Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη βοτανοθεραπεία. Έχει ισχυρές ενδείξεις αλλά και αντενδείξεις. Εδώ είναι όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή.
Ηγλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) είναι αυτοφυές φυτό που ευδοκιμεί στην τροπική Αμερική σε Μεσόγειο, Ασία καθώς και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι αρχαίοι Έλληνες τη γνώριζαν και τη χρησιμοποιούσαν διαρκώς, σε φαγητά, επιδόρπια αλλά και ως αφέψημα, με παρόμοιο δηλαδή τρόπο που κάνουμε και εμείς σήμερα. Η θεραπευτική χρήση της ρίζας γλυκόριζας μπορεί να εντοπιστεί σχεδόν 4.000 χρόνια πίσω, με ένα λήμμα που εγγράφεται στον Βαβυλωνιακό Κώδικα του Χαμουραμπί (18ος αιώνας π.Χ.), το οποίο αποκαλύπτει τη χρήση της ως θεραπεία για το άσθμα. Η σύγχρονη επιστημονική άποψη για τη γλυκόριζα επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις αρχαίες πεποιθήσεις, αποδίδοντας τις αντιικές και ενισχυτικές του ανοσοποιητικού ιδιότητές.
Η βασική της, όμως, επίδραση είναι άλλη, όπως έχουν δείξει σύγχρονες επιστημονικές μελέτες. Συγκεκριμένα, 60 mg εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας (5mg Glabridin) μπόρεσαν να μειώσουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων και την οξείδωση που προκαλεί η LDL χοληστερόλη κατά 20% σε διάστημα 6 μηνών κατανάλωσης. Ως γνωστόν, η LDL, η οποία συχνά αποκαλείται «κακή» χοληστερόλη, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθειες και άλλες σοβαρές επιπλοκές, ενώ η υπεροξείδωση των λιπιδίων οδηγεί σε γήρανση τον οργανισμό και ενοχοποιείται για καρκίνους και άλλες ασθένειες. Η εν λόγω δόση αντιστοιχεί σε περίπου ένα φλιτζάνι αφεψήματος με το βότανο που μπορούμε να βρούμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ιδιαίτερα στα βόρεια. Επιπλέον, η τοπική εφαρμογή της γλυκόριζας είναι ικανή να μειώσει το μέγεθος του ερεθισμού και τον πόνο που σχετίζεται με τις άφθες. Ενώ έχει επιδείξει κατασταλτική δράση έναντι παθογόνων μικροοργανισμών, του έρπητα και του στρεπτόκοκου.
Ωστόσο, προσοχή, καθώς σε πολύ υψηλές δόσεις η γλυκόριζα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δευτερογενώς την κορτιζόλη. Οι υπερτασικοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε υψηλή δόση γλυκόριζας και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν αυτό το βότανο. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων χωρίς τη δραστική ουσία Γλυκυρριζίνη (Glycyrrhizin), η οποία αφαιρείται μέσα από διαδικασία κατεργασίας (Deglycyrhizinated) και στην οποία οφείλονται οι ανεπιθύμητες επιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, ένα φλιτζάνι γλυκόριζας μέρα παρά μέρα, φαίνεται να είναι απόλυτα ασφαλής δόση για ευεξία και για την προαγωγή μιας καλύτερης υγείας.