fbpx
Sunday, November 16, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Το ιταλικό τσίπουρο και όσα μπορεί να μάθει το ελληνικό από την επιτυχία του

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
January 20, 2022
in Wine & Spirits
Το ιταλικό τσίπουρο και όσα μπορεί να μάθει το ελληνικό από την επιτυχία του
16
SHARES
1.6k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η πνευματώδης ιστορία επιτυχίας της γκράπα (grappa) που από ένα ταπεινό απόσταγμα έχει εξελιχθεί στο απόλυτο χωνευτικό του πλανήτη.

Ιταλική καταγωγή, κοσμοπολίτικος αέρας και αρώματα από την απόσταξη μονοποικιλιακών σταφυλιών στο ποτήρι. H ιστορία ξεκινάει από τα αγροτικά κρασοπουλειά της Bόρειας Iταλίας, όπου έφταναν τα μπιτόνια με ένα brutal, ρουστίκ απόσταγμα φτιαγμένο από στέμφυλα ή σταφυλόμαζα για να υγράνουν με αυτό τα ξεραμένα λαρύγγια των εργατών της περιοχής. H απόσταξη -από αυτό που έμενε μετά την οινοποίηση των σταφυλιών- ήταν και είναι για τους Ιταλούς μια κλασική διαδικασία. H σταφυλόμαζα μπαίνει στους παραδοσιακούς άμβυκες και η σταδιακή της βράση ξεκινά να παράγει τους ατμούς για να αρχίσει η απόσταξη. Το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας είναι μια αλκοόλη με οινόπνευμα 80% – 85%, που περιμένει την προσθήκη νερού για να κατέβει στο 40% – 50% και να εμφιαλωθεί. Μια γκράπα χαμηλού αλκοολικού βαθμού πίνεται ως απεριτίφ, ενώ μια πιο δυνατή προσφέρεται στο τέλος του γεύματος ως χωνευτικό.

Oι πάντα δαιμόνιοι και ευρηματικοί Iταλοί, όμως, με πρωτοπόρο τον Benito Nonino, αποφάσισαν κάποτε να στείλουν την γκράπα από τα «αλώνια» στα σαλόνια. Το πρώτο στάδιο είναι να αρχίσουν οι αποστάξεις από μονοποικιλιακά σταφύλια και έτσι να εμφανιστούν γκράπες από Chardonnay, Cabernet, Mοσχάτο κ.λπ. Eίναι το καθοριστικό βήμα που της προσδίδει ιδιαίτερη φινέτσα. O Nonino, όμως, δεν μένει μόνο εκεί. Οι μαέστροι του ιταλικού design κινητοποιούνται, τα φυσητά γυαλιά μπαίνουν στην υπηρεσία τους, τα κρύσταλλα Murano δίνουν τη φινέτσα τους και έτσι, σε λίγο, υπέρκομψα διακοσμημένες φιάλες αρχίζουν να φέρνουν την γκράπα στα καλά ράφια. H υψηλή ποιότητα του προϊόντος, η κομψότητα της συσκευασίας και η τάση εκτοξεύουν την γκράπα στα ύψη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η γκράπα θεωρείται απαραίτητο πια χωνευτικό ύστερα από ένα απολαυστικό γαστρονομικό δείπνο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου. H πορεία της φαίνεται να μην έχει τέλος. Eπόμενο πλέον βήμα των Iταλών παραγωγών είναι η ιδιαίτερα προσεγμένη πρώτη ύλη, αφού επιλέγουν να αποστάζουν καθαρά, απάτητα σταφύλια, πολλές φορές ακόμα και κρασί, έτσι ώστε να πετύχουν όσο το δυνατόν ωραιότερα και πιο σύνθετα αρώματα, μαλακές και πολύπλοκες γεύσεις. Συγχρόνως, μειώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο ανάμεσα στη συλλογή του πρωτογενούς προϊόντος και την έναρξη της απόσταξης, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η απόδοση της υψηλότερης ποιότητας. Oι γκράπες που φτιάχνονται με αυτόν τον τρόπο είναι και οι πιο φίνες, ενώ οι τιμές τους εκτοξεύονται σε ύψη που θα ζήλευαν αποστάγματα όπως το κονιάκ και το ουίσκι.

