Εδώ μιλάει η ανθρώπινη έμπνευση, η αγάπη και η ανάγκη για το ποδόσφαιρο που βρήκαν θέση στα πιο απρόσμενα σημεία του πλανήτη.
Τα σύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι αμιγώς φουτουριστικά ως μια θριαμβευτική παρέμβαση του ανθρώπου, με εξωπραγματικές αρχιτεκτονικές και υπέρβαση της συμβατικότητας. Παράδειγμα, αυτά του Μουντιάλ 2022 που θα γίνει στο Κατάρ. Ωστόσο, μπορεί η επιτηδευμένη αρχιτεκτονική να εντυπωσιάζει μεν, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με την απλότητα των γηπέδων που στήθηκαν επάνω στο φυσικό κάλλος ή μέσα στον αστικό ιστό, όπως αυτό της Ύδρας. Τέτοια γήπεδα, πλέριας γραφικότητας, μπορεί να συναντήσει κανείς σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στα χιόνια της Γροιλανδίας, ακόμη και στην Ελλάδα.
Ύδρα
Είναι φτιαγμένο μέσα στην πόλη, σε υψόμετρο. Ο θεατής του μπαλκονιού ή της καφετέριας μπορεί να συνδυάσει το απέραντο γαλάζιο και τη γαλήνη του Αιγαίου να δένει με το ρομάντζο ενός αγώνα τοπικού πρωταθλήματος, ως μία εσωτερική διαφυγή against modern football.
Γροιλανδία
Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, μιας χώρας 56.000 κατοίκων όπου το χιόνι δεν λιώνει ποτέ, οι κάτοικοι παίζουν μπάλα. Μεταξύ τους ή με τους ναύτες των παγοθραυστικών που καταφτάνουν εκεί προς παροχή βοήθειας. Τα πάντα είναι αυτοσχέδια και θυμίζουν κάτι από την προϊστορία του ποδοσφαίρου των Κινέζων ή των Μάγιας στο Μεξικό. Χωρίς τα χιόνια.
Ελβετία
Το εν λόγω γήπεδο στο χωριό Γκσπον βρίσκεται το υψηλότερο γήπεδο της Ευρώπης, στα 2.000 μέτρα και κάθε χρόνο εκεί γίνεται τουρνουά ποδοσφαίρου. Οι ποδοσφαιριστές φτάνουν εκεί είτε με τελεφερίκ, που χωράει δέκα άτομα είτε με τα πόδια. Η αναρρίχηση κρατάει περίπου μία ώρα, από το τελευταίο μέρος του δρόμου.
Ρώμη
Το γήπεδο αυτό χρησιμοποιείται πολλά χρόνια, από την εποχή του Calcio Storico στη Φλωρεντία, τον 16ο αιώνα, όπου έπαιζαν κάτι σαν ποδόσφαιρο. Έχει, δε, για κερκίδα το υδραγωγείο Άκουα Φελίτσε, που χρονολογείται από 144 – 140 π.Χ. Το γήπεδο ονομάζεται Κάμπο Γκερίνι και παίρνουν μέρος αυτοσχέδιες ομάδες, επιχειρήσεων κ.ά.
Νορβηγία
Από τα ομορφότερα γήπεδα του κόσμου, το νορβηγικό Χένινγσβααρ. Βρίσκεται στο βορρά της χώρας, στο χωριό Λοφοτέν, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Χτίστηκε από ανατινάξεις βράχων για να ικανοποιήσει την ανάγκη των 25.000 κατοίκων να παίξουν μπάλα, αλλά και να το χρησιμοποιήσουν ως αξιοθέατο. Περιμετρικά υπάρχουν ράφια να μην καταλήγει η μπάλα στο νερό. Τα ίδια ράφια για το στέγνωμα του μπακαλιάρου.
Ρωσία
Είναι το «αχυρένιο» γήπεδο στην περιοχή Κράι της ρωσικής Σταυρούπολης. Το όνομά του, «Ζενίτ Αρένα» ως ένα troll για το πολυτελέστατο γήπεδο της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Είναι περισσότερο για 5Χ5 και αντί για χορτάρι, έχει μόνο άχυρα. Το ίδιο και η κερκίδα. Η περιοχή είναι ένας απέραντο σιτοβολώνας.
Βενετία
Το γήπεδο αυτό, που είναι χτισμένο δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία, δεν το έχει ονοματοδοτήσει κανένας. Υπάρχει εκεί πολλά χρόνια για να εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, αν θέλουν να ρίξουν κανένα σουτάκι. Πολλές φορές, ωστόσο, μία απερίσκεπτη ενέργεια και η μπάλα βρίσκεται στη θάλασσα ή σε κανένα πλοιάριο που περνάει από κάτω.
Μαλβίδες
Είναι το πιο τουριστικό νησί στον Ινδικό Ωκεανό, πανάκριβο και ο επισκέπτης μπορεί να παίξει μπάλα επάνω στις ατόλες, όπως ονομάζονται τα κοραλλιογενή άπειρα νησάκι που συνθέτουν το όλον της χώρας. Το γηπεδάκι αυτό φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τους τουρίστες και μόνο. Μοναδική γραφικότητα, αλλά μόνο για λίγους. Κι αν η μπάλα πέσει στην θάλασσα, υπάρχουν άλλες, χιλιάδες.