fbpx
Wednesday, October 29, 2025
No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets
  • el
    • en
    • el
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Zeitgeist

Η αυθεντική ιταλική κουζίνα πέρα από την πίτσα

Μόδεστος Κούρτης by Μόδεστος Κούρτης
July 11, 2024
in Food
Η αυθεντική ιταλική κουζίνα πέρα από την πίτσα
3
SHARES
261
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και αγαπητές στον πλανήτη. Με σταθερά σημεία αναφοράς την ποιότητα των υλικών, την προσήλωση στην τεχνική και την πληρότητα των γεύσεων βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων παγκοσμίως.

Ιταλική αυθεντικότητα δεν σημαίνει μόνο πίτσα ούτε σαλάτα ρόκα – παρμεζάνα ή ορεκτικό προσούτο – πεπόνι. Η ιταλική κουζίνα έχει βάθος, περιεχόμενο και γνωρίζει πώς να παραμένει άνετη, χαλαρή και απολαυστική για όλους (comfort food).

Αν θέλαμε να επιλέξουμε ορισμένες πραγματικά αυθεντικές ιταλικές συνταγές, τόσο από τον Νότο όσο και από τον Βορρά, αλλά και τα κεντρικά της γείτονας χώρας, σίγουρα οι ακόλουθες θα ήταν υποψήφιες για έναν ενημερωμένο κατάλογο και αξίζει να τις εξερευνήσετε: Pollo alla Cacciatora (Το Κοτόπουλο του Κυνηγού), Κανελόνια με Σπανάκι και Ρικότα, Baccalà Mantecato, η βενετσιάνικη αλοιφή που βασίζεται στον μπακαλιάρο και συνοδεύεται με πολέντα, Ριζότο με Μελάνι Σουπιάς, Ριζότο Μιλανέζε (με σαφράν και παμεζάνα), Βιτέλο Τονάτο, που συνδυάζει αριστοτεχνικά το θαλάσσιο στοιχείο του τόνου με το κρεάτινο του μοσχαριού και το γήινο της κάπαρης, τα σκαλοπίνια Saltimbocca alla Romana (μοσχαρίσια φιλετάκια με προσούτο και φασκόμηλο), το μοσχαρίσιο Ossobuco alla Milanese, τα σιτσιλιάνικα γλυκά Κανόλι, που γεμίζονται με μια κρέμα που έχει βάση το μαλακό αγελαδινό τυρί και φυσικά το ασυναγώνιστο Τιραμισού.

Ασφαλώς δεν ξεχάσαμε τα ζυμαρικά, τα οποία για την ιταλική κουζίνα αποτελούν έναν ολόκληρο σύμπαν τόσο σχετικά με τα σχήματα όσο και με τις εκατοντάδες συνταγές για κάθε ένα από αυτά. Στα ζυμαρικά, όμως, αυτό που τα κάνει ανεπανάληπτα είναι η σάλτσα. Είτε πρόκειται για ένα παχύ, αργομαγειρεμένο ραγού Μπολονέζ από κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος είτε ένα χειροποίητο πέστο είτε μια πιο εκλεπτυσμένη σος που θα  ντύσει ένα πιο περίπλοκο και ευφάνταστο πιάτο, οι σάλτσες αποτελούν εμβληματικό στοιχείο της ιταλικής μαγειρικής. Μόνο οι ιταλικές σάλτσες ντομάτας μπορούν να παρασκευαστούν με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους και αποτελούν έναν ανεξάντλητο ζήτημα για τη γαστρονομία. Η καρμπονάρα (με το μπέϊκον, το αυγό και την παρμεζάνα), το Pesto Trapanese από τη Σικελία (με βάση την ντομάτα), το Pesto Calabrese από την Καλαβρία (με κόκκινες καπνιστές πιπεριές, αμύγδαλα και τσίλι), το παραδοσιακό Πέστο Βασιλικού από τη Λιγουρία, η σάλτσα λουκάνικου και μάραθου από τη Σαρδηνία αποτελούν ορισμένες παραδοσιακές συνταγές που αποτελούν σήμα κατατεθέν μιας κουζίνα που παραμένει πάντοτε μοντέρνα και αξίζει να επενδύσετε σε αυτές.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λιγκουίνι με Πέστο Βασιλικού

Υλικά (για 2-3 άτομα)

375 γρ. ζυμαρικά λιγκουίνι
1 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
2 κ.σ. κουκουνάρι, ψημένο + επιπλέον για γαρνίρισμα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη + επιπλέον για γαρνίρισμα
1/4 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες. Όσο βράζουν, σε μπλέντερ χτυπάμε το βασιλικό, το κουκουνάρι, το σκόρδο και την παρμεζάνα. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αργά και σταθερά. Χτυπάμε και αλατοπιπερώνουμε. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την πέστο, ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με παρμεζάνα, κουκουνάρια και αλάτι χοντρό (προαιρετικά). Σερβίρουμε αμέσως.

