Τα ροζέ ζουν μέρες δόξας. Είναι δροσερά και γοητευτικά. Αγαπιούνται από άντρες και γυναίκες, συνοδεύουν τέλεια τόσο τη Μεσογειακή όσο και την έθνικ κουζίνα και μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς σε κάθε περίσταση.
Για πολλά χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο, αφού οι γκουρού του κρασιού τα θεωρούσαν κάπως παρακατιανά. Τα τελευταία χρόνια αυτό άλλαξε, με αποτέλεσμα να μιλάμε για ροζέ ρεύμα. Αιτίες η στροφή σε εξωτικές κουζίνες (κινέζικο, σούσι, περουβιανή), το μάτι που πολλές φορές πάει να ξεπεράσει τον ουρανίσκο, αλλά και η αισθητή βελτίωση της ποιότητάς τους.
Τα ροζέ κρασιά γίνονται από ερυθρά σταφύλια των οποίων τους φλοιούς -που δίνουν το χρώμα στο κρασί- ο οινοποιός τους αφήνει μαζί με το μούστο, τόσο χρόνο όσο χρειάζεται για να πάρουν αυτό το ρόζε χρώμα. Κατόπιν η οινοποίηση τους γίνεται όπως και στα λευκά κρασιά.
Το ροζέ πίνεται δροσερό, όχι όμως τόσο κρύο όσο το λευκό, ενώ οι τανίνες του είναι συνήθως μαλακές, έχει αρκετές φορές ικανοποιητική οξύτητα, ενώ η γεύση του ξεφεύγει από αυτήν την φρουτώδη, πληθωρική των αρωματικών ποικιλιών των λευκών κρασιών και γίνεται πιο στιβαρή, πιο πλούσια και την ίδια στιγμή ευγενική, γέρνοντας ελαφρώς προς τα κόκκινα. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα ροζέ αφρώδη, που η γοητεία τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη με το παιχνίδισμα που κάνουν οι φυσαλίδες. Και ενώ αρχικώς θεωρούνταν περισσότερο καλοκαιρινά κρασιά, πλέον έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ως παντός καιρού.
Τα ροζέ όταν είναι ξηρά, τραγανά και σπινθηροβόλα, συνοδεύουν θαλασσινά και καπνιστά ψάρια, ενώ όταν είναι γλυκά, φρούτα, πανακότες, ανοιχτόχρωμες σοκολάτες και γλυκά του κουταλιού. Τα ροζέ από Μοσχοφίλερο είναι από τα πλέον διαυγή, κρυστάλλινα και ροδαλά ενώ η τριανταφυλλένια αίσθησή τους συνοδεύει ελαφριά πιάτα, pasta και φρούτα. Τα ροζέ από Syrah βγαίνουν με έντονα χρώματα, σχεδόν κόκκινα, πληθωρικά στον χαρακτήρα, πλούσια και με αρώματα που μοιάζουν στα κόκκινα. Συνοδεύουν λευκά κρέατα, τυριά και αλλαντικά έως και κόκκινα ψητά κρεατικά. Τα ροζέ από Cabernet Sauvignon έχουν ιδιαίτερα έντονο χρώμα αλλά και στιβαρό σώμα, υψηλές οξύτητες και ελαφρώς διακριτές τανίνες. Μπορούν να συνοδεύσουν λαδερά, μαγειρευτά, έντονα θαλασσινά και τυριά. Τα ροζέ από Ξινόμαυρο μοιάζουν λίγο με αυτά του Cabernet, με υψηλές οξύτητες και επιθετικά χαρακτηριστικά και έτσι μπορούν να συνοδεύσουν κόκκινα κρεατικά, πλούσια κοκκινιστά και κατσικίσια τυριά.
Από τα ωραιότερα ροζέ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι το Βιβλία Χώρα και ο Όβηλος από Syrah, το Ροζέ Παπαϊωάννου από Αγιωργήτικο, οι Ακακίες από Ξινόμαυρο, ο Αμέθυστος από Cabernet-Merlot, το Lexis Gris, από Μοσχοφίλερο.