fbpx
Tuesday, July 1, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη γιαπωνέζικη κουζίνα

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
July 10, 2023
in Food
10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη γιαπωνέζικη κουζίνα
6
SHARES
610
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η εκρηκτική παγκοσμιοποίηση της γιαπωνέζικης γεύσης τα τελευταία 30 χρόνια εισήγαγε με εντυπωσιακή ταχύτητα στην καθημερινότητά μας λέξεις όπως sushi, dashi, miso κ.λπ. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε.

Στην Ιαπωνία το φαγητό έχει ως στόχο την αυτοτέλεια της γεύσης και της πρώτης ύλης, χωρίς σάλτσες και τεχνικές που επεμβαίνουν στο τελικό αποτέλεσμα. Το γιαπωνέζικο γεύμα προσφέρεται με μια ιδιαίτερη αισθητική, αυτό που οι Γιαπωνέζοι αποκαλούν wabi-sabi, ένα συνδυασμό περίπλοκης απλότητας και αμβλυμμένης κομψότητας.

Eνα τυπικό γεύμα περιέχει ρύζι, σούπα, πρωτεΐνη, λαχανικά ως συνοδευτικά και ποτό σάκε (sake). Το μαρινάρισμα έχει επίσης κεντρική θέση -συνήθως γίνεται σε σόγια ή κρασί από ρύζι (mirin).

Tο ρύζι είναι συνήθως κοντόκοκκο, με πολύ άμυλο και εμφανίζεται είτε αυτόνομα είτε σε άλλα πιάτα, όπως το sushi. H σόγια, το αλάτι και τα φύκια καθορίζoυν το γευστικό φάσμα της ιαπωνικής κουζίνας. Tο ξίδι από ρύζι (yonezu), το κρασί από ρύζι (mirin), το wasabi (το καυτερό συνοδευτικό στο sushi που φτιάχνεται από το γιαπωνέζικο ραπάνι) και το τζίντζερ συνθέτουν τα γευστικά της θεμέλια μαζί με τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Oι σούπες ξεκινούν πάντα με dashi, μια βάση η οποία γίνεται βράζοντας αποξηραμένα ψάρια και φύκια με την προσθήκη λαχανικών, ρυζιού, ψαριών και αποξηραμένων ή φρέσκων μανιταριών.

Tα noodles στην Iαπωνία φτιάχνονται από σιτάρι ή φαγόπυρο, σερβίρονται ζεστά ή και κρύα σε μορφή σαλάτας και, ανάλογα με την περιοχή, συνοδεύονται με κρέας ή ψάρι.

Tο nigiri sushi είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο: κολλώδες ρύζι βρασμένο με λίγο ξίδι ρυζιού, πάνω στο οποίο τοποθετείται ένα ειδικά κομμένο κομμάτι ψαριού. Η διαφορά ανάμεσα στο sushi και το sashimi είναι η παρουσία του ρυζιού. Στο sashimi δεν υπάρχει ρύζι.

Tο κρέας –μοσχαρίσιο ή χοιρινό– και τα πουλερικά παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη γιαπωνέζικη κουζίνα. Tο μοσχάρι, ειδικά αυτό από την περιοχή Kobe, που φημίζεται για την ποιότητά του, συχνά τρώγεται ωμό σε στυλ sashimi ή teriyaki (ψητό στη σχάρα και μαριναρισμένο με σόγια και κρασί ρυζιού).

Το Miso είναι ένα κρεμώδες υλικό που παράγεται από τη ζύμωση φασολιών σόγιας και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραγωγή σούπας και στα μαριναρίσματα.

Ρόλο στην ιαπωνική κουζίνα παίζουν και τα μανιτάρια και ειδικά τα φρέσκα Enoki, Shiitake και Matustake.

Το umeboshi είναι το πιο σημαντικό φρούτο στη γιαπωνέζικη κουζίνα. Στη Δύση, το αποκαλούμε «γιαπωνέζικο δαμάσκηνο», αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των βερίκοκων.

