Ενώ ο κορωνοϊός στη Γη έχει οδηγήσει στο θάνατο πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ως τώρα, στο δύσμοιρο βασίλειο της Ασίας ο άοκνος ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει καταφέρει να κρατήσει την επέλαση της πανδημίας μακριά και συνεχίζει την οικοδόμηση του καθεστώτος.
Εντάξει, ο λαοπρόβλητος ηγέτης έχει αναγκαστεί να διατάξει ορισμένες εκτελέσεις προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο φονικός ιός θα μείνει μακριά από αυτήν την πολύπαθη γωνιά της Ασίας, μιας και ουδείς δικαιούται να μπαίνει εμπόδιο στην επανάσταση. Εν μέσω αυστηρού lockdown η σοσιαλιστική περιπέτεια της αινιγματικής Βόρειας Κορέας στις ατραπούς του σουρεαλισμού συνεχίζεται, καθώς το καθεστώς κάνει λόγο για μηδέν κρούσματα και παρότι αγόρασε πριν λίγες ημέρες απροσδιόριστη ποσότητα δόσεων του ρωσικού εμβολίου, του Sputnik V, αλλά και κινεζικού διαγνωστικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων συσκευών θερμικής απεικόνισης. Φήμες υποστηρίζουν ότι το παιδί – θαύμα -κατ’ άλλους θραύσμα- του καθεστώτος θα εμβολιαστεί πρώτος γιατί ο ιός παραμονεύει, αλλά ό,τι και να συμβαίνει, αν το δούμε κτηριακά η επανάσταση αντέχει και εξακολουθεί να κτίζεται!Στη χώρα όπου οι περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι ξυπνούν το πρωί με σειρήνες, η αρχιτεκτονική αναδεικνύεται σε ένα ιδιότυπο όπιο του λαού. Επιβλητική ατμόσφαιρα, μεγαλόπρεπα κτήρια, αχανείς λεωφόροι που συνδέουν τα γιγάντια μνημεία, παστέλ χρώματα, τοίχοι στο χρώμα της λεβάντας και της μέντας, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, φουτουρισμός με φτηνά υλικά. Μια τεράστια παιδική χαρά κατά παραγγελία του Kim Il Sung και του άξιου συνεχιστή Kim Jong Un, που χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική ως αναισθητικό και αντιπερισπασμό από τον αυταρχισμό του καθεστώτος. Όλα πηγαίνουν τέλεια, αυτό είναι το νόημα, κάτι που την περίοδο της καραντίνας αποκτάει μιαν εντελώς απόκοσμη διάσταση, πέρα από κάθε λογική, η οποία ωστόσο δείχνει για πρώτη φορά, τόσο ταιριαστή με τις σκηνές ερήμωσης που βλέπουμε πια σε όλον τον δυτικό κόσμο, λόγω του κορωνοϊού.
Ο δημοσιογράφος και φωτογράφος του Guardian, Oliver Wainwright, προσπάθησε να συλλάβει το βαθύτερο νόημα αυτού του αρχιτεκτονικού μπρουταλισμού -προσέχοντας να μην τον συλλάβουν, σε αυτό το καφκικό σύμπαν όπου όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Πέρασε αρκετό καιρό στην πρωτεύουσα Πιονκγιάνκ και μπήκε στα άδυτα εμβληματικών αρχιτεκτονημάτων για να τα φωτογραφήσει: από το 115.000 θέσεων στάδιο Rungrado May Day που δεν αναμένεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA τώρα κοντά, μέχρι τα ανακτορικά αναγνωστήρια του Μεγάρου Μεγάλου Λαϊκού Μεγάρου, σε μια χώρα όπου πολλά βιβλία είναι παράνομα. Και ακόμη, την πισίνα Ολυμπιακών Διαστάσεων του Κέντρου Ομορφιάς και Υγείας Changgwang, συνεδριακές αίθουσες, αλλά και τον προθάλαμο ενός γυναικείου κομμωτηρίου -με τα εγκεκριμένα κουρέματα κρεμασμένα στον τοίχο. Πάρτε μια ιδέα στις φωτογραφίες (επάνω), για να καταλάβετε ότι πέρα από μεγαλομανία, το καθεστώς διαθέτει και χιούμορ, καθώς με τις παστέλ αποχρώσεις επιχειρεί να γλυκάνει το φόβο που προκαλεί…