Όλοι το απολαμβάνουν, λίγοι όμως ξέρουν πώς παράγεται. Δείτε εδώ, με απλά λόγια, πώς δημιουργείται το νερό της φωτιάς και δη, το σκοτσέζικο malt ουίσκι.
Η παραγωγή του ουίσκι είναι μία περίπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά στάδια καθένα από τα οποία επηρεάζει σημαντικά τον τελικό χαρακτήρα του αποστάγματος. Οι πιο σοβαροί παράγοντες είναι το είδος του σπόρου που χρησιμοποιείται (π.χ. κριθάρι, καλαμπόκι), ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται αυτός για την απόσταξη, η πηγή του νερού, ο αριθμός της απόσταξης, η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα και αν έχει γίνει η διπλή η τριπλή απόσταξη.
Το σκωτσέζικο malt ουίσκι παράγεται από βύνη κριθαριού, νερό και μάγια. Καταρχήν το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη πράγμα που για να συμβεί, σημαίνει ότι διαβρέχεται σε δεξαμενές με μεταλλικό νερό για δυο – τρεις μέρες. Έπειτα απλώνεται στο δάπεδο του αποστακτηρίου σε μακρόστενες τεράστιες δεξαμενές για να βλαστήσει και να βγάλει φύτρες. Η βλάστηση ενισχύεται θερμαίνοντας τους σπόρους με ζεστό αέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κατόπιν η βλάστηση διακόπτεται με φρύξη (πύρωση) της βύνης μέσα σε φούρνους, όπου καίγεται τύρφη από τους σκωτσέζικους χερσότοπους. Ο καπνός της τύρφης αναδύει ένα άρωμα που παραμένει ως βασικό χαρακτηριστικό του τελικού ποτού.
Μετά τη φρύξη η βύνη αλέθεται και το άλεσμα αναμιγνύεται με ζεστό μεταλλικό νερό σε ένα περιστρεφόμενο τύμπανο που μετατρέπει το άμυλο σε έναν σακχαρώδη πολτό. Αυτός ο πολτός μεταφέρεται σε κάδους ζύμωσης όπου προστίθεται μαγιά και αρχίζει η διαδικασία της ζύμωσης η οποία μέσα στις επόμενες 48 ώρες έχει μετατρέψει τον σακχαρώδη πολτό σε αλκοολούχο, παρόμοιο ως προς το άρωμα και τη γεύση με ξινισμένη μπύρα.
Αυτός ο πολτός αποστάζεται δύο φορές σε χάλκινους αποστακτήρες. Το ποτό που προκύπτει από την απόσταξη μεταφέρεται σε κάδους και αραιώνεται ένα μεταλλικό νερό προτού μεταφερθεί σε άλλα βαρέλια για την παλαίωση.
Διαβάστε επίσης
Ουίσκι: Η σημασία του βαρελιού
Ουίσκι: Ωδή στο απόλυτα εορταστικό απόσταγμα