Διαβάστε επίσης
Senta: Πέρα και πάνω από την Ιαπωνία

Tags: ΓαστρονομίαΑσίαSlider
Previous Post

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας στη Ρεματιά

Next Post

Ο Φρανκ Κάστορφ και οι ηθοποιοί της Μήδειας μιλούν για την παράσταση

Next Post
Ο Φρανκ Κάστορφ και οι ηθοποιοί της Μήδειας μιλούν για την παράσταση

Ο Φρανκ Κάστορφ και οι ηθοποιοί της Μήδειας μιλούν για την παράσταση

Οι μεγαλύτεροι καύσωνες της ελληνικής Ιστορίας

Οι μεγαλύτεροι καύσωνες της ελληνικής Ιστορίας

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

4 ασυνήθιστοι τρόποι για να νιώσετε αμέσως καλύτερα

4 ασυνήθιστοι τρόποι για να νιώσετε αμέσως καλύτερα

by Zeitgeist Team
February 24, 2021
0

Το να βελτιώσει κάποιος τη σωματική και την ψυχική του υγεία είναι μια διαδικασία συνεχής. Με αυτά τα 4 που...

«Παρακμάζουσες»: Μία σάτιρα για κάθε λογής εξουσία

«Παρακμάζουσες»: Μία σάτιρα για κάθε λογής εξουσία

by Zeitgeist Team
September 5, 2023
0

Η «ΑριστοφΟνική» κωμωδία «Παρακμάζουσες» του Γιώργου Μανιού, ανεβαίνει στο θέατρο Δόρα Στράτου στις 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου, σε σκηνοθεσία...

Τοξική θετικότητα, αυτή η μάστιγα!  

Τοξική θετικότητα, αυτή η μάστιγα!  

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
May 5, 2021
0

Περισσότερο κακό παρά καλό κάνουν όσοι σας καλούν να έχετε «μόνο καλά vibes» και σας πιέζουν να είστε χαρούμενοι με...

Μαστίχα: το δέντρο που πληγώναμε

Μαστίχα: το δέντρο που πληγώναμε

by Μόδεστος Κούρτης
February 25, 2021
0

Ένα δάκρυ μαστίχας είναι μια έκρηξη αρωμάτων, η γεύση ενός νησιού, η επίγευση υπέροχων προϊόντων, ένας μικρός θησαυρός για την...

Το αληθινό 1821 μέσα από τα λόγια των πρωταγωνιστών του

Το αληθινό 1821 μέσα από τα λόγια των πρωταγωνιστών του

by Zeitgeist Team
March 23, 2025
0

200 χρόνια μετά το θαύμα της Επανάστασης, το Zeitgeist ανατρέχει στις ιστορικές πηγές, δίνοντας το λόγο σε αυτούς που ήταν...

Στη Φινλανδία η δημοσιογραφία είναι ακόμη ζωντανή

Στη Φινλανδία η δημοσιογραφία είναι ακόμη ζωντανή

by Θανάσης Αντωνίου
October 12, 2023
0

Στη χώρα που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της αναγνωσιμότητας εφημερίδων και εκεί όπου η ερευνητική δημοσιογραφία επιμένει να δίνει μάχες...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τοπόσημα Διασύνδεσης, μία έκθεση για τη ζωή στην πόλη

Τοπόσημα Διασύνδεσης, μία έκθεση για τη ζωή στην πόλη

June 30, 2025
Οι AIR στο Ηρώδειο για μια ανεπανάληπτη βραδιά

Οι AIR στο Ηρώδειο για μια ανεπανάληπτη βραδιά

June 23, 2025
Η παραλία του Νίκου Καζαντζάκη

Η παραλία του Νίκου Καζαντζάκη

June 23, 2025
O Monsieur Minimal στις πιο ατμοσφαιρικές ταράτσες

O Monsieur Minimal στις πιο ατμοσφαιρικές ταράτσες

June 20, 2025
Έτσι αλλάζει η τεχνολογία την εστίαση

Έτσι αλλάζει η τεχνολογία την εστίαση

June 16, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp