Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις φράσεις που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να χειραγωγήσουν τους άλλους και να τους φέρουν εκεί που θέλουν. Μάθετε ποιες είναι!
Έχετε υπάρξει ποτέ σε μια σχέση όπου κάποιος σας κάνει να νιώθετε ότι είστε τρελ@; Έχετε βιώσει δικοί σας άνθρωποι να διαστρεβλώνουν τα λόγια σας για να φαίνεται ότι όλα όσα πηγαίνουν στραβά είναι δικό σας λάθος; Αν ναι, τότε μπορεί να έχετε πέσει θύμα gaslighting. Πιο συγκεκριμένα, το φαινόμενο του gaslighting, δηλαδή η χειραγώγηση μέσω ψυχολογικής κακοποίησης, ώστε το άτομο να αμφιβάλλει για τον ίδιο του τον εαυτό και διαστρέβλωση της πραγματικότητας που βιώνει, είναι πλέον συνηθισμένο. Αυτός ο τύπος χειραγώγησης είναι πολύ συνηθισμένος στις σχέσεις και αυτές οι φράσεις είναι οι πιο κλασικές.
#1. «Αν νοιαζόσουν για μένα, θα…»
Αυτή είναι μια κλασική φράση που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν στις σχέσεις τους. Αν κάποιος σας πει ότι δεν ενδιαφέρεστε για αυτόν, μην τον αφήσετε να σας ελέγξει με τα λόγια του. Γνωρίζετε τις δικές σας προθέσεις και ξέρετε τι κάνετε για να τους δείξετε ότι νοιάζεστε. Μια από τις πολλές εναλλακτικές απαντήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει η εξής: «Κάνω ό,τι μπορώ για να σου δείξω ότι νοιάζομαι και αυτό είναι το μόνο που μπορώ να κάνω».
#2. «Πάντοτε/ποτέ – κάνεις/δεν κάνεις…»
Η απολυτότητα όταν πρόκειται για μια διαφωνία δοκιμάζει την ακεραιότητα ενός ατόμου, εκφράζει αυταρχισμό, αλαζονεία, αδιαφορία προς το άλλο άτομο, καταστρέφει τη φήμη του και τον πλήττει ως άνθρωπο. Για αυτό, όσο προκλητικός και αν είναι ο άλλος, φροντίστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να είστε όσο το δυνατόν πιο διαλλακτικ@.
#3. «Είσαι σαν τη μάνα σου/τον πατέρα σου».
Κλασικό χτύπημα κάτω από τη μέση με σκοπό να πυροδοτήσει τις ανασφάλειές σας και να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Αν κάποιος συγκρίνει τις σωματικές, διανοητικές, συναισθηματικές ή σεξουαλικές σας ικανότητες με άλλους, σας προσβάλλει. Συμφιλιωθείτε με το ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ωστόσο, μην αφήσετε να χρησιμοποιήσουν τις αδυναμίες σας εις βάρος σας. Αντίθετα, γιορτάστε τα δυνατά σας σημεία και να βοηθήστε ο ένας τον άλλον να ξεπεράσει τις αδυναμίες σας μέσα στη σχέση.
#4. «Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που δεν έχεις φίλους».
Είναι μια μορφή κακοποίησης που υφίστανται τα περισσότερα παιδιά. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον τομέα της φιλίας: Πόσα παιδιά δεν άκουσαν κατά την παιδική τους ηλικία ότι δεν είχαν φίλους μόνο και μόνο γιατί ήταν ντροπαλά με συνέπεια, μεγαλώνοντας να τους έχει μείνει ως τραύμα μέχρι και την ενήλικη ζωής τους; Σε περίπτωση που αναγκαστείτε να αντιμετωπίσετε αυτή τη φράση, δοκιμάστε να απαντήσετε λέγοντας, «είμαι άξιος για φιλίες». Έτσι, σταδιακά θα καταφέρετε να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας όσο και να μη λαμβάνετε τόσο σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα του άλλου.
Διαβάστε επίσης:
Οι 5 σκοτεινές τακτικές των ναρκισσιστών
Τα 5 χαρακτηριστικά των επικίνδυνων, συναισθηματικώς, ατόμων