Ελληνικό, αυθεντικό, κοσμοπολίτικο, μοντέρνο και φουλ αρωματικό, το Μοσχοφίλερο είναι μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ποικιλίες, που κάνει αξιόλογη καριέρα και στο εξωτερικό.
Το Mοσχοφίλερο, ένα από τα πιο ντελικάτα κρασιά, είναι ελληνική ποικιλία, που παράγεται ως Π.O.Π. στη Μαντινεία και ως Πελοποννησιακός σε άλλες περιοχές, όπως η Ηλεία, η Αρκαδία, η Μεσσηνία και τα Ιόνια νησιά.
Παράγεται ιστορικά στην περιοχή της Μαντινείας, στην Αρκαδία αλλά συναντάται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το οροπέδιο της Μαντινείας, στην καρδιά της πελοποννησιακής γης, περιβάλλεται από βουνά, με το γαλήνιο τοπίο της να απολαμβάνει βαρείς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.
Είναι μια ποικιλία της οποίας τα σταφύλια είναι ερυθρωπά –λιγότερο ή περισσότερο κόκκινα- και η οποία δίνει κυρίως κρασιά λευκά. Γενετικοί λόγοι μάς δίνουν μια παραλλακτικότητα, και έτσι το Mοσχοφίλερο ποτέ δεν είναι ίδιο, αλλά είναι Mοσχοφίλερο, Ξανθοφίλερο, Aσπροφίλερο και Kοκκινοφίλερο.
Είναι μια ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Η διαμόρφωση γίνεται σε κυπελλοειδή σχήματα, καθώς και σε γραμμοειδή σχήματα. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή στον περονόσπορο, αλλά είναι ευαίσθητη στον βοτρύτη.
Είναι μια ποικιλία από αυτές που δύσκολα ξεχνάς όταν τις δοκιμάσεις. H γεύση της είναι μοναδική. Χαρίζει στη μύτη θαυμάσια διακριτικά αρώματα, ενώ το στόμα είναι μέτριο προς ελαφρύ χωρίς όγκο ή πυκνότητα, ίσως η μοναδική ελληνική ποικιλία που συνδυάζει αρωματική ένταση και υψηλή οξύτητα.
Το λευκό κρασί που παράγεται από Mοσχοφίλερο είναι χαρακτηριστικά αρωματικό, με κομψά αρώματα τριαντάφυλλου, φρέσκων λουλουδιών και νύξεις λεμονιού.
Συνδιαλέγεται ιδανικά με τις φρέσκες δροσερές σαλάτες. Επίσης, η συνύπαρξή του με ότι φρέσκο βγάζει η θάλασσα είναι απαράμιλλη: Καλαμάρια, μύδια, οστρακοειδή και ψάρια το καλωσορίζουν ως ιδανικό συνοδό. Κάνει καλή παρέα με τα φρέσκα λευκά τυριά αλλά και με ένα πιάτο κοτόπουλο με μπάμιες.
H ροζέ του έκφραση, έντονη σε αρώματα τριαντάφυλλου, μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και ελαφρά τυριά και σπαγγέτι. Ως αφρώδες, αποδεικνύεται εξαιρετικό για απεριτίφ καθώς συνδυάζει υψηλή οξύτητα και έντονα αρώματα, με χαμηλό αλκοολικό βαθμό.
Το Mοσχοφίλερο καλό είναι να καταναλώνεται μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής του και να πίνεται δροσερό, σε μια θερμοκρασία σερβιρίσματος 10 βαθμών C το χειμώνα και 8 βαθμών C το καλοκαίρι.
Εξαιρετικά Μοσχοφίλερα παράγουν οι οινοποιίες Μπουτάρη, Σεμέλη, Σκούρα, τα Κτήματα Τσέλεπου, Σπυρόπουλου, Τρουπή, αλλά υπάρχουν και άλλες ετικέτες που έχουν καθιερώσει ως στάνταρ ένα υψηλό επίπεδο.
Διαβάστε επίσης
Τα Π.Ο.Π. είναι TOP!
Οινογνωσία: Οι πιο διαδεδομένες λευκές ποικιλίες