Ριζότο με σουπιές και μελάνι σουπιάς

Υλικά (Για 3-4 άτομα)
4 φλ. ζωμός λαχανικών
340 γρ. σουπιά, καθαρισμένη, το σώμα λεπτοκομμένο, τα πλοκάμια ολόκληρα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, λιωμένο
1 μικρό καρότο, καθαρισμένο και λιωμένο
1 μικρό σέλερι, λιωμένο
450γρ (1 ¼) λευκό μεσόκοκκο ρύζι για ριζότο
1/4 φλ λευκό ξηρό κρασί
1 1/2 κ.γ. μελάνι σουπιάς
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
1/4 φλ φλoύδες παρμεζάνας + επιπλέον για γαρνιτούρα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και 4 φλιτζάνια νερό και σιγομαγειρεύουμε. Προσθέτουμε τα πλοκάμια της σουπιάς και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε. Κρατάμε το μείγμα του ζωμού ζεστό. μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και 1/4 κ.γ. αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 4’, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3’, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ρίχνουμε τη λεπτοκομμένη σουπιά (το σώμα της) και μαγειρεύουμε για άλλα 5’, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε το ρύζι με 1/4 κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2’, μέχρι το περισσότερο να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το μελάνι σουπιάς, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε 1 φλ. από το μείγμα ζωμού. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2’ λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να προσθέσουμε όλο το ζωμό και το ρύζι να μαλακώσει, αλλά να μη γίνει σούπα. Προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα. Μοιράζουμε το ριζότο σε πιάτα και από πάνω βάζουμε τα πλοκάμια. Γαρνίρουμε με παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Σάλτσα Καρμπονάρα

Υλικά
6 λωρίδες μπέικον, κομμένο σε κύβους
4 κρόκοι αυγών
1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
½ κ.γ. αλάτι
μία πρέζα μαύρο πιπέρι
½ φλ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Τηγανίζουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά. Αφού τηγανιστεί, το μεταφέρουμε σε πιάτο, με απορροφητικό χαρτί και διατηρούμε τα υγρά που έμειναν στο τηγάνι. Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους, και ενώ ανακατεύουμε συνεχώς, προσθέτουμε 2 κουταλιές από τα υγρά που έχουν μείνει στο τηγάνι (του μπέικον). Με γρήγορες κινήσεις, προσθέτουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά που έχουμε ετοιμάσει και την παρμεζάνα στο μίγμα των κρόκων και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό και το μπέικον.

Tags: ΙταλίαSliderΓαστρονομία
Previous Post

Η τέχνη της μπρουσκέτας

Next Post

Μπαλτατζή – Σαλαμπασόπουλος στο Κηποθέατρο

Next Post
Μπαλτατζή – Σαλαμπασόπουλος στο Κηποθέατρο

Μπαλτατζή – Σαλαμπασόπουλος στο Κηποθέατρο

Ο Χρήστος Νικολόπουλος στο Ηρώδειο

Ο Χρήστος Νικολόπουλος στο Ηρώδειο

Follow Us!

Κατηγορίες

Σας Προτείνουμε

Η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει το brunch κυρίαρχο γεύμα

Η κλιματική κρίση μπορεί να κάνει το brunch κυρίαρχο γεύμα

by Θανάσης Αντωνίου
June 12, 2025
0

Η αφόρητη ζέστη της Αθήνας πιέζει το μεσημεριανό γεύμα υπέρ του περίτεχνου, μπαμπάτσικου πρωινού που φτάνει πια ως το… μεσημέρι...

Οι εκδόσεις Αρμός συστήνουν στο ελληνικό κοινό τον πολυσυζητημένο Vito Mancuso

Οι εκδόσεις Αρμός συστήνουν στο ελληνικό κοινό τον πολυσυζητημένο Vito Mancuso

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
March 8, 2023
0

Ένα από τα πιο επιδραστικά πνεύματα της σύγχρονης διανόησης φέρνουν στην Ελλάδα οι Εκδόσεις Αρμός. Διαβάστε ένα εκτενές απόσπασμα από...

Ο υπέρυθρος κόσμος του Mako Miyamoto

Ο υπέρυθρος κόσμος του Mako Miyamoto

by Παντελής Περιβολάρης
March 14, 2024
0

Μερικές φορές συμβαίνει να υπάρχουν πράγματα μπροστά μας που αδυνατούμε να τα δούμε. Ένας Ιάπωνας φωτογράφος που ζει στις ΗΠΑ...