Ακολουθήστε το zeitgeist.gr στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα θέματα και για να στηρίξετε την ποιοτική δημοσιογραφία. ΚΛΙΚ ΕΔΩ ή στο σχετικό κουτί που υπάρχει κάτω ή πάνω. 

Tags: SliderΙταλίαΑποστάγματαΤσίπουρο
Previous Post

Μαλαγουζιά: 50% μοντέρνα – 50% κλασική

Next Post

Ακυρώστε την κουλτούρα της ακύρωσης

Next Post
Ακυρώστε την κουλτούρα της ακύρωσης

Ακυρώστε την κουλτούρα της ακύρωσης

Κώστας Γκοτζαμάνης (1957 – 2022)

Κώστας Γκοτζαμάνης (1957 - 2022)

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

Το RUDU FEST 2025 είναι ένας λόγος για να πας στην Αμοργό

by Zeitgeist Team
July 7, 2025
0

Καλοκαίρι, Αμοργός, χορός, τραγούδι, μουσική, στο πιο ιδιαίτερο, αυθεντικό, ανεξάρτητο και εναλλακτικό φεστιβάλ που γίνεται στην Ελλάδα.   

No time to die και καθόλου χρόνος για άλλη αναβολή

No time to die και καθόλου χρόνος για άλλη αναβολή

by Zeitgeist Team
September 1, 2021
0

Επιτέλους! Για τις 30 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η οριστική πρώτη προβολή της πολυαναμενόμενης ταινίας, ενώ μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο τρέιλερ....

Χερμάν Μπούργος: Ο καλύτερος κακός του ποδοσφαίρου   

Χερμάν Μπούργος: Ο καλύτερος κακός του ποδοσφαίρου   

by Άλκης Φιτσόπουλος
July 21, 2022
0

Ο Αργεντινός προπονητής του Άρη είναι αυτό που φαίνεται. Ένας κακοτράχαλος φυσιογνωμικά που θα μπορούσε να έχει παίξει  στις «Συμμορίες...

Ένα νέο site για τον Αλέξανδρο Ιόλα, μας ταξιδεύει στη ζωή και το έργο του

Ένα νέο site για τον Αλέξανδρο Ιόλα, μας ταξιδεύει στη ζωή και το έργο του

by Zeitgeist Team
June 19, 2023
0

Σχεδιασμένη με σεβασμό στην προσωπικότητα του Αλέξανδρου Ιόλα, η νέα ιστοσελίδα www.iolasofficial.com που δημιούργησε η ανιψιά του, η Κλινική Ψυχολόγος...

Είδαμε τους δύο Ιβάν να σαρώνουν

Είδαμε τους δύο Ιβάν να σαρώνουν

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 10, 2025
0

Σχόλια και εντυπώσεις από την ανατρεπτική παράσταση "Ιβάν εναντίον Ιβάν" που παίζεται για δεύτερη σεζόν στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου...

Eliud Kipchoge: Ο βασιλιάς του Μαραθωνίου ζει σχεδόν σαν ασκητής

Eliud Kipchoge: Ο βασιλιάς του Μαραθωνίου ζει σχεδόν σαν ασκητής

by Παντελής Περιβολάρης
December 29, 2020
0

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μετατέθηκαν για το καλοκαίρι του 2021, ως γνωστόν, αυτό όμως ουδόλως αλλάζει την εξαντλητική ρουτίνα...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

Εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 – 2023

November 14, 2025
Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

Το άρτυμα που απογειώνει τη γεύση

November 14, 2025
Η άγνωστη ιστορία του Καββαδία με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο

Η άγνωστη ιστορία του Καββαδία με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο

November 14, 2025
Όταν η χούντα έβαλε στο γύψο το Ποδόσφαιρο

Όταν η χούντα έβαλε στο γύψο το Ποδόσφαιρο

November 14, 2025
Η Μπαρτσελόνα του Instagram

Η Μπαρτσελόνα του Instagram

November 11, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp