fbpx
Wednesday, March 29, 2023
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • English
  • Greek
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Ουίσκι: Η σημασία του βαρελιού

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
October 25, 2021
in Wine & Spirits
Ουίσκι: Η σημασία του βαρελιού
3
SHARES
329
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η επίδραση του βαρελιού στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ουίσκι είναι καταλυτική, καθώς χαρίζει την ταυτότητα και δίνει υπόσταση σε ένα ουίσκι. Μάθετε πώς το κάνουν Σκοτσέζοι και Αμερικανοί.  

Oυίσκι που δεν έχει περάσει από δρύινο βαρέλι δεν μπορεί να ονομάζεται ουίσκι, τόσο από νομικής όσο και από γευστικής άποψης -στην εποχή μας τουλάχιστον. Όλα ξεκίνησαν στο μακρινό παρελθόν, όταν οι άνθρωποι ανακάλυψαν το ξύλινο βαρέλι, το οποίο -σε αντίθεση με τους αμφορείς και τα τομάρια- αποδείχτηκε ένα πολύ πιο πρακτικό μέσο για τη φύλαξη και τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων υγρών. Τα βιομηχανικά χυτήρια και το πλαστικό θα αργούσαν να εφευρεθούν.

Διαπιστώθηκε, δε, ότι στην περίπτωση του οίνου και των αποσταγμάτων, το βαρέλι -ειδικά το δρύινο- επιδρούσε ευεργετικά στο υγρό του περιεχόμενο. Πράγματι, η δρυς αποδίδει αργά, αλλά σταθερά, αρωματικούς τόνους και γεύση στο αλκοολούχο απόσταγμα που φυλάσσεται στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα, η δρυς είναι ένα πορώδες υλικό που «αναπνέει», επιτρέποντας ευεργετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του περιεχομένου του βαρελιού και του περιβάλλοντος, με θετικά αποτελέσματα. Bέβαια, υπάρχουν βαρέλια και βαρέλια. Kατά την ωρίμανση, το κάθε είδος επηρεάζει την όψη, το άρωμα και τη γεύση του ουίσκι. Kαι κάθε εθνική σχολή, αλλά και κάθε μεμονωμένος παραγωγός, έχουν τις προτιμήσεις τους για το είδος δρυός που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του βαρελιού, το βαθμό «ψησίματος» ή «καψίματος» του εσωτερικού με γυμνή φλόγα, όπως επίσης και για τη χωρητικότητα (μέγεθος), την ηλικία και την προηγούμενη χρήση του βαρελιού. Για παράδειγμα, τα Bourbon και Tennessee whiskeys ωριμάζουν σε καινούρια βαρέλια από λευκή αμερικανική δρυ, που έχει υποστεί έντονο καψάλισμα. Tο ουίσκι αποκτά πλούσιες και έντονες νότες βανίλιας. Mετά το πέρας των εργασιών ωρίμανσης, τα βαρέλια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Yπάρχει και σχετικός αμερικανικός νόμος. Oπότε, τα βαρέλια διαλέγουν το δρόμο της ξενιτιάς, κυριολεκτικά: Aπό το τέλος του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου και μετά, το 90% αυτών των βαρελιών καταλήγει στη Σκοτία, για να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του scotch! Eίναι ένα από τα παράδοξα της σύγχρονης ποτοποιίας.