10+1 νέες θεατρικές παραστάσεις που θα συζητηθούν φέτος!

10+1 νέες θεατρικές παραστάσεις που θα συζητηθούν φέτος!

by Zeitgeist Team
September 12, 2025
0

Η νέα θεατρική σεζόν προμηνύεται συναρπαστική, με εμβληματικά έργα, κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, μεγάλες παραγωγές. Πάρτε μια ιδέα και κλείστε...

Κρόκος, το κόκκινο χρυσάφι της γαστρονομίας και της υγείας

Κρόκος, το κόκκινο χρυσάφι της γαστρονομίας και της υγείας

by Μόδεστος Κούρτης
January 30, 2021
0

Κρόκος, σαφράν, ζαφορά. Τρία ονόματα για ένα κορυφαίο καρύκευμα και ρόφημα, που εκτός από το απόλυτο ταίρι του ριζότο Μιλανέζε,...

L1001116

Damien Hirst: Απόδραση στο St. Moritz

by Κατερίνα Γιαννοπούλου
February 16, 2021
0

Και ενώ ολόκληρη η χώρα (μαζί και το ακριτικό Κολωνάκι), βρίσκονται στο έλεος του χιονιά, στο St. Moritz η μοντέρνα...

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

OPINION LEADERS

Άνθρωποι που έχουν άποψη και τη λένε

Άλκης Φιτσόπουλος

Tα ζόμπι των social media

Marieta Kondou

Μαριέττα Κόντου

Η διπολική μας ιδιοσυγκρασία και ο χειρότερος εαυτός μας

Εύη Νεοφώτιστου

Τι να κάνω όταν όλα γύρω μου καταρρέουν

Aggoules 300px

Αντώνιος Αγγουλές

Οι συμβουλές που σώζουν ζωές στα βουνά

Κωνσταντίνος Παντίδος

Να, γιατί έχουμε ανάγκη τα κατοικίδια!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

25 διαφημιστικά σλόγκαν που άφησαν εποχή

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
January 30, 2021
0

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

10 διάσημα τουρκικά τραγούδια που είναι ελληνικά

by Zeitgeist Team
June 16, 2022
0

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

Η θεωρία του Αϊνστάιν για την ευτυχία

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
November 5, 2021
0

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

Διονύσης Σιμόπουλος: «Η άποψη ότι η Γη είναι επίπεδη, είναι παράδειγμα ηλιθιότητας»

by Χαράλαμπος Νικόπουλος
December 4, 2020
0

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τσιτσιπάς;

by Παντελής Περιβολάρης
March 12, 2021
0

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Είδαμε τη «Ράβδο»

Είδαμε τη «Ράβδο»

October 29, 2025
Είδαμε τον Vanya του 21ου αιώνα

Είδαμε τον Vanya του 21ου αιώνα

October 29, 2025
«ΔΟΥΛΕΙΑ» που εξαγριώνει και εξαθλιώνει

«ΔΟΥΛΕΙΑ» που εξαγριώνει και εξαθλιώνει

October 29, 2025
Είδαμε το «Prima Facie»

Είδαμε το «Prima Facie»

October 29, 2025
Das boot: Θηρευτής του νερού

Das boot: Θηρευτής του νερού

October 27, 2025

ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ

Alkis4_circle 300

Άλκης Φιτσόπουλος

Antoniou_circle 300

Θανάσης Αντωνίου

Pantidos_circle 300

Κωνσταντίνος Παντίδος

Bouniseas_circle 300

Πέτρος Βουνισέας

Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Σπύρος Α. Κυβέλλος

Nikolopoulos_circle 300

Χαράλαμπος Νικόπουλος

Αντώνιος Αγγουλές

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

About Ταυτότητα

Zeitgeist © Copyright 2021. All rights reserved.

Designed & Developed by Neurosynthesis &  D4

No Result
View All Result
  • News
    • Pop Up
    • Business
    • Sports
    • Auto & Moto
    • Tech
    • Politics
    • Retro-Vintage
    • Society
    • Choice
  • People
    • Story
    • Interview
    • Adventure
    • Opinion
  • Culture
    • Art
    • Theater
    • Screen
    • Photography
    • Books & Editions
    • Music
  • Style
    • Fashion
    • Beauty & Grooming
    • Watch
  • Design
    • Architecture
    • Industrial
    • Interior
    • Typography
    • Creativity
    • Craftsmanship
  • Fine Life
    • Food
    • Wine & Spirits
    • Travel
    • Eclecticism
    • Experience
  • Wellness
    • Health
    • Fitness
    • Psychology
    • Sex
    • Nutrition
    • Relationships
    • Spirituality
    • Pets

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

ZeitGeist PopUp