Panos: My Life, My Odyssey, το βιβλίο – αυτοβιογραφία του Πάνου Παπαδόπουλου, που ταξιδεύει τους αναγνώστες από το ταπεινό ξεκίνημά του στην Πελοπόννησο, μέχρι τη δημιουργία brand name μαγιό «Panos Emporio» και τα καλλιστεία.
Στην Ελλάδα, Παπαδόπουλοι, υπάρχουν πολλοί. Κανένας Παπαδόπουλος, ωστόσο, δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμος στο εξωτερικό όσο ο Πάνος Παπαδόπουλος, ο οποίος πήρε τον τίτλο «ο βασιλιάς των μαγιό». Ούτε, η Ελλάδα ασχολήθηκε μαζί του όταν ήρθε σε απ ευθείας κόντρα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για τα καλλιστεία.
Γεννήθηκε στην Κέρτεζη τη δεκαετία του ’50 κοντά στα Καλάβρυτα, ενώ αργότερα μετακόμισε στον Ασπρόπυργο με την οικογένειά του. Εντόπισε μια διαφήμιση για ένα ταξίδι με σιδηρόδρομο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου αποφασίζει να σπουδάσει, κάνοντας παράλληλα, δουλειές του ποδαριού σε Έλληνες ομογενείς. Κάπου εκεί συνέλαβε την ιδέα να δημιουργήσει μια εταιρία αποκλειστικά για ρούχα και κυρίως μαγιό. Με την ελληνική καπατσοσύνη όπλο του, έπεισε να γίνουν μοντέλα του η πρώην σύντροφος του διάσημου τενίστα Μπιόρν Μποργκ, Γιάνικε Μπιόρνλιγκ, η Βικτόρια Σίλβστεντ, Τρέσι Μπίγκαμ, αλλά και τις Ελληνίδες Ευαγγελία Αραβανή και Αλέκα Καμιλά.
Στον Λίβανο, από ένα λάθος των αρχών κρατήθηκε σε φυλακή, επειδή τον νόμιζαν μέλος της ουκρανικής μαφίας. Ευτυχώς, λύθηκε νωρίς η παρεξήγηση. Στην Σουηδία επένδυσε και στο ποδόσφαιρο, αγοράζοντας την ερασιτεχνική Λιούνκσκαϊλ. Στο μεταξύ η εταιρεία του μεγάλωνε και οι Σουηδέζες κολακεύτηκαν από το μότο του «να εστιάσουμε στις γυναίκες και όχι στα μαγιό». Τον κάλεσε ο βασιλιάς της χώρας Κάρολος Γουστάβος με την βασίλισσα Σίλβια, ο πρώην βασιλιάς των Ελλήνων, μακαρίτης Κωνσταντίνος, ανέπτυξε φιλίες με τον Ντουμά της Hermes, τον Τζέιμι Φοξ, τον αστέρα της Ροκ Άλις Κούπερ.
Όταν ο Πάνος Παπαδόπουλος αγόρασε το brand «Miss Sweden» το 2005, θέλησε να αλλάξει και να εκσυγχρονίσει τον ανταγωνισμό, αλλά τα σχέδια κατέληξαν στο μηδέν, λόγω του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τον απείλησε με μηνύσεις. Τελικά, μετά από χρόνια πούλησε τη φόρμα. Τι είχε γίνει τότε; Ο Πάνος Παπαδόπουλος αποφάσισε να πάει τα καλλιστεία σε μια νέα και πιο σύγχρονη κατεύθυνση. Δήλωσε σχετικά: «Δεν μπορείς να βάλεις κάποιον με μπικίνι μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές και να κάνεις ερωτήσεις για πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Είναι εξευτελιστικό. Η Μις Σουηδία υποτίθεται ότι είναι καλό πρότυπο για νεαρά κορίτσια και ήθελα να είναι υποψήφιες αιχμηρές και έξυπνες γυναίκες». Αυτό ήταν που εξόργισε τον Τραμπ που είχε υπό τη σκέπη του όλο το project «Μις Υφήλιος» εκείνη την εποχή. Ο Πάνος έκανε πίσω, η Σουηδία συμμετείχε στο διαγωνισμό και τον κέρδισε, αλλά με δικαστική απόφαση δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Μις Σουηδία», παρά «Μις Υφήλιος Σουηδία».
Αυτή την εποχή ο Πάνος Παπαδόπουλος, ένα πραγματικά ανήσυχο πνεύμα, γυρίζει τον κόσμο ψάχνοντας για νέα προκλήσεις. Μεξικό, Λατινική Αμερική, Καναδάς, Ασία. Κάπου σ’ έναν σταθμό του στην Ελλάδα τον συνάντησα για έναν καφέ και κουβέντα. Δημιούργησε ένα εστιατόριο με ελληνική κουζίνα στην Στοκχόλμη, με αναφορές στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αγάλματα κ.λπ., αλλά όχι σε στυλ μουσείου. Ως άνθρωπος ο Παπαδόπουλος έχει άποψη για τη ζωη και τη δουλειά. «Αν δεν έχεις χρήματα, δεν υπάρχει υποκατάστατο για να τα φτιάξεις, παρά μόνο η σκληρή δουλειά». Κι ακόμα, ουδείς πρέπει να περιμένει από κάποιον άλλον να του λύσει τα προβλήματα. Μεγάλες αλήθειες. Και μία συμβουλή για επίδοξους επαγγελματίες κάθε είδους: «Όταν έχεις να κοντράρεις πολυεθνικές, που μπορούν να σε καταπιούν οικονομικά, τότε ένας τρόπος υπάρχει να πετύχεις. Η πρωτότυπη ιδέα, που δεν μπορούν να σκεφτούν αυτοί».