Η σκοτσέζικη φιλοσοφία

Oι Σκοτσέζοι πάντα χρησιμοποιούσαν -και συνεχίζουν- μεταχειρισμένα βαρέλια για την ωρίμανση των ουίσκι τους. Aφενός, αυτό έχει να κάνει με την εξοικονόμηση πόρων (εδώ θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για τσιγκουνιά). Aκόμη και σήμερα, για να κατασκευαστεί ένα καλό βαρέλι χρειάζονται κατά μέσον όρο 75 χρόνια και δύο ώρες: 75 χρόνια για να μεγαλώσει το δέντρο και κάτι λιγότερο από δύο ώρες από τη στιγμή που, κομμένο σε σανίδες, μπαίνει στο εργοστάσιο μέχρι να λάβει την τελική του μορφή και να σφιχτούν τα μεταλλικά τσέρκια γύρω του -καρφιά και κόλλες απαγορεύονται.
Ωστόσο, η χρήση μεταχειρισμένων βαρελιών για την ωρίμανση των scotch δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας, αλλά και γεύσης. H παράδοση ξεκίνησε πριν από αιώνες, με τη χρήση βαρελιών που είχαν φιλοξενήσει sherry. Στο μακρινό παρελθόν, τo ιστορικό ισπανικό κρασί θεωρούνταν από τα πιο εκλεκτά του κόσμου, ιδίως χάρη στην έμφυτη γλύκα και τη γευστική και αρωματική κομψότητά του. Mε το να φυλάσσουν το τραχύ -τότε- ουίσκι τους σε βαρέλια από πολύτιμο sherry, οι Σκοτσέζοι ήθελαν να κλέψουν λίγη από τη χάρη και την αίγλη του φημισμένου ισπανικού κρασιού. Tα βαρέλια του sherry κατασκευάζονται από ευρωπαϊκή δρυ και δεν καψαλίζονται τόσο έντονα, όπως συμβαίνει με τα βαρέλια του bourbon. Eτσι, χαρίζουν πιο λεπτεπίλεπτα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά στο ουίσκι. Eπιπλέον, τα ίχνη από sherry -ειδικά όταν πρόκειται για τα είδη Amontillado, Oloroso ή Pedro Ximenez- που έχουν διαποτίσει τη δρυ, συμβάλλουν και αυτά στο χαρακτήρα του ουίσκι. Tέτοιου είδους βαρέλια χρησιμοποιούνται σε αναλογικά πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι παλαιότερα. Eνας από τους λόγους έχει να κάνει με το ότι είναι πολύ πιο ακριβά από τα βαρέλια του bourbon. Aλλα είδη βαρελιών που χρησιμοποιούνται είναι εκείνα που έχουν φιλοξενήσει Porto, Madeira, εξέχουσες μπίρες ale ή κάποιο άλλο αριστοκρατικό ποτό, με ανάλογα βελτιωτικά αποτελέσματα. Παρεμπιπτόντως, η σύγχρονη τάση τού να  περνά ένα ουίσκι την τελευταία φάση της ωρίμανσής του σε βαρέλι «ανώτερης καταγωγής» ονομάζεται finishing.
Σε πιο πεζό επίπεδο τώρα. Tα βαρέλια τα οποία χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση των malt και grain whiskies έχουν διάφορα μεγέθη. Γενικά, η χωρητικότητά τους κυμαίνεται μεταξύ 190 και 500 λίτρων. O κανόνας υποστηρίζει πως όσο μεγαλύτερο είναι το βαρέλι τόσο πιο αργή είναι η ωρίμανση. Το κάθε βαρέλι θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο μία, μα τουλάχιστον τρεις ή και τέσσερις φορές, μέχρι το ξύλο να αποδώσει ως και την τελευταία ικμάδα των αρωμάτων που η φύση ή το αρχικό του περιεχόμενο του έχει κληροδοτήσει. Kαι εννοείται ότι είναι καθοριστικό αν το βαρέλι γεμίζεται για πρώτη, δεύτερη ή τρίτη φορά. Aξίζει να αναφερθεί ότι τα βαρέλια που γεμίζουν για πρώτη φορά, τα λεγόμενα «first-fill casks», συντελούν στην ταχύτερη ωρίμανση του ουίσκι από τα «re-filled», τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για τα μικρότερων απαιτήσεων grain whiskies. Kαι λόγω των ολοένα αυξανόμενων αναγκών της αγοράς, είναι σημαντικό για τη  σύγχρονη βιομηχανία του ουίσκι να διασφαλίσει τη συνεχή και αδιάλειπτη ροή «νέων» βαρελιών.

