fbpx
Wednesday, September 17, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το τσίπουρο

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
August 21, 2023
in Wine & Spirits, Craftsmanship
4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το τσίπουρο
17
SHARES
1.7k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η γνώση που χρειάζεστε για να απολαύσετε το υπέροχο αυτό παραδοσιακό απόσταγμα, που εξελίσσεται διαρκώς, παίρνει μέρος σε κοκτέιλ και πρωταγωνιστεί στις παρέες από άκρη σε άκρη όλης της χώρας.  

1. Εικάζεται πως η παραγωγή τσίπουρου ξεκίνησε το 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί. Με τα χρόνια, εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Κρήτη, όπου συναντιέται με τη ονομασία «ρακή» ή «τσικουδιά», αλλά και στην Κύπρο με το όνομα «ζιβανία». Στην Ιταλία, παράγεται ένα παρόμοιο ποτό, η γκράπα, από απόσταξη ολόκληρων συνήθως σταφυλιών (και όχι υπολειμμάτων) ή ζυμωμένου μούστου.

2. Το τσίπουρο είναι απόσταγμα από στέμφυλα, δηλαδή από τις φλούδες και τα κουκούτσια των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Για να δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα, τα στέμφυλα θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς -τα στέμφυλα από μηχανόπρεσες δεν είναι κατάλληλα γιατί περιέχουν ελάχιστο μούστο- και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση ώστε τα σάκχαρα του μούστου που έχει απομείνει να μετατραπούν σε αλκοόλη.

3. Η απόσταξη του τσίπουρου είναι μια επίπονη και λεπτή διαδικασία που ακολουθεί τη διαδικασία της ζύμωσης. Στον αποστακτήρα (καζάνι), προστίθενται εκτός από τα στέμφυλα και διάφορες αρωματικές ύλες (π.χ., γλυκάνισος, μάραθος, φύλλα καρυδιάς, άνθη, αποξηραμένα εσπεριδοειδή), που μέσω τουλάχιστον μίας απόσταξης θα δώσουν το χαρακτηριστικό άρωμα του κάθε τσίπουρου. Καλύτερα τσίπουρα θεωρούνται όσα έχουν αποσταχθεί δύο φορές (ή και τρεις), καθώς παρουσιάζουν πλουσιότερη και καθαρότερη γεύση. Το τελικό απόσταγμα μπορεί να αναμειχθεί με νερό για να επιτευχθούν οι επιθυμητοί βαθμοί αλκοόλ. Καλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ θεωρείται αυτή μεταξύ 38% και 45%.

4. Μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά κατ’ οίκον, δεν υπήρχε δηλαδή μαζική βιομηχανική παραγωγή. Ήταν προνόμιο αποκλειστικά των αμπελουργών που είχαν τα οικιακά αποστακτήριά τους σε αγροτικές περιοχές, όπως αυτό στη φωτογραφία. Μετά από περίπου δύο δεκαετίες εντατικής παραγωγής και το λανσάρισμα πολλών ετικετών, το ενδιαφέρον πλέον εντοπίζεται τόσο στα premium τσίπουρα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν είτε σκέτα είτε για τη δημιουργία signature cocktails όσο και στα παλαιωμένα: Ο λόγος για μοσχομυρωδάτα αποστάγματα που προέρχονται από κόκκινα σταφύλια, έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια για κάποια χρόνια και έτσι αποκτούν μια σκούρα απόχρωση που θυμίζει κονιάκ.

Tags: Οινοπνευματώδη
Previous Post

Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας

Next Post

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Μοσχοφίλερο

Next Post
10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Μοσχοφίλερο

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Μοσχοφίλερο

Ο Πέτρος Γαϊτάνος μας καλεί σε Ταξίδι στην Ιθάκη

Ο Πέτρος Γαϊτάνος μας καλεί σε Ταξίδι στην Ιθάκη

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει το brunch κυρίαρχο γεύμα

Η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει το brunch κυρίαρχο γεύμα

by Θανάσης Αντωνίου
June 12, 2025
0

Η αφόρητη ζέστη της Αθήνας πιέζει το μεσημεριανό γεύμα υπέρ του περίτεχνου, μπαμπάτσικου πρωινού που φτάνει πια ως το… μεσημέρι...

PIRAEUS PORT FILM FESTIVAL 2024

PIRAEUS PORT FILM FESTIVAL 2024

by Zeitgeist Team
May 27, 2024
0

Ένα νέο φεστιβάλ έρχεται στην πόλη του Πειραιά με δωρεάν είσοδο για όλους, με σκοπό το μεγάλο λιμάνι να γίνει...

Η χαρούμενη δυστοπία της ζωής μας

Η χαρούμενη δυστοπία της ζωής μας

by Zeitgeist Team
March 7, 2025
0

Μια πολύ γνωστή designer δημιούργησε μια πολυθρόνα ντυμένη με όχι μία αλλά με 10 πρίζες, για να φορτίζουμε ευκολότερα τις...

Ο παλαιωμένος καφές είναι το μέλλον

Ο παλαιωμένος καφές είναι το μέλλον

by Παντελής Περιβολάρης
October 31, 2022
0

Η παλαίωση επιλεγμένων κόκκων καφέ σε βαρέλια που έχουν φιλοξενήσει ουίσκι είναι τάση. Μία νέα άφιξη στην κατηγορία είναι ο...

Στη Φινλανδία η δημοσιογραφία είναι ακόμη ζωντανή

Στη Φινλανδία η δημοσιογραφία είναι ακόμη ζωντανή

by Θανάσης Αντωνίου
October 12, 2023
0

Στη χώρα που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της αναγνωσιμότητας εφημερίδων και εκεί όπου η ερευνητική δημοσιογραφία επιμένει να δίνει μάχες...

Αποχαιρετισμός στη Vivienne Westwood (1941 – 2022)

Αποχαιρετισμός στη Vivienne Westwood (1941 – 2022)

by Θανάσης Αντωνίου
January 5, 2023
0

Φόρος τιμής στην ανατρεπτική σχεδιάστρια Μόδας που συνδέθηκε, αγάπησε και ανέδειξε το punk χωρίς ποτέ η ίδια να προσηλυτιστεί σε...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο Κ. Π. Καβάφης όπως δεν τον γνωρίσαμε ποτέ

Ο Κ. Π. Καβάφης όπως δεν τον γνωρίσαμε ποτέ

September 12, 2025
10 νέες θεατρικές παραστάσεις που θα συζητηθούν φέτος!

10 νέες θεατρικές παραστάσεις που θα συζητηθούν φέτος!

September 12, 2025
Πήλιο, ένας προορισμός για όλες τις εποχές

Πήλιο, ένας προορισμός για όλες τις εποχές

September 12, 2025
Οι φίλοι των φύλλων

Οι φίλοι των φύλλων

September 12, 2025
Ένα πόστερ αναπαριστά το σύμπαν των μεγάλων σκηνοθετών

Ένα πόστερ αναπαριστά το σύμπαν των μεγάλων σκηνοθετών

September 10, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp