Μυστικά, συμβουλές και συνταγές για να απολαύσετε αυτό το υπέροχο ιταλικό ορεκτικό, που -ειδικά το καλοκαίρι- μπορεί να πάρει τη θέση ενός κύριου γεύματος.
Πεντανόστιμο ορεκτικό ιταλικής καταγωγής, ταιριαστό τόσο για τρατορίες όσο και για μπαρ και all day χώρους, ως συνοδευτικό απεριτίφ, μπύρας, κρασιού ή easy cocktail, αποτελεί μια εξαιρετικά δημοφιλή πρόταση.
Αυτό το παραδοσιακό ιταλικό ορεκτικό που απαντάται στην Ιταλία εδώ και πάνω από πέντε αιώνες αποτελείται από ψημένο ή φρυγανισμένο ψωμί, πάνω στο οποίο έχει τριφτεί φρέσκο σκόρδο, παρθένο ελαιόλαδο και αλάτι. Από εκεί και πέρα οι πιθανές παραλλαγές είναι απεριόριστες και οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν το γαρνίρισμα ντομάτας, λαχανικών, αλλαντικών, τυριών ακόμη και οσπρίων. Τόσο, που θεωρείται πια ένα διεθνές πιάτο με απεριόριστες εκδοχές και παραλλαγές.
Μυστικά επιτυχίας
Μια καλή μπρουσκέτα βασίζεται στο ποιοτικό φρέσκο ψωμί που θα μπορεί να διατηρήσει καλά τα μείγματα. Χρησιμοποιήστε ένα συμπαγές πολύσπορο ή μια μπαγκέτα πολυτελείας, ένα προζυμένιο ή ένα σταρένιο χωριάτικο.
Για το ψήσιμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαμαρίνα φούρνου, θράκα, φρυγανιέρα, τοστιέρα, αλλά και την ειδική σχάρα για μπρουσκέτες, που θα βρείτε στο εμπόριο.
Το ψήσιμο θα πρέπει να είναι πάντα σε μέτρια φωτιά ώστε να μην καούν, και στη σχάρα να να κυμαίνεται μεταξύ 3-4 λεπτών ανά πλευρά.
Στα μείγματα του γαρνιρίσματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε -εκτός των άλλων- φρέσκα φρούτα, καβουρδισμένους και πολτοποιημένους ξηρούς καρπούς, μεσογειακά μυρωδικά, αλίπαστα ψάρια και βραστά θαλασσινά.
Η Μεσόγειος αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης και με τις παρακάτω συνταγές σας δίνουμε ιδέες για το πώς μπορείτε να ανανεώσετε και να εμπλουτίσετε τον κατάλογό σας. Εσείς εκτός από αυτές τις συνταγές, σκεφτείτε γαρίδες (ταιριάζουν τέλεια με το σκόρδο και το ελαιόλαδο), πάστα αντζούγιας, πατέ αγκινάρας και πικάντικες αλοιφές για να προτείνετε τη δική σας, μοναδική και πρωτότυπη, μπρουσκέτα.
Μπρουσκέτες με φέτα, ρόκα & αβγά ποσέ
Υλικά (για 4 μεγάλα τεμάχια)
Φέτες ψωμιού σικάλεως
Φύλλα ρόκας
Ελαιόλαδο
4 αβγά
Μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε φέτες
Τυρί φέτα
Παρμεζάνα, τριμμένη
Πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
Αλάτι, πιπέρι, χυμός λεμονιού, πάπρικα, θυμάρι
Εκτέλεση
Ψήνουμε τις φέτες ψωμιού στην τοστιέρα. Θρυμματίζουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με την παρμεζάνα, το θυμάρι και λίγο χυμό λεμονιού. Σε μπολ βάζουμε τη ρόκα και περιχύνουμε με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Σε κατσαρόλα μαγειρεύουμε τα αβγά ποσέ. Απλώνουμε πάνω στις φέτες τη ρόκα, το μείγμα τυριού, την ντομάτα και το αβγό. Αλατοπιπερώνουμε το αβγό και προσθέτουμε λίγη πάπρικα και τσίλι.
Μπρουσκέτες με καραμελωμένα κρεμμύδια, κατσικίσιο τυρί, σύκα & προσούτο
Υλικά (για 10 τεμάχια)
1 γαλλική μπαγκέτα κομμένη σε 10 φέτες, αφαιρουμένων των γωνιών
1 κ.σ. βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
½ κ.γ. ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
300 γρ. κατσικίσιο τυρί
10 λεπτές φέτες προσούτο
1/8 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. πιπέρι
10 σύκα για γαρνίρισμα
Κρέμα βαλσάμικου
Εκτέλεση
Απλώνουμε τις φέτες της μπαγκέτας σε ένα ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 20’ μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλα 2’. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν για 30’. Σε μπλέντερ βάζουμε το μείγμα του κρεμμυδιού, το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι και χτυπάμε για 30-45 δευτερόλεπτα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Απλώνουμε το μείγμα, 1 φέτα προσούτο σε κάθε φέτα ψωμιού και γαρνίρουμε με 1 σύκο, κομμένο στα δύο ανά φέτα και ψήνουμε στους 200C για 15 λεπτά, μέχρι οι γωνίες του ψωμιού να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με κρέμα βαλσάμικου.