Αυτή την Ευρωλίγκα ποιος θα την πάρει;

by Άλκης Φιτσόπουλος
May 20, 2025
0

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός προκρίθηκαν στο Final-4 της Euroleague και την Παρασκευή 23 Μαΐου θα γίνουν οι δυο ημιτελικοί στο «Etihad...

Βεντούζες: Όλα για το γιατροσόφι που κάποιοι ορκίζονται σε αυτό

Βεντούζες: Όλα για το γιατροσόφι που κάποιοι ορκίζονται σε αυτό

by Αθηνά Φερεντίνου
January 30, 2023
0

Η ιστορία και η τεχνική της αρχαίας θεραπευτικής πρακτικής για κρυολογήματα που επανέρχεται, κερδίζει φανατικούς φίλους και κάνει πολλούς να...

Το κράνος σώζει το στυλ

Το κράνος σώζει το στυλ

by Zeitgeist Team
November 22, 2021
0

Το απαραίτητο εξάρτημα για τη ζωή - ποδήλατο, για τη ζωή - πατίνι αλλά και για το skate σώζει ασφαλώς...

Χρειαζόμαστε τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους;

Χρειαζόμαστε τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους;

by Θανάσης Αντωνίου
October 12, 2022
0

Το Zeitgeist.gr βρέθηκε στο πολύ ενδιαφέρον διεθνές συνέδριο «International Journalism Week 2022» και καταγράφει τους προβληματισμούς που αναδείχθηκαν.

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η νοσηρή επιθυμία για VIRAL και η κοινωνία του τίποτα

Η νοσηρή επιθυμία για VIRAL και η κοινωνία του τίποτα

May 30, 2025
«Εκείνος κι Εκείνος» σε όλη την Ελλάδα

«Εκείνος κι Εκείνος» σε όλη την Ελλάδα

May 29, 2025
Comedy Nights όπως ποτέ άλλοτε

Comedy Nights όπως ποτέ άλλοτε

May 29, 2025
Κάθε Like, κάθε Email, κάθε Click = Ρύπανση!

Κάθε Like, κάθε Email, κάθε Click = Ρύπανση!

May 28, 2025
Χρονικό ορόσημο

Χρονικό ορόσημο

May 23, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp