Αυτές είναι οι χώρες που πρωταγωνιστούν στην αρχιτεκτονική και το Design, σύμφωνα με την πλατφόρμα World Design Rankings, που παρουσιάζει την αισθητική τελειότητα και βαθμολογεί χώρες σε μια σειρά τομείς της ανθρώπινης δημιουργίας.
Αρχιτεκτονήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και μηχανήματα, έντυπες εκδόσεις και σχεδιασμός γραμματοσειρών, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, καταναλωτικά προϊόντα και μια σειρά ανθρώπινα έργα σε διάφορους τομείς της δημόσιας/κοινωνικής ζωής περιλαμβάνονται στις νέες προσθήκες της πλατφόρμας World Design Rankings (WDR).
Το World Design Rankings (WDR) είναι ένα παγκόσμιο σύστημα κατάταξης που δημιουργήθηκε για να προσδιορίσει ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά τις Τέχνες, την Αρχιτεκτονική και το Σχέδιο. Πρόκειται για μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη πλατφόρμα η οποία βαθμολογεί και περιλαμβάνει στη συνέχεια στις λίστες της προϊόντα κι έργα τέχνης που έχουν λάβει ήδη διεθνή βραβεία σε αναγνωρισμένους εθνικούς ή καταξιωμένους διεθνείς διαγωνισμούς. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα WDR βαθμονομεί κατά κάποιο τρόπο χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό καταξιωμένων σχεδιαστών και τις κατατάσσει με βάση διάφορους παράγοντες. Η κατάταξη που δημοσιεύει σε ετήσια βάση λειτουργεί ως βαρόμετρο σχεδιαστικής αριστείας, καταγράφοντας τη δημιουργική ικανότητα διαφόρων χωρών και προσφέροντας μια εκ των έσω ματιά στον κόσμο του σχεδιασμού.
Στην πιο πρόσφατη λίστα της πλατφόρμας WDR η Κίνα διατηρεί την πρώτη θέση, εξασφαλίζοντας 130 πλατινένια, 626 χρυσά και 1.614 ασημένια βραβεία. Από την εποχή που η αχανής ασιατική χώρα έχει ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τα προϊόντα της βρήκαν διέξοδο σε όλον τον πλανήτη, δεν παύει να συναρπάζει στο σχεδιασμό και δεν έχει σταματήσει να αποσπά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς καταρρίπτοντας έτσι το στερεότυπο που ήθελε τους Κινέζους καλούς μόνο στην …αντιγραφή.
Οι ΗΠΑ παραμένουν στη δεύτερη θέση, ενώ η Ιαπωνία διατηρεί την τρίτη- καμία απολύτως έκπληξη για δύο χώρες σχεδόν συνώνυμες του βιομηχανικού και όχι μόνο σχεδιασμού με παγκόσμια καταξιωμένες μάρκες και πανίσχυρες βιομηχανίες καταναλωτικών προϊόντων. Έπονται η φινετσάτη αλλά υποχωρούσα Ιταλία, το δυναμικό Χονγκ Κονγκ (μετριέται ξεχωριστά αν κι ανήκει στην Κίνα) και η βαρύθυμη πλέον Μεγάλη Βρετανία. Ακολουθούν η Ταϊβάν, η (θέλουμε δεν θέλουμε…) ανερχόμενη Τουρκία, η παραδοσιακά ισχυρή στον σχεδιασμό Γερμανία και τη δεκάδα κλείνει, μια ακόμα έκπληξη, η μικρή αλλά δραστήρια Πορτογαλία. Η χώρα μας βρίσκεται στην 34η θέση, επίδοση που κρίνεται ως θετική, αν σκεφτεί κάποιος ότι έχουμε από κάτω αρκετές χώρες που είναι πολύ μεγαλύτερες σε πληθυσμό ή σε επίπεδο προόδου (Αργεντινή, Αίγυπτος, Σουηδία, Δανία κ.ά.).