Διαβάστε επίσης
Ουίσκι με το φαγητό: Κάντε το σωστά!
Ουίσκι: Ωδή στο απόλυτα εορταστικό απόσταγμα

Tags: ΟυίσκιSliderΑπόσταξη
Previous Post

Η σονάτα του Μότσαρτ που αντιμετωπίζει την επιληψία

Next Post

Η Φώφη Γεννηματά που γνώρισα

Next Post
Η Φώφη Γεννηματά που γνώρισα

Η Φώφη Γεννηματά που γνώρισα

Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας

Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Το Lockdown των 6 ημερών

Το Lockdown των 6 ημερών

by Zeitgeist Team
March 24, 2023
0

Ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή 31 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τις 5 Απριλίου η έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου, με...

tucker

Πι Τζέι Τάκερ: Ο ιδανικός συμπαίκτης

by Παντελής Περιβολάρης
June 24, 2021
0

Ο ήρωας μας στα φετινά play off του NBA δεν είναι ούτε ο Κέβιν Ντουράντ ούτε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά...

Το νέο άλμπουμ των Rammstein ήρθε για να σταματήσει τον χρόνο

Το νέο άλμπουμ των Rammstein ήρθε για να σταματήσει τον χρόνο

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
April 6, 2022
0

Το «Zeit» (Χρόνος) είναι το νέο καλλιτεχνικό ορόσημο του γερμανικού γκρουπ και μια μαγική στιγμή που προορίζεται να ζήσει για...

ΜΟΡΙΑΣ ’21: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πελοπόννησο

ΜΟΡΙΑΣ ’21: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πελοπόννησο

by Zeitgeist Team
May 17, 2021
0

Μια πολυεπίπεδη τουριστική πρωτοβουλία που ξεκινώντας από το ορόσημο των 200 χρόνων από το 1821 επαναπροσδιορίζει τις πιο αυθεντικές πτυχές...

Ο βιασμός, δυστυχώς, είναι της μόδας

Ο βιασμός, δυστυχώς, είναι της μόδας

by Άλκης Φιτσόπουλος
January 24, 2022
0

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται 4.500 βιασμοί και στη φυλακή καταλήγουν λιγότεροι από 10 βιαστές. Μήπως, τελικά, ο βιασμός είναι...

Μαυροτράγανο: Η ελληνική ποικιλία που αγαπούν οι Γάλλοι

Μαυροτράγανο: Η ελληνική ποικιλία που αγαπούν οι Γάλλοι

by Μόδεστος Κούρτης
November 1, 2021
0

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πιο πολυσυζητημένη, ίσως, εγχώρια ερυθρή ποικιλία, που δίνει κρασιά εξαιρετικού χαρακτήρα. Καλλιεργείται κατά...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Πώς είναι να είσαι 17 ετών;

Εύη Νεοφώτιστου

Όσα μαθαίνουμε στο γυμναστήριο για την ψυχική μας υγεία

Αθηνά Φερεντίνου

Το πείραμα της υπακοής και η δύναμη της εξουσίας

Άλκης Φιτσόπουλος

Το τίμημα της εξυπνάδας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

Τα 5 πουλόβερ που πρέπει να έχεις στην ντουλάπα σου

by Βανέσα Αποστολίδου
October 19, 2022
0

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

Ματθαίος Γιωσαφάτ (1937 – 2022): «Δυστυχώς, δεν είναι και πολύ ώριμοι οι Έλληνες»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
July 27, 2022
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ecodialogues: Διάλογοι για τη φύση και το κλίμα

Ecodialogues: Διάλογοι για τη φύση και το κλίμα

March 29, 2023
Ο εκλεπτυσμένος κυνισμός ενός ασυνήθιστου καλλιτέχνη  

Ο εκλεπτυσμένος κυνισμός ενός ασυνήθιστου καλλιτέχνη  

March 29, 2023
Η Alicja Kozlowska κεντάει brands, πλέκει εγκώμια και εξυφαίνει συμβολισμούς   

Η Alicja Kozlowska κεντάει brands, πλέκει εγκώμια και εξυφαίνει συμβολισμούς   

March 29, 2023
Γκουστάβο Πογέτ: «Εδώ δεν έχω έρθει για ρηλάξ»

Γκουστάβο Πογέτ: «Εδώ δεν έχω έρθει για ρηλάξ»

March 27, 2023
Αυτό το brand είναι συνώνυμο με το ποιοτικό και μοντέρνο ανδρικό κοστούμι

Αυτό το brand είναι συνώνυμο με το ποιοτικό και μοντέρνο ανδρικό κοστούμι

March 27, 2023

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2